ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
Σελ. /32
Συνεχίζονται οι διεργασίες στα κυπριακά κόμματα

Συνεχίζονται και εντείνονται οι διεργασίες στα κυπριακά κόμματα στην κατεύθυνση της μορφοποίησης της τελικής τους θέσης ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης του Απρίλη.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας, μιλώντας για τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, και σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, είπε:

«Επαναλαμβάνω, ανεξάρτητα από το "Ναι" ή το "Οχι" που στο τέλος θα διατυπώσει το ΑΚΕΛ ή το όχι που σίγουρα θα διατυπώσει απόψε (σ.σ. χτες) ο Πρόεδρος, έχουμε συμφωνήσει ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και εμείς και ο Πρόεδρος. Εχουμε κοινή άποψη πάνω σ' αυτό».

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι κοινοποίησε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ για το δημοψήφισμα.

Επίσης, είπε ότι συμφωνήθηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στο θέμα του δημοψηφίσματος, «αφού όποια κι αν είναι η απόφαση πονάει και πρέπει να υπάρξει αλληλοσεβασμός διότι όπως πάντοτε υπάρχει και η επόμενη ημέρα». Πρόσθεσε ότι η απόφαση για διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού, όποιες και να είναι οι αποφάσεις, λήφθηκε και στη σύσκεψη του Προέδρου με τα συνεργαζόμενα κόμματα. Απαντώντας σε ερώτηση αν τα κόμματα θα αναλάβουν εκστρατεία για τη στήριξη της θέσης τους για το δημοψήφισμα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «αυτό θα το δούμε πώς θα συμπεριφερθούμε. Εάν και εφόσον αποφασίσουμε το ένα ή το άλλο θα το δούμε και θα το δούμε και με τον Πρόεδρο».

Σε παρατήρηση ότι με δεδομένη και την υποστήριξη του ΔΗΣΥ στο «Ναι» σε περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» και στο ΑΚΕΛ τότε εγείρεται πολιτικό θέμα της παραμονής του Προέδρου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε: «ας τα δούμε αργότερα αυτά τα πράγματα, αφήστε και το ΑΚΕΛ να αποφασίσει και μετά βλέπουμε, αν υπάρχει, πώς υπάρχει και λοιπά».

Ο Αντρος Κυπριανού

Το ΑΚΕΛ θα πάρει ξεκάθαρη απόφαση και θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για να την προωθήσει, όποια και να είναι, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Αντρος Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα αναλάβει τις ευθύνες του στο σημαντικό αυτό θέμα, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον του τόπου, και θα εργαστεί να πείσει για τις απόψεις του.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου θα τεθεί την Παρασκευή ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα διαμορφώσει την πρόταση προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη. Ανακοίνωσε επίσης ότι η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι στην προχτεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου έγινε ανάλυση όλων των θέσεων, έγινε σοβαρός και σε βάθος προβληματισμός, και συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα και οι επιπτώσεις.

Είπε επίσης ότι ανεξάρτητα από την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου, ουδείς μπορεί να προδικάσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, διέψευσε σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος δεν τοποθετήθηκε στη χτεσινή συνεδρία και τόνισε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας τοποθετήθηκε σαφώς και με την ευθύνη του ηγέτη του κόμματος.

Ο κ. Κυπριανού δεν επιβεβαίωσε, αλλά και δε διέψευσε, τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι στο Πολιτικό Γραφείο 10 μέλη τάχθηκαν υπέρ, τέσσερα εναντίον, 3 τήρησαν αποχή και δύο δεν τοποθετήθηκαν.

Υπέρ του «ΝΑΙ» η ηγεσία του ΔΗΣΥ

Υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν τάσσεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συντριπτική πλειοψηφία της ηγεσίας του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, υπέρ του σχεδίου τάχθηκε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Στην ομιλία του, ο κ. Κληρίδης είπε ότι άρνηση στο σχέδιο Ανάν θα έχει φοβερές επιπτώσεις για την Κύπρο και θα φαινόταν στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ότι οι δύο λαοί δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και δεν μπορούν να ζήσουν αρμονικά. Αυτό, προειδοποίησε ο κ. Κληρίδης, θα είχε αρκετές συνέπειες στο θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ήταν καταλυτική η παρέμβαση του Γλαύκου Κληρίδη, η οποία, όπως είπε, έγινε δεκτή με πολλά χειροκροτήματα.

Η συνεδρίαση κράτησε λιγότερο από όσο υπολογιζόταν, γεγονός που θεωρείται ως ένδειξη ότι το «Ναι» πέρασε ευκολότερα από όσο αναμενόταν.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Οπως σημειώνουν δημοσιογραφικοί κύκλοι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις πληροφορίες που υπάρχουν, υπέρ του σχεδίου Ανάν κλίνουν ή έχουν εκφραστεί σαφώς οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, οι Ενωμένοι Δημοκράτες και η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού.

Εναντίον του σχεδίου Ανάν τάσσονται σαφώς το ΔΗΚΟ, τα δύο μονοεδρικά κόμματα Νέοι Ορίζοντες και οι Οικολόγοι, ενώ στην ΕΔΕΚ η πλειοψηφία των στελεχών απορρίπτει το σχέδιο και μερικά το υποστηρίζουν.

Το μονοεδρικό ΑΔΗΚ διατηρεί επιφυλάξεις και ζητεί αναβολή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόταση κανονισμού για την προσχώρηση της «νέας» Κύπρου

Σχέδιο Κανονισμού, που προσδιορίζει την προσαρμογή των όρων προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, πρότεινε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ, υπό τη μορφή Πράξης Προσαρμογής, μόνο εφόσον η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα εγκρίνουν την πλήρη επίλυση, που υποβλήθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, στα χωριστά δημοψηφίσματα που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Απρίλη.

Η νομική βάση για το συνημμένο σχέδιο Πράξης Προσαρμογής είναι το άρθρο 4 του πρωτοκόλλου αριθ. 10 της πράξης προσχώρησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το σχέδιο Πράξης περιέχει τα ακόλουθα κύρια στοιχεία:

-- Το τουρκοκυπριακό κράτος έχει τη δυνατότητα να εκδίδει άδεια χωρίς διακρίσεις, σε όσους επιθυμούν να προβούν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στο έδαφός του, για μεταβατική περίοδο 15 ετών, εκτός κι αν το ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ φτάσει εντός αυτής της περιόδου το 85% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ του ελληνοκυπριακού κράτους. Η διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων αγοράς ακίνητης περιουσίας θα εφαρμόζεται βάσει δημοσιευμένων, αντικειμενικών, σταθερών και διαφανών κριτηρίων και με τρόπο που δε θα επιδέχεται διακρίσεις. Η Επιτροπή θα υποβάλλει έκθεση ανά πενταετία και θα μπορεί να συστήσει την κατάργηση των περιορισμών.

-- Το δικαίωμα των Κυπρίων πολιτών να διαμένουν στο άλλο συστατικό κράτος («εσωτερικός περιορισμός») μπορεί να περιοριστεί κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου μέχρι 19 ετών.

-- Το δικαίωμα διαμονής στην Κύπρο Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων μπορεί να περιοριστεί κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου μέχρι 19 ετών.

-- Στην περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στο τουρκοκυπριακό κράτος, είναι δυνατό να ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα διασφάλισης για περίοδο τριών μηνών (μόνον η Επιτροπή δύναται να παρατείνει τα μέτρα).

-- Οι κανόνες εφαρμογής των δικαιωμάτων ειδικής εισόδου και διαμονής για τους Τούρκους υπηκόους, που είναι συμβατοί με την αρχή της ίσης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων και τη συμμετοχή της Κύπρου στο χώρο του Σένγκεν, αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Κοινότητας και της Τουρκίας, εντός έξι μηνών.

-- Η τουρκική είναι μια επίσημη γλώσσα όταν πληρωθούν οι αναγκαίες τεχνικές απαιτήσεις και οι ανάγκες σε προσωπικό.

Σχολιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε: «Κατά τις συνομιλίες οι οποίες έλαβαν χώρα την προηγούμενη βδομάδα στην Ελβετία, τα μέρη σχεδόν έφθασαν σε συμφωνία. Εχουμε πλέον φθάσει σε ένα σημείο που απαιτείται ισχυρή πολιτική ηγεσία και παροτρύνω τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες να πράξουν το παν, προκειμένου να πείσουν το λαό της νήσου ότι το επί τάπητος σχέδιο συνιστά την καλύτερη και πλέον ισότιμη λύση που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Το θέμα που τίθεται δεν είναι μια επιλογή μεταξύ αυτού του σχεδίου και κάποιου άλλου, αλλά μεταξύ αυτού του σχεδίου και μιας μη λύσης, και για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τη σημερινή πρόταση, η Επιτροπή έχει πράξει την αναγκαία προπαρασκευή για να καλωσορίσει μια ενωμένη Κύπρο την 1η Μάη, κάτι για το οποίο η ΕΕ πάντα έδειξε την έντονη προτίμησή της».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή θα διοργανώσει στις 15 Απρίλη, στις Βρυξέλλες, συνάντηση υψηλού επιπέδου για την προετοιμασία διάσκεψης χορηγών, με στόχο τη χρηματοδότηση των αναγκών επανεγκατάστασης, που θα προκύψουν σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου επίλυσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ