Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΖ. ΚΕΡΙ ΚΑΙ ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ
Εγγυητής για ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» στην περιοχή

Οικονομία, Ενέργεια, επενδύσεις και αμυντική συνεργασία, τα βασικά θέματα της συζήτησης χτες στην Ουάσιγκτον

Από τη χτεσινή συνάντηση του Μπ. Ομπάμα με τον Αντ. Σαμαρά στο Λευκό Οίκο
Από τη χτεσινή συνάντηση του Μπ. Ομπάμα με τον Αντ. Σαμαρά στο Λευκό Οίκο
Με το επικίνδυνο για το λαό επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι «νησίδα σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, όπου έχουν βάλει μπουρλότο οι ιμπεριαλιστές, εμφανίστηκε χτες ο Αντ. Σαμαράς στις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικάνο πρόεδρο Μπ. Ομπάμα και τον ΥΠΕΞ Τζ. Κέρι. Με πειστήριο την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην εμπέδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, ο Αντ. Σαμαράς επεδίωξε να αναβαθμίσει το ρόλο της έναντι ανταγωνιστών όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ αξιοποίησαν την παρουσία του Αντ. Σαμαρά για να κάνουν μια ακόμα παρέμβαση στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, ανταγωνιστικά προς τη Γερμανία, αλλά και για να προωθήσουν το σύνολο της αμερικανο-νατοϊκής ατζέντας και τα ενδιαφέροντα των μονοπωλίων τους, με έμφαση στην Ενέργεια. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, ο Μπ. Ομπάμα εξέφρασε τη στήριξή του «στις τολμηρές δομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, που πρέπει να συνεχιστούν». Είπε ακόμα ότι «στις προσκλήσεις που σημειώνονται δεν μπορούμε να βλέπουμε τη λιτότητα ως λύση», ζητώντας να υπάρξουν περισσότερα «αναπτυξιακά» μέτρα στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν ακόμα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ζητήματα οικονομίας, με έμφαση τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, το Κυπριακό, όπως και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Συρία και την Αίγυπτο. Στη μεταξύ τους συνάντηση, ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να διαβεβαίωσε τον Μπ. Ομπάμα ότι θα προωθήσει όλες τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που προϋποθέτει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο Μπ. Ομπάμα αναφέρθηκε στις στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στην «κοινή προσπάθεια ενάντια στην τρομοκρατική απειλή», ενώ έκανε μνεία και στη «φιλοξενία» των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση της Σούδας. Για το Κυπριακό είπε ότι «υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα για λύση», αναφερόμενος στα διχοτομικά σχέδια που αναθερμαίνονται.

Στις κοινές δηλώσεις με τον Μπ. Ομπάμα, ο Αντ. Σαμαράς δεσμεύτηκε για «συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων με έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», μίλησε κι αυτός για «παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό», έκανε ξεχωριστή αναφορά στην «τρομοκρατία» σε χώρες της περιοχής, για να νομιμοποιήσει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και κάλεσε τα αμερικάνικα μονοπώλια να διεκδικήσουν μερίδιο από τη λεία των ενεργειακών κοιτασμάτων, μιλώντας για «μεγάλα ενεργειακά αποθέματα σε Ελλάδα και Κύπρο».

Μίλησε τέλος για την πρόθεση της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ να προωθήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ - ΕΕ, που αντιστοιχεί, όπως είπε, στο 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του αμερικάνικου ΥΠΕΞ, είχε δηλώσει ότι ο Τζ. Κέρι «εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό» και ότι η Αμερική «αναγνωρίζει πόσο σημαντικός σύμμαχος είναι η Ελλάδα μέσα στο ΝΑΤΟ, σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή». Μίλησε επίσης για τη «στρατιωτική συνεργασία» των δυο χωρών και εξέφρασε «τη διάθεση των ΗΠΑ για συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Κράχτης για επενδύσεις

Την Τετάρτη, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε στα γραφεία της «Washington Post» με το δημοσιογραφικό της επιτελείο. Το ρεπορτάζ της αμερικάνικης εφημερίδας επιβεβαιώνει ότι ο Αντ. Σαμαράς «διαφημίζει» την Ελλάδα στις ΗΠΑ σαν «προπύργιο σταθερότητας» στην περιοχή και «οραματίζεται τη χώρα του ως πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη».

Σε άλλο σημείο, σημειώνει ότι «ο Αντ. Σαμαράς περιέγραψε ένα πραγματικά πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα: Την άνοδο εξτρεμιστικών κομμάτων της αριστεράς και της δεξιάς ως αποτέλεσμα της υψηλής ανεργίας». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είπε ακόμη ότι αν και η κυβέρνηση συνασπισμού έχασε τον τρίτο εταίρο, είναι τώρα ισχυρότερη και με μεγαλύτερη συνοχή.

Μετά τη συμμετοχή του σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε στελέχη του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών), ο Αντ. Σαμαράς πήγε στη Ν. Υόρκη και μίλησε σε 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων, οι οποίοι λέγεται ότι διαθέτουν επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 850 δισ. ευρώ και ορισμένοι δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ, τους παρουσίασε επενδυτικές ευκαιρίες, κύρια στον τομέα της Ενέργειας και ανέλυσε την πολιτική κατάσταση, εστιάζοντας στη «σταθερότητα της κυβέρνησης». Στη διάρκεια της συζήτησης, κυριάρχησε η βιωσιμότητα του χρέους και οι σχέσεις της Ελλάδας με Γερμανία - Ευρωζώνη.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ξανά στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντ. Χάρις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «κοινές αξίες» Μητσοτάκης - Τσίπρας - Ομπάμα (2023-06-23 00:00:00.0)
Συμφωνίες και ανταγωνισμοί στις πλάτες του λαού (2013-08-11 00:00:00.0)
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση, να κουμπώνεται ο λαός (2013-08-10 00:00:00.0)
Ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ (2013-07-12 00:00:00.0)
«Παιχνίδια» και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις (2012-07-14 00:00:00.0)
Περιπλέκεται το κουβάρι των ανταγωνισμών (2010-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ