Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ
Περιπλέκεται το κουβάρι των ανταγωνισμών

Αιγαίο, Βαλκάνια και Κυπριακό βάζει στην ατζέντα η Ουάσιγκτον, με αντάλλαγμα την πολιτική στήριξη εν μέσω κρίσης

Τα παιχνίδια και τους ακροβατισμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων επιβεβαιώνει η χτεσινή πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να επισκεφτεί το Λευκό Οίκο στις 9 Μάρτη, εν μέσω όξυνσης της κρίσης και του ανταγωνισμού στο εσωτερικό της ΕΕ.

Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωσαν χτες το βράδυ στον «Ρ» την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου, αλλά όχι την ημερομηνία της συνάντησης, σημειώνοντας με έμφαση ότι «στην παρούσα φάση και μέσα στην οικονομική κρίση η συγκεκριμένη πρόσκληση έχει από μόνη της ιδιαίτερη αξία».

Η πρόσκληση και πολύ περισσότερο το περιεχόμενο των συζητήσεων - το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας - που ζητά να τεθούν στο τραπέζι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την παροχή «πολιτικής στήριξης» στην ελληνική κυβέρνηση, φανερώνει ότι η τελευταία, αξιοποιώντας την οικονομική κρίση, είναι αποφασισμένη να εμπλέξει ακόμα βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Ο Λευκός Οίκος φρόντισε να διαρρεύσει και την ατζέντα των συναντήσεων που ήδη έχει ετοιμαστεί από την αμερικανική πλευρά. Στην κορωνίδα των συζητήσεων βρίσκονται όλα τα θέματα που υπηρετούν τις στρατηγικές στοχεύσεις των Αμερικάνων για την περιοχή των Βαλκανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπ. Ομπάμα θα ζητήσει το κλείσιμο του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις για την «επίλυση» του Κυπριακού, στην κατεύθυνση ενός διχοτομικού σχεδίου και να ξεκινήσει η άμεση έναρξη συζητήσεων με την Τουρκία για το Αιγαίο.

Με την κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα να έχει καλλιεργήσει ψευτοδιλήμματα για να εκφοβίσει τον ελληνικό λαό, καλώντας τον να διαλέξει ανάμεσα στην «επιτήρηση της ευρωζώνης και της ΕΕ ή των ΗΠΑ και του ΔΝΤ», η πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται να στηρίξει τη σαθρή προπαγάνδα της και να προωθήσει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ