Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ
Πρωτομάρτυρας της Ειρήνης

Στον «πρωτομάρτυρα της Ειρήνης», τον άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για να ζήσουν τα παιδιά χωρίς τον τρόμο του πολέμου, στον Νίκο Νικηφορίδη, απέδωσαν χτες ελάχιστο φόρο τιμής οι φίλοι και τα μέλη της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας.

Ο Ν. Νικηφορίδης εκτελέστηκε στυγνά τα ξημερώματα της 5ης Μάρτη του 1951 στον τόπο εκτελέσεων του Γεντί - Κουλέ από την αμερικανόδουλη ελληνική κυβέρνηση, ενώ ήταν μόλις 23 χρονών. Το έγκλημά του ήταν ότι μάζευε υπογραφές για την Ειρήνη, κάτω από το κείμενο της «Εκκλησης της Στοκχόλμης», το οποίο ζητούσε να απαγορευτούν τα πυρηνικά όπλα σε όλο τον κόσμο. Η κατηγορία με την οποία εκτελέστηκε ήταν «απόπειρα διάδοσης ανατρεπτικών ιδεών».

Ηταν ένας λαμπρός αγωνιστής: Μόλις στα 15 του χρόνια οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Στη συνέχεια το 1947, μόλις 17 χρονών, εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου και βασανίστηκε από τον μετέπειτα δικτάτορα Ιωαννίδη. Κατόπιν, και με σοβαρά ψυχικά και σωματικά τραύματα, πήγε στη Θεσσαλονίκη και αφοσιώθηκε στην πάλη για την Ειρήνη, όπου προσπαθούσε να οργανώσει «Δημοκρατικό Φιλειρηνικό Μέτωπο Νέων». Η δολοφονία του όμως τον διέκοψε.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ, Κ. Κορτζίδης, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, έδωσε το στίγμα: «Σήμερα, που οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού κάνουν απροκάλυπτες επιθέσεις κατά των λαών, βομβαρδίζοντας και σκοτώνοντας, που επιτίθενται στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ο αγώνας του Ν. Νικηφορίδη είναι πιο επίκαιρος από ποτέ».

Από την πλευρά της η Αθ. Τζιώκα, γεν. γραμματέας της ΠΕΔΥΕ, στην ομιλία της, αφού έκανε σύντομη ιστορική αναφορά της ζωής του μάρτυρα Νικηφορίδη, επισήμανε ότι το στυγερό έγκλημα της δολοφονίας έγινε «με στόχο να χτυπηθεί γενικότερα το προοδευτικό και αριστερό κίνημα που προσπαθούσε να ορθοποδήσει στο αρνητικό κλίμα που επικρατούσε μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου».

Εκ μέρους της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, χαιρετισμό απηύθυνε η Δ. Μαχαιροπούλου, η οποία σημείωσε ότι η δολοφονία του Ν. Νικηφορίδη αποτελεί φάρο για τους αγώνες των σημερινών νέων. Η ίδια τόνισε ότι «στερεώνουμε τη δουλιά μας πάνω στα θεμέλια που χιλιάδες αγωνιστές σαν τον Νικηφορίδη, τοποθέτησαν με κόπο και αίμα, όχι μόνο σε αυτόν τον τόπο, αλλά σε όλο τον κόσμο».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Β. Καλαματιανός, από την ΠΕΑΕΑ ο πρόεδρος Ν. Τερζόγλου, από την ΕΕΔΥΕ ο πρόεδρος Ε. Μαχαίρας, καθώς και πλήθος προσωπικοτήτων και εκπροσώπων φορέων. Τέλος, διαβάστηκαν ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών αφιερωμένα στον Ν. Νικηφορίδη από τους ηθοποιούς Λ. Τζουλάκη, Κ. Μαλκότση και Σ. Καστούρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ