Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Τα κοιτάσματα στο Ιόνιο αναθερμαίνουν τις σχέσεις

Δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού σε κανάλι της χώρας του

Στην αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας, που θα ωφελήσει τις αστικές τάξεις των δύο κρατών, ευελπιστεί ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, υπό το φως και των νέων δεδομένων που σχετίζονται με τα ενεργειακά κοιτάσματα και τους αγωγούς μεταφοράς της Ενέργειας.

«Είναι πια γνωστό ότι με την Ελλάδα υπήρχε μία δύσκολη στιγμή, που πρέπει να ξεπεραστεί, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε αυτή τη στιγμή και να ανοίξουμε ένα νέο "κεφάλαιο", ύστερα από μια περίοδο που έφερε τις σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας σε πολύ χαμηλό επίπεδο - πάντα για λόγους που παραμένουν γνωστοί και δε σχετίζονται με τη νέα κυβέρνηση», είπε στη συνέντευξή του, προσθέτοντας: «Είμαστε έτοιμοι, επίσης, με τον ίδιο τρόπο να προωθήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία, την οποία θεωρούμε στρατηγικό εταίρο, όπως και με την Ιταλία, η οποία παραμένει ένας παλιός στρατηγικός εταίρος μας».

Ελλάδα και Αλβανία συνεργάζονται στον αγωγό ΤΑΡ, γεγονός που «ξεπάγωσε» τις μεταξύ τους σχέσεις, απ' όταν η Αλβανία υπαναχώρησε και δεν υπέγραψε τη συμφωνία για τον ορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα, κάτω και από την πίεση της Τουρκίας. Οι αντιθέσεις ωστόσο παραμένουν, όσο κι αν τώρα αναζητείται ένας πρόσκαιρος συμβιβασμός για να ανοίξει ο δρόμος της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο Ιόνιο, προς όφελος της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Αλβανία.

Ο ίδιος ο Ε. Ράμα επιβεβαίωσε ότι στις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο τέθηκε το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ, λέγοντας: «Είναι ένα θέμα για το οποίο οι θέσεις μας είναι πια γνωστές, είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε όλη την πρόθεση να το λύσουμε και το ίδιο ενδιαφέρον να βρεθεί μια λύση εκφράζει και η γείτονάς μας (χώρα). Είμαι σίγουρος ότι με καλή θέληση και με αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ζήτημα που δεν επιλύεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ