Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δημοψηφίσματα και αγώνες

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία, για τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι Ελβετοί λένε «όχι» στην ένταξη. Κατά το παρελθόν, έχουν απαντήσει αρνητικά στο αν επιθυμούν στενότερες εμπορικές σχέσεις με την Κοινότητα, ενώ οι δημοσκοπήσεις μονίμως φέρουν την πλειοψηφία αντίθετη με την προοπτική ενσωμάτωσης στην ΕΕ. Το μόνο εντυπωσιακό στοιχείο στα αποτελέσματα του τωρινού δημοψηφίσματος είναι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του «όχι», υψηλότερο του αναμενομένου, αφού έφθασε στο 77%.

Οπως και με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν λίγους μήνες στη Δανία, όπου η πλειοψηφία απέρριψε την ένταξη στην ΟΝΕ, οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχείρησαν και τώρα να υποβαθμίσουν το θέμα. Το ίδιο προσπάθησαν και οι υποστηρικτές του «ναι» στην Ελβετία. Η ΕΕ «σέβεται την επιλογή των Ελβετών», δήλωσε ο Λικ Βερσόν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι μόνο ένα «"όχι" στην άμεση έναρξη συνομιλιών». Ο Βερσόν συμπέρανε, λοιπόν, ότι οι Ελβετοί δεν είπαν «όχι» στην Ευρώπη, αλλά ότι προτιμούν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό αργότερα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Γιόζεφ Ντάις, τόνισε ότι παραμένει επίκαιρη η τοποθέτηση της κυβέρνησης πως το αργότερο την ερχόμενη τετραετία, δηλαδή έως το 2007, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει την απόφαση, για το αν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ομως, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε η Βέρνη, μπορούν να κρύψουν την ταραχή τους, αφού το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος έρχεται να προστεθεί σε μια μεγάλη σειρά γεγονότων, που αποδεικνύουν την ογκούμενη δυσαρέσκεια των λαών για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την ίδια την ΕΕ. Το «όχι» των Νορβηγών, το «όχι» των Δανών και τώρα το «όχι» των Ελβετών προκαλούν τώρα ισχυρούς πονοκεφάλους στις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Σουηδίας, αφού έχουν δεσμευτεί για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων. Ηδη, το Λονδίνο και η Στοκχόλμη αποφάσισαν να μεταθέσουν τις ημερομηνίες των δημοψηφισμάτων, αφού γνωρίζουν ότι και στις δύο χώρες, οι δημοσκοπήσεις φέρουν το «όχι στην ΟΝΕ» να πλειοψηφεί.

Ολα αυτά, εκτός των άλλων, υπογραμμίζουν και τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, που πεισματικά έχουν απορρίψει εδώ και χρόνια την πρόταση του ΚΚΕ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και στη χώρα μας, αφαιρώντας από τους Ελληνες εργαζόμενους, το δικαίωμα να πουν έστω γνώμη για την ένταξη και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων και των δημοσκοπήσεων δείχνουν - ως διάθεση - τη συνεχώς αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, οι κλιμακούμενες κινητοποιήσεις κατά των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν ότι όλο και πιο πολλοί κάνουν ένα ακόμη βήμα, ορθώνουν αγωνιστικούς φραγμούς στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών, αμφισβητούν την ισχύ τους και παλεύουν για την ανατροπή τους. Οι φάλαγγες των διαδηλωτών σε πολλές πρωτεύουσες χωρών της ΕΕ τα τελευταία χρόνια ή στη Νίκαια τον περασμένο Δεκέμβρη, είναι το προμήνυμα μιας ελπιδοφόρας σύγκρουσης.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ