Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου συστήνει ο Τζ. Μπάιντεν

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» έδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Τη στήριξη των ΗΠΑ στις ισοπεδωτικές για τα δικαιώματα του λαού «μεταρρυθμίσεις», που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», επαληθεύοντας ότι τα φιλομονοπωλιακά μέτρα αποτελούν τη βάση κάθε μείγματος διαχείρισης του καπιταλισμού, σε ανάπτυξη και κρίση.

«Επικροτούμε την ανάληψη από την Ελλάδα δύσκολων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα επαναφέρουν τη σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει και προσθέτει πως αποτελεί βασικό συμφέρον των ΗΠΑ η «επιτυχία της Ελλάδας». Η διαμόρφωση, δηλαδή, όρων ικανών να εκτοξεύσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που κάνουν μπίζνες στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και αμερικάνικων.

Στο πλαίσιο της κόντρας με την ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, ο Τζο Μπάιντεν τονίζει πως θα πιέσουν «για την αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής συνταγής», ενώ ομολογεί και τις σχέσεις αλληλεξάρτησης στον καπιταλισμό, λέγοντας ότι «η ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη ανάκαμψη και της αμερικανικής».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν αφήνει ασχολίαστα τα ενεργειακά κοιτάσματα στο Αιγαίο, για τα οποία ενδιαφέρονται και τα αμερικάνικα μονοπώλια, επαναλαμβάνοντας τη θέση τους για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία. Αφού χαρακτηρίζει σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα την εξεύρεσή τους, ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο που να διατηρεί την περιφερειακή συνεργασία, στην αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της» με «σταθερή προσήλωση στα αμοιβαία οφέλη της ανάπτυξης πλουτοπαραγωγικών πηγών μέσω συνεργασίας».

Στο ίδιο πνεύμα, εξαίρει τις «προσπάθειες για την εμπέδωση στενότερων σχέσεων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης». Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, προαναγγέλλει πρωτοβουλία για την επίτευξη λύσης, στο πλαίσιο προφανώς των γνωστών απ' το πρόσφατο παρελθόν διχοτομικών βλέψεων.

Δεν παραλείπει να εγκωμιάσει την εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αξιώνοντας τη συνέχισή της, καθώς ήδη ξεδιπλώνονται πολεμοκάπηλοι σχεδιασμοί σε βάρος χωρών και λαών της ευρύτερης περιοχής, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα όλα όσα κάνει η Ελλάδα για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αρκετών παγκόσμιων προκλήσεων που αφορούν την ασφάλεια, από την παροχή διευκολύνσεων για συμμαχικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, μέχρι την υποστήριξη των προσπαθειών σταθεροποίησης στο Κόσσοβο. Σχεδιάζουμε να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη ισχύ αυτής της εταιρικής σχέσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ