ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΠΓΔΜ
Βρέθηκε η... βάση διαπραγμάτευσης
  • «Republika Makedonija-Skopje» η πρόταση Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ
  • Αποδέχεται την πρόταση ως βάση διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση
  • «Δυσκολεύεται» η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η Αθήνα αποδέχτηκε χτες τη συμβιβαστική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, που κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, αφού ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς χτες το μεσημέρι, έσπευσε να προλάβει τυχόν αντιδράσεις από την πλευρά των Σκοπίων και δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση του Αμερικανού διπλωμάτη, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε κατατεθεί επίσημα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πέτρος Μολυβιάτης στη δήλωσή του, το προτεινόμενο από τον Μ. Νίμιτς όνομα είναι «Republika Makedonija-Skopje». Η Αθήνα, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, δηλώνει μερικώς ικανοποιημένη, και προσέθεσε ότι η πρόταση αυτή προωθείται για διεθνή χρήση και ότι ο ΟΗΕ θα συστήσει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη να χρησιμοποιούν την ονομασία ως έχει, αμετάφραστη.

«Θέση μας είναι ότι η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί πλήρως τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις μας. Πιστεύουμε, όμως, ότι αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμανε ότι «στην πρόταση του κ. Νίμιτς, υπάρχουν και άλλα σημεία που θα χρειαστεί να διευκρινιστούν ή και να τροποποιηθούν», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να προσέλθει στις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων επί της πρότασης αυτής και η άλλη πλευρά.

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, στη βάση αυτής της πρότασης θα ξεκινήσει ένας ακόμη κύκλος διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς τότε θα ξεκινήσουν οι τελικές συζητήσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τελικά η πλευρά των Σκοπίων θα προσέλθει στις συνομιλίες και θα συνομιλήσει επί της πρότασης Νίμιτς, καθώς η πίεση που δέχεται από το διεθνή παράγοντα και τον αλβανικό περίγυρο είναι ασφυκτική.

Η ΠΓΔΜ

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος της ΠΓΔΜ, σε δηλώσεις του που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ», τόνισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση της χώρας του σχετικά με τη διαφωνία με την Ελλάδα για τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» - χρήση του συνταγματικού ονόματος σε διεθνές επίπεδο και εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Στα Σκόπια, όπου δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί καμία επίσημη αντίδραση στην πρόταση Νίμιτς, την είδηση και τις σχετικές δηλώσεις του Π. Μολυβιάτη μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Νωρίτερα την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ανέφερε ότι η θέση των Σκοπίων για «διπλή ονομασία» αποτελεί «μεγάλο συμβιβασμό» από τη μεριά τους και επέμενε στη θέση για διπλή ονομασία.

«Η θέση μας είναι σαφής και αφορά την πρόταση για διπλή ονομασία. Θεωρούμε ότι πρόκειται για συμβιβασμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που προσπαθεί να επιβάλει η Ελλάδα», δήλωσε ο Β. Μπούτσκοφσκι.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ελληνικού Τύπου, ότι ο όρος Republika Makedonija-Skopje αποτελεί συμβιβαστική λύση για τη διαφορά μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ο Β. Μπούτσκοφσκι ανέφερε: «Τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν οτιδήποτε. Τα δικά μας μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να αποδεχτούν το παιχνίδι τους. Εμείς είμαστε ψύχραιμοι και αναμένουμε τη συνέχιση των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. Ο εκπρόσωπός μας στις συνομιλίες αυτές, Νίκολα Ντιμιτρόφ, έχει λάβει οδηγίες για την υπεράσπιση της θέσης της χώρας μας».

Δεν είναι επιδιαιτησία

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι η πρόταση Νίμιτς «δεν έχει τη μορφή της κλειστής απόφασης, αλλά είναι μια πρόταση που διατυπώνεται για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και βάση προς περαιτέρω διαπραγμάτευση» και ότι πάντως η σχετική διαδικασία «δεν είναι επιδιαιτησία».

Είπε επίσης ότι το θέμα σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών «θα εξεταστεί όταν προκύψει σχετικό θέμα».

Σε ερώτημα αν για το τελικό αποτέλεσμα θα προκηρυχτεί δημοψήφισμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «για θέματα διεθνών σχέσεων της χώρας αποφασίζει κυρίαρχα η Βουλή των Ελλήνων».

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποδεχτεί τη συμβιβαστική λύση, που πρότεινε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε στο ΑΠΕ ότι η θέση της κυβέρνησης Μπους είναι πως «χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τη νέα δυναμική που δημιουργείται και ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με εποικοδομητικό τρόπο».

Σ' αυτό το πνεύμα αναμενόταν να κινηθεί και η επίσημη τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διά στόματος του εκπροσώπου του, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Η εκτίμηση που επικρατεί, σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, είναι ότι η θετική αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη μεταφέρει το βάρος στην πλευρά των Σκοπίων, η οποία καλείται να επιδείξει ανάλογη «ευελιξία».

Στην κινητικότητα που παρατηρείται, η Ουάσιγκτον διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπήρξαν συναντήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ στις Ην. Πολιτείες, κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος βρίσκεται φυσικά σε επαφή και με τον κ. Νίμιτς.

Προχτές, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε Αθήνα και Σκόπια να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να υιοθετήσει μια συμφωνία που θα είναι προϊόν συμβιβασμού. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε στο ΑΠΕ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ενεργά τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, αλλά αποσαφήνισε ότι «το μόνο όνομα το οποίο θα αποδεχτούν και θα υιοθετήσουν είναι αυτό στο οποίο θα συμφωνήσουν και τα δύο μέρη».

Στις ... επάλξεις ο Ανθιμος

Δεν έχασε την ευκαιρία ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος να επανέλθει στην ενασχόληση με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον γι' αυτόν θέμα των Σκοπίων. Παράλληλα, εκφράζει τις ανησυχίες του και για τον τρόπο που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση να τιμήσει τον θανόντα ποντίφικα, συνδέοντας τα δύο θέματα.

Χτες, λοιπόν, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες τη μέρα κηδείας του πάπα.

«Μήπως εφραγκέψαμε ξαφνικά ή ενωθήκαμε με το Βατικανό και την Ιταλία;», αναρωτιέται και δίνει τη δική του ερμηνεία:

«Η ισοπέδωση που επιχειρείται είναι πονηρότατη και υποκρύπτει "τα μέλλοντα συμβαίνειν". Εκτός εάν οι μεσίστιες σημαίες μας είναι το προανάκρουσμα για το πένθος που μας περιμένει, ιδιαίτερα στη Μακεδονία μας για τη συμφωνία περί της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ