Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση χωρίς αρχή, μέση και τέλος

Το νέο «πακέτο» μέτρων αναμένεται από βδομάδα. Η εισοδηματική πολιτική και το φορολογικό ανακοινώνονται τις αμέσως επόμενες ώρες

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι οι προωθούμενες ανατροπές έχουν τη λαϊκή στήριξη. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Τετάρτη, γκρέμισαν την κυβερνητική προπαγάνδα

*

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι οι προωθούμενες ανατροπές έχουν τη λαϊκή στήριξη. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Τετάρτη, γκρέμισαν την κυβερνητική προπαγάνδα
Χωρίς αρχή, μέση και τέλος είναι η αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης. Την επόμενη βδομάδα θα ανακοινωθεί και επίσημα η επιβολή των πρόσθετων προαποφασισμένων μέτρων, που θα σηματοδοτήσουν νέες ανατροπές σε εργασιακές σχέσεις και Ασφαλιστικό, περαιτέρω μειώσεις μισθών και «μπαράζ» επιπλέον έμμεσων φόρων.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προπαγανδιστική επιχείρηση για την αντιστροφή της πραγματικότητας, προκειμένου να εμφανιστούν τα λαϊκά στρώματα «σύμφωνα» με την καρατόμηση των δικαιωμάτων και την αφαίμαξη του εισοδήματός τους. Τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι μόνιμου χαρακτήρα και έρχονται να υλοποιήσουν τις στρατηγικές απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του και τη διασφάλιση της κερδοφορίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα καταθέσει ενδεχομένως και σήμερα το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική που θα περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στους μισθούς. Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Δεδομένες θεωρούνται η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, η αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας, αλλά και η περαιτέρω αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά.

«Ευκαιρία» για το κεφάλαιο η κρίση

Τον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος, έδωσε για πολλοστή φορά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του προχτές στο κρατικό αυστραλιανό κανάλι «ABC» τονίζοντας ότι θα υπάρχουν «επώδυνες αλλαγές και μέτρα». Ακόμα, υπογράμμισε με νόημα: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιες βαθιές, διαρθρωτικές αλλαγές, όπως βεβαίως και να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα του ελλείμματος. Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη κρίση (...) Ας την αξιοποιήσουμε όμως σαν ευκαιρία, προκειμένου να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας, να εξασφαλίσουμε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Οι τελευταίες λεπτομέρειες του νέου γύρου της επέλασης, καθορίστηκαν κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του «διαθεσμικού» οργάνου (συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας), υπό τον πρωθυπουργό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε και το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για την κατάργηση οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου, με περικοπές θέσεων στο Δημόσιο τομέα και αλλαγές των εργασιακών σχέσεων με προώθηση της μερικής απασχόλησης.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τονίζοντας ότι «χρειάζεται να υπάρχει κινητικότητα μέσα στο ελληνικό δημόσιο (...) Να πληρωθούν οι θέσεις, οι οποίες χρειάζονται και να σταματήσουν να εργάζονται δημόσιοι υπάλληλοι εκεί όπου δεν πρέπει». Στηρίζοντας την πρόταση του Θ. Πάγκαλου, που έθεσε θέμα «άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο τομέα», ο Γ. Παπανδρέου σε ομιλία του χτες στους διοικητές και υποδιοικητές των περιφερειακών υγειονομικών υπηρεσιών ανάφερε ότι «η Δημόσια Διοίκηση δεν είναι φέουδο κανενός».

Επίθεση στις λαϊκές συνειδήσεις

Στην σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, προκειμένου να χειραγωγηθεί ο λαός και να περάσουν τα μέτρα με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Αποφασίστηκε να επιστρατευτεί ο κομματικός μηχανισμός και να πραγματοποιηθούν περιοδείες στελεχών σε όλη τη χώρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, στη συνέντευξη στο «ABC», ο πρωθυπουργός έφτασε προκλητικά να υποστηρίξει ότι «ο ελληνικός λαός, στην πλειοψηφία του, στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία σε ένα ποσοστό 60% με 70%», ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας στην Ελλάδα» μεταφράζοντας τη συναίνεση των εταίρων του δικομματισμού, του ΛΑ.Ο.Σ. και τη στήριξη της ντόπιας πλουτοκρατίας, σαν έκφραση μιας κοινής «εθνικής προσπάθειας»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ