ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σχοινοβατεί ανάμεσα σε κρίση και αναιμική ανάκαμψη

Αναθεωρημένες προς τα κάτω οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ, μπαράζ νέων μέτρων στα κράτη - μέλη

Η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, επαληθεύοντας την ανισομετρία στον καπιταλισμό
Η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, επαληθεύοντας την ανισομετρία στον καπιταλισμό
Τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος και του χρόνου μειώνει για ακόμα μια φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επικαλούμενη την αδύναμη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση. Στις τριμηνιαίες προβλέψεις της, η ΕΚΤ εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 0,6% το 2013 έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για -0,4%.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας, στην αδύναμη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση το α' τρίμηνο του 2013, ενώ υπογραμμίζονται επίσης τα «απογοητευτικά στοιχεία» από τις βασικές αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, γεγονός που υποδεικνύει μικρότερη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του εμπορικού ισοζυγίου βραχυπρόθεσμα. Για το 2014, η ΕΚΤ τοποθετεί την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο 0,9% έναντι των αρχικών προβλέψεων για ανάπτυξη 1%.

Σε αντίθεση με τη γενική εικόνα, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιούνη, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να διευρυνθεί στα 16,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6% έναντι του Μάη, όταν είχε σημειωθεί πτώση 2%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,8%. Το 2012, το 69% των γερμανικών εξαγωγών απορροφήθηκε από τις ευρωπαϊκές χώρες και το 12% από τις ΗΠΑ. Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 16,9 από 13,6 δισ. ευρώ το Μάη. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στα 17,3 από 11,2 δισ. ευρώ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ΔΝΤ αναφέρθηκε χτες δημόσια στις διαφωνίες του με την κυβέρνηση της Ισλανδίας, όσον αφορά στην οικονομική και τη δημοσιονομική της πολιτική, και δημοσίευσε τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας της. Η Ισλανδία προβλήθηκε σαν πρότυπο διαχείρισης της κρίσης από τις δυνάμεις εκείνες που προκρίνουν τα επεκτατικά, έναντι των περιοριστικών μέτρων, κρύβοντας ότι και τα δύο πλήττουν εξίσου το λαό.

Το ΔΝΤ πιστεύει πως η αργή αναπτυξιακή πορεία της χώρας και η προσπάθειά της να μειώσει το χρέος των νοικοκυριών θα αυξήσουν την πίεση στα δημοσιονομικά της μεγέθη. Στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία της Ισλανδίας, το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το 2014 και 1,8 για το 2013. Το ΔΝΤ επιδεικνύει επίσης σκεπτικισμό απέναντι στο οικονομικό πρόγραμμα της ισλανδικής κυβέρνησης, το οποίο στοχεύει στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών που σχετίζεται με στεγαστικά δάνεια και το οποίο απειλεί τη σταθερότητα της οικονομίας.

Σύμφωνα με το Ταμείο, τα μέτρα αυτά υπάρχει κίνδυνος να διευρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, χωρίς παράλληλα να τονώσουν την οικονομία. Εκτιμά ακόμα πως το έλλειμμα θα κινηθεί στο 2,7% του ΑΕΠ το 2013 και θα υποχωρήσει στο 1,8% το 2014. Συστήνει, τέλος, «να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, να υπάρξει επαρκής εστίαση στις δημόσιες επιχορηγήσεις και να αυξηθούν οι βασικές τιμές του ΦΠΑ, ενώ συνάμα θα πρέπει να επιδοτούνται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Ζόρια και μέτρα σε Ιρλανδία - Ισπανία

Μια ακόμα χώρα σε κρίση, η Ιρλανδία, έχει την τιμητική της, αυτή τη φορά στο «Ρόιτερς». Το πρακτορείο επισημαίνει σε άρθρο του ότι η Ιρλανδία δεν τα πάει και τόσο καλά, παρά το γεγονός ότι συχνά περιγράφεται ως «πρότυπο» για τη διαχείριση της κρίσης. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε 0,6% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, μετά από δύο χρόνια αδύναμης αύξησης. Με την κακή απόδοση των εξαγωγών, το ΑΕΠ της Ιρλανδίας φαίνεται ότι θα αυξηθεί λιγότερο από ό,τι έχει προβλέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για 1,1% το 2013, παρατείνοντας ουσιαστικά τα δύο χρόνια στασιμότητας.

Στην Ισπανία, τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τέλος, καθώς το ΔΝΤ προτείνει και η κυβέρνηση συζητά τη μείωση κατά 10% των μισθών στη χώρα, για να τονωθεί τάχα η απασχόληση. Η πρόταση μπήκε στο τραπέζι κατά την ετήσια αξιολόγηση της ισπανικής οικονομίας από το Ταμείο. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, από το 2010 οι πραγματικοί μισθοί στη χώρα έχουν μειωθεί κατά 6,3%.

ΔΝΤ και Κομισιόν συμφωνούν για την περαιτέρω συρρίκνωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους στην Ισπανία, αφού ο επίτροπος Ολι Ρεν εξέφρασε τη στήριξή του στις προτάσεις του Ταμείου σε σχόλιο που ανάρτησε στο προσωπικό του blog, προτρέποντας την Ισπανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Λετονίας.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, η Ουγγαρία αποπλήρωσε το σύνολο του δανείου που της είχε χορηγήσει το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Βουδαπέστη έλαβε δάνειο ύψους περίπου 1,45 δισ. ευρώ το 2009, ως δεύτερη δόση, στο πλαίσιο μιας βοήθειας 11,7 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε από το ΔΝΤ στην Ουγγαρία το 2008, για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στη χώρα.

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Τα κοιτάσματα στο Ιόνιο αναθερμαίνουν τις σχέσεις

Δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού σε κανάλι της χώρας του

Στην αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας, που θα ωφελήσει τις αστικές τάξεις των δύο κρατών, ευελπιστεί ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, υπό το φως και των νέων δεδομένων που σχετίζονται με τα ενεργειακά κοιτάσματα και τους αγωγούς μεταφοράς της Ενέργειας.

«Είναι πια γνωστό ότι με την Ελλάδα υπήρχε μία δύσκολη στιγμή, που πρέπει να ξεπεραστεί, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε αυτή τη στιγμή και να ανοίξουμε ένα νέο "κεφάλαιο", ύστερα από μια περίοδο που έφερε τις σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας σε πολύ χαμηλό επίπεδο - πάντα για λόγους που παραμένουν γνωστοί και δε σχετίζονται με τη νέα κυβέρνηση», είπε στη συνέντευξή του, προσθέτοντας: «Είμαστε έτοιμοι, επίσης, με τον ίδιο τρόπο να προωθήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία, την οποία θεωρούμε στρατηγικό εταίρο, όπως και με την Ιταλία, η οποία παραμένει ένας παλιός στρατηγικός εταίρος μας».

Ελλάδα και Αλβανία συνεργάζονται στον αγωγό ΤΑΡ, γεγονός που «ξεπάγωσε» τις μεταξύ τους σχέσεις, απ' όταν η Αλβανία υπαναχώρησε και δεν υπέγραψε τη συμφωνία για τον ορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα, κάτω και από την πίεση της Τουρκίας. Οι αντιθέσεις ωστόσο παραμένουν, όσο κι αν τώρα αναζητείται ένας πρόσκαιρος συμβιβασμός για να ανοίξει ο δρόμος της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο Ιόνιο, προς όφελος της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Αλβανία.

Ο ίδιος ο Ε. Ράμα επιβεβαίωσε ότι στις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο τέθηκε το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ, λέγοντας: «Είναι ένα θέμα για το οποίο οι θέσεις μας είναι πια γνωστές, είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε όλη την πρόθεση να το λύσουμε και το ίδιο ενδιαφέρον να βρεθεί μια λύση εκφράζει και η γείτονάς μας (χώρα). Είμαι σίγουρος ότι με καλή θέληση και με αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ζήτημα που δεν επιλύεται».

Διαγωνισμός στην αντι-ΚΚΕ προβοκάτσια

Εχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πολλά συκοφαντικά σε βάρος του ΚΚΕ τις τελευταίες ημέρες. Συγκυβερνώντες, οπορτουνιστές, φασίστες, αστικά ΜΜΕ, γνωστοί κονδυλοφόροι του συστήματος αλληλοαντιγράφονται και ανταγωνίζονται στη χυδαιότητα, τη συκοφαντία και την αντιΚΚΕ προβοκάτσια. Το βραβείο διεκδικεί επάξια η εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ». Αφού αναμασά τα γνωστά για την πώληση του «902», φτάνει σε τέτοιο σημείο χυδαιότητας να γράφει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση υπουργού που διατηρεί καλές σχέσεις με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα! Τελικά, η νοσηρή φαντασία, η βλακεία και το αντιΚΚΕ μένος δεν έχουν όρια. Οσο και να το θεωρούμε μάταιο, εμείς θα το επαναλάβουμε: Ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Τα αλισβερίσια και τα πολιτικά παιχνίδια είναι δικό τους προνόμιο και του σάπιου συστήματος που υπερασπίζονται. Να τα αναζητήσουν λοιπόν στις ΠΟΝΤΙΚΟτρυπες όπου κατοικοεδρεύουν και όχι στο ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ