ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πακέτο αντιλαϊκών μέτρων για την 4η «αξιολόγηση» και πέραν αυτής

Σειρά από νέα αντιλαϊκά μέτρα περιέχονται στο νέο εφαρμοστικό νομοσχέδιο «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022», το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Το πολυνομοσχέδιο, που μπαίνει για συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα, αναμένεται με «fast track» διαδικασίες - ως επείγον - να ψηφιστεί την Πέμπτη 14 Ιούνη, στις 3 μ.μ.

Το αντιλαϊκό τερατούργημα με τα δεκάδες προαπαιτούμενα του 4ου κύκλου της «αξιολόγησης» συνοδεύεται και από το Μεσοπρόθεσμο, τον πολυετή επί της ουσίας κρατικό προϋπολογισμό 2019-2022, όπου ενσωματώνονται μέχρι κεραίας οι κάθε είδους παρεμβάσεις και των τριών μνημονίων, καθώς επίσης και αυτά που έχουν προνομοθετηθεί για το 2019 - 2020 αναφορικά με την κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.

Ο νέος κύκλος της αντιλαϊκής επίθεσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις παρεμβάσεις στα Εργασιακά, τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να επιφέρουν πρόσθετη επιβάρυνση σε κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών και περιοχών, το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών και γύρω από την πρώτη κατοικία, τα προνοιακά επιδόματα, τις «εκκρεμότητες» στα Ενεργειακά (ΔΕΠΑ κ.ά.).

«Θηλιές» πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ως επόμενο βήμα προβάλλει η «αποσυμφόρηση» των δικαστηρίων από τις εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Μάλιστα, από τη σχετική διάταξη «απουσιάζει» η παράταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου (λεγόμενος νόμος Κατσέλη όπως αυτός «τροποποιήθηκε» στη συνέχεια), καθώς ο εν λόγω νόμος έχει ημερομηνία λήξης στις 31/12/2018.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που προωθούνται, ως πρόσθετες προϋποθέσεις για την αίτηση δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία περιλαμβάνονται:

-- Η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, όχι μόνο σε όσους αιτηθούν δικαστική προστασία μετά την εφαρμογή των νέων διατάξεων, αλλά και για όσους ήδη έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, για χρονική περίοδο από πέντε έτη πριν την άσκηση της αίτησης έως τη μέρα της συζήτησης στο δικαστήριο. Στόχος η αποβολή μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών από το καθεστώς της όποιας προστασίας.

-- Η αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Μάλιστα, η αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές είτε όχι.

-- Απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.

-- Αυτόματη έξοδος από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

«Κόκκινα» δάνεια

Με συνοπτικές διαδικασίες θα πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα διάφορα funds και άλλα «κοράκια».

Μεταξύ άλλων, καταργείται η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν ακόμη και τους ενήμερους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου.

Επιπλέον, προβλέπεται πως οι εταιρείες «Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» θα μπορούν στο εξής να έχουν έδρα στο εξωτερικό...

Διάλυση προνοιακών επιδομάτων

Σε ό,τι αφορά την παραπέρα διάλυση της Πρόνοιας, προβλέπεται η επέκταση του συστήματος «αξιολόγησης» της λεγόμενης «λειτουργικής αναπηρίας» σε όλες τις περιοχές της χώρας, μέχρι το τέλος του 2018.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν στη συνέχεια, σειρά θα πάρουν η «μεταρρύθμιση του συστήματος των επιδοτήσεων μεταφορών», αλλά και η «νέα νομοθεσία» για τα στεγαστικά επιδόματα, με τη «συνεργασία» της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Φοροληστεία στο λαό

Πέρα από την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου (που έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι το 2020), μεταξύ άλλων προβλέπεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την επιβολή των φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία.

Με την προωθούμενη διάταξη (θα κατατεθεί στο ίδιο ν/σ την επόμενη βδομάδα με τροπολογία) προβλέπεται κατ' εξαίρεση υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιούνη, με τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Πρόσθετες εγγυήσεις στον ESM

Η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (ΕΕΣΥΠ), το λεγόμενο «υπερταμείο» για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθίσταται συμβαλλόμενο μέρος της δανειακής σύμβασης του ελληνικού κράτους με τον ΕSM. Ειδικότερα, η ΕΕΣΥΠ εγγυάται την απευθείας αποπληρωμή των δόσεων σε περίπτωση αδυναμίας του ελληνικού κράτους.

Με άλλη διάταξη, η εταιρεία ΓΑΙΟΣΕ μεταβιβάζεται με τη σειρά της στο «υπερταμείο».

Ενεργειακά

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και την οριστική διευθέτηση που επήλθε τον περασμένο Μάη για το θέμα των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος τύπου «ΝΟΜΕ», η οποία υπενθυμίζουμε ότι περιελάμβανε τη σταδιακή τους μείωση, αρχής γενομένης από την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι και την οριστική κατάργησή τους το 2020, οπότε και θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το «μοντέλο - στόχος» της ΕΕ για τις αγορές ηλεκτρισμού. Επίσης, ορίζεται και «αποθεματικό ασφαλείας» για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αναμένεται να συμπεριληφθεί και η τελική συμφωνία του υπουργείου Περιβάλλοντος με τους δανειστές αναφορικά με το μέλλον της ΔΕΠΑ, που προβλέπει το «σπάσιμο» της εταιρείας σε δύο διαφορετικές εταιρείες, μία για τα δίκτυα και «υπό δημόσιο έλεγχο» και μία στην οποία θα περάσει το εμπορικό τμήμα.

Αρπαγή αποθεματικών από φορείς

Υποχρεωτική καθίσταται η δέσμευση των ρευστών διαθεσίμων όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και η μεταφορά τους σε κοινό λογαριασμό που τηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ από το 2015, ωστόσο δεν εφαρμόζεται από όλους τους κρατικούς φορείς. Μάλιστα, για το σκοπό αυτόν συστήνεται ειδική Διεύθυνση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έργο της οποίας είναι η παρακολούθηση των λογαριασμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Στη μέγγενη του κρατικού χρέους

Μετά από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 4ης «αξιολόγησης», η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της νέας «έκθεσης συμμόρφωσης» (Compliance Report), το αργότερο μέχρι τις 19 Ιούνη.

Σε αυτήν θα ενσωματώνεται και η «ανάλυση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, την οποία προετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενώ οι όποιες ρυθμίσεις επιμήκυνσης των αποπληρωμών αναμένεται να «κλειδώσουν» στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 21 Ιούνη.

Εξάλλου, ο ESM στη συνεδρίαση της Παρασκευής ανέβαλε την εκταμίευση υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς «δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι έχουν υλοποιηθεί πληρωμές για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες». Το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη βδομάδα.

Αντιλαϊκό σφαγείο σε συντάξεις, αφορολόγητο, Πρόνοια

Την ίδια ώρα, μέσω του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» (ΜΠΔΣ) 2019-2022, παρέχονται σειρά διαβεβαιώσεων και δεσμεύσεων στους «επενδυτές» και τις «αγορές» αναφορικά με τη διατήρηση των αντιλαϊκών μέτρων και την επέκτασή τους.

Οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις από την πλευρά των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αποκαλύπτονται πολύ πάνω από όσα διέδιδε η κυβέρνηση, ενώ βέβαια στην αιχμή του δόρατος βρίσκεται η κατακρεούργηση των συντάξεων που ξεκινά από το 2019.

Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, το τσεκούρωμα φτάνει στα 3,02 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου 2,9 δισ. αφορούν στις περικοπές κύριων συντάξεων, ενώ μέσω περικοπών στις «προσωπικές διαφορές», στις επικουρικές συντάξεις προβλέπονται περαιτέρω «εξοικονομήσεις» ύψους 232 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επιπλέον, το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο» επιβεβαιώνει το πάγωμα των κύριων συντάξεων (λόγω αύξησης ΑΕΠ, πληθωρισμού) για την περίοδο μέχρι και το 2022.

Εξάλλου, το «αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε η κυβέρνηση και το οποίο έρχεται να «κουμπώσει» με το ΜΠΔΣ, «φόρα παρτίδα» τονίζει: «Από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το έλλειμμα θα έχει εξαλειφθεί».

Παράλληλα, η μείωση του αφορολόγητου ορίου (από το 2020) έρχεται να δυναμώσει τη φοροληστεία με ποσά ύψους 1,9 δ δισ. ευρώ το χρόνο.

Αποκαλύπτονται ακόμη οι διαστάσεις της κατακρεούργησης των προνοιακών παροχών που έχουν απομένει για την κάλυψη ζωτικών αναγκών λαϊκών νοικοκυριών. Από 1,2 δισ. που προβλέπονται, μέσω των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για φέτος, το 2019 θα απομείνουν 634 εκατ. με περαιτέρω συμπίεση στα 575 εκατ. το 2020 και για τη συνέχεια. Σε αυτήν την περίπτωση, η διάλυση φτάνει στο 52%!

Συνδυαστικά, οι δυο αυτές παρεμβάσεις έρχονται να αφαιρέσουν λαϊκό εισόδημα πάνω από 5 δισ. το χρόνο, από το 2020 και για κάθε χρόνο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα από 6,87 δισ. το 2018 απογειώνονται στα 11,04 δισ. το 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται παραπάνω από φανερό ότι τα λεγόμενα «αντίμετρα» που περιλαμβάνονται στο ΜΠΔΣ και βέβαια έχουν όρο και προϋπόθεση την υπέρβαση των αντιλαϊκών στόχων για τα «πλεονάσματα», και στο μέτρο που θα επιτυγχάνεται αυτό, όχι απλά δεν θα αποτελούν αντίβαρο στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά συμπλήρωμά της, ώστε να ενσωματώνει φτωχά λαϊκά στρώματα και να λειτουργεί ως μοχλός για την κατάργηση δικαιωμάτων.

Τα βασικά μεγέθη

Σε ό,τι αφορά τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του ΜΠΔΣ, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

-- Τα πρωτογενή πλεονάσματα ακολουθούν σταθερά ανοδική τροχιά από το 3,56% του ΑΕΠ το 2018, στο 5,19% το 2022. Οπως προκύπτει με βάση τις προβλέψεις για το ΑΕΠ, το έτος 2022 τα πλεονάσματα θα έχουν σπάσει «κοντέρ», φτάνοντας στο αστρονομικό ύψος των 10,8 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα βέβαια της προσθήκης αντιλαϊκών μέτρων με φόντο τους ρυθμούς ανάκαμψης.

-- ΑΕΠ. Κατά μέσο όρο οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης διαμορφώνονται σε 2,16%, αλλά με τάσεις επιβράδυνσης μετά το 2019. Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, το ΑΕΠ προβλέπεται για το 2018 στο 2%. Στη συνέχεια: 2019: 2,4%, 2020: 2,3%, 2021: 2,3%, 2022: 1,8%.

-- Κρατικές δαπάνες: Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, οι «δαπάνες τα τελευταία έτη, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, έχουν καταστεί μέγεθος σχεδόν πλήρως ελέγξιμο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις». Παράλληλα, όπως τονίζει, «η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (δηλαδή η απόδοση των προηγούμενων και των επόμενων μέτρων) μπορεί να συντελέσει στη σταθεροποίηση του απόλυτου ύψους της συνταξιοδοτικής δαπάνης και το σταδιακό περιορισμό της σε χαμηλότερα επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ».

-- Κρατικά έσοδα: Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η μάζα των εσόδων από 86,16 δισ. το 2019 θα διογκωθεί σε 87,48 δισ. το 2020, φτάνοντας στα 91,6 δισ. το 2022. Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με το νέο σφαγείο στο αφορολόγητο όριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, η διόγκωση των άμεσων φόρων «φυσικών προσώπων» (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) θα φτάσει κατά μέσο όρο στο ετήσιο ρυθμό 6,1% στην 5ετία 2018 - 2022, ενώ οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση) θα διογκώνονται κατά μέσο όρο με ετήσιο ρυθμό 1,3%.

-- Επενδύσεις: Βασικός πυλώνας της ανάκαμψης, σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, εμφανίζεται η τόνωση των νέων επενδύσεων. Οι ετήσιες μεταβολές αναμένονται για το 2019 σε 12,1%, το 2020 9,4%, το 2021 7,7% και το 2022 5,7%.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απάντηση στην αντιλαϊκή κλιμάκωση με συλλαλητήρια στις 14 Ιούνη

Στη 1 μ.μ. στην Ομόνοια το συλλαλητήριο στην Αττική

Συλλαλητήρια ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», που φέρνει στη Βουλή με την απαράδεκτη διαδικασία του «επείγοντος» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οργανώνει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, την Πέμπτη 14 Ιούνη, καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό σε δυνάμωμα της πάλης με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!», απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ.

Στην Αττική, το συλλαλητήριο θα γίνει στην Ομόνοια, στη 1 το μεσημέρι.

Το ΠΑΜΕ προχώρησε σε αλλαγή της ώρας της συγκέντρωσης στην Αθήνα (αρχικά είχε εξαγγελθεί για το απόγευμα), καθώς, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του, η κυβέρνηση «με τα γνωστά τερτίπια της επιδιώκει την Πέμπτη 14 Ιούνη να έχουν ψηφιστεί στη Βουλή έως τις 3 το μεσημέρι τα προαπαιτούμενα της 4ης "αξιολόγησης"».

Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε μια σειρά άλλες πόλεις της χώρας.

Το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του για τα συλλαλητήρια τονίζει μεταξύ άλλων: «Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, που τάζει λαγούς με πετραχήλια όσον αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό. Η "μεταμνημονιακή Ελλάδα" όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση, με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ».

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια απευθύνουν με ανακοινώσεις τους μια σειρά Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, συνδέοντας την προετοιμασία τους με τις κινητοποιήσεις και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς.

Για τη διαιτησία, την αναπηρία και άλλες διατάξεις
  • Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, θεσπίζονται νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, που συμπληρώνουν τα άλλα πολλά προνόμια. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε επιχειρήσεις που θα κάνουν προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ή θα μετατρέπουν θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης, θα εκπίπτουν οι εργοδοτικές εισφορές από τα ακαθάριστα έσοδα, μέχρι και για πέντε χρόνια, με τυπική προϋπόθεση την αύξηση του αριθμού των μισθωτών και την αύξηση της μισθολογικής δαπάνης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση εμφανίζεται ως «θεματοφύλακας» τάχα της πλήρους απασχόλησης, όταν διατηρεί σε πλήρη ισχύ τους νόμους της ευελιξίας και παράλληλα φοροαπαλλάσσει, δηλαδή πληρώνει με λεφτά του λαού, τους εργοδότες για να κάνουν προσλήψεις!
  • Το πολυνομοσχέδιο βάζει επιπλέον εμπόδια στη δυνατότητα των σωματείων για προσφυγή στη διαιτησία (ακολουθεί τη διαδικασία της μεσολάβησης) για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης, ενώ το πλαίσιο και τα κριτήρια συνολικά της διαδικασίας παραμένουν κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας, με βάση «την οικονομική κατάσταση και εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας». Συγκεκριμένα, με το πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι προκειμένου ένα μέρος (π.χ. ένα σωματείο) να έχει δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, πρέπει να έχει αποδεχτεί την πρόταση του μεσολαβητή που απέρριψε το άλλο μέρος (και όχι απλά να έχει προηγηθεί η μεσολάβηση, όπως ισχύει μέχρι τώρα).
  • Σε ό,τι αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ (Ταμείο Υγείας και Επικουρικής Ασφάλισης των Εργαζομένων στα ΜΜΕ), διασπάται η εισφορά για Επικούρηση και Υγεία, ενώ η πρώτη καθορίζεται για εργαζόμενους και εργοδότες στο 3,5%, για να μειωθεί σε 3% από 1/6/2022. Ο διαχωρισμός αυτός των εισφορών διευκολύνει αντικειμενικά την ένταξη του κλάδου Υγείας στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην ουσιαστική κατάργηση του Ταμείου ή τη μετατροπή του σε επαγγελματικό. Ο,τι και αν συμβεί, το σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστεί η δραστική μείωση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σαρωτικές ανατροπές, που οδηγούν σε παραπέρα μείωση των συντάξεων, φέρνει το νομοσχέδιο και στην Επικουρική Ασφάλιση. Συγκεκριμένα, για τους ασφαλισμένους από 1/7/2018, ισχύουν οι όροι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ενώ για τους ήδη ασφαλισμένους, με τον ίδιο τρόπο θα υπολογίζεται το τμήμα της επικουρικής σύνταξης που αφορά το χρόνο ασφάλισης από 1/7/2018.
  • Επεκτείνεται η εφαρμογή του νέου τρόπου εκτίμησης της αναπηρίας (εφαρμόζεται ήδη στην Αττική) στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (Ιούλης 2018) και την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (Σεπτέμβρη του 2018), μέχρι την καθολική εφαρμογή σε όλη την χώρα (Δεκέμβρης 2018). Ο νέος τρόπος εκτίμησης της αναπηρίας ουσιαστικά είναι ένας μηχανισμός για την παραπέρα αποψίλωση των αναπηρικών παροχών, αφού ως βασικό κριτήριο προστίθεται η εξέταση της λεγόμενης «λειτουργικότητας» του αναπήρου (της «δυνατότητας του αναπήρου να αντιμετωπίζει τα καθημερινά του προβλήματα» με εξέταση του μορφωτικού επιπέδου, της οικονομικής κατάστασης κ.ο.κ.).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ