Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ομολογεί την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Υποχρεωτική παραμονή στην εργασία και μετά από 37 ολόκληρα χρόνια ο στόχος της κυβέρνησης με τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα

«Κάτω τα χέρια από την Ασφάλιση» διαδήλωσαν την Τετάρτη χιλιάδες εργαζόμενοι που απήργησαν με το ΠΑΜΕ
«Κάτω τα χέρια από την Ασφάλιση» διαδήλωσαν την Τετάρτη χιλιάδες εργαζόμενοι που απήργησαν με το ΠΑΜΕ
Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων που έχουν υποβληθεί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και αφορούν στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και οι προωθούμενες σαρωτικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες η πολιτική του ηγεσία με το κλιμάκιο των τεχνοκρατών (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ) που ολοκλήρωσαν χτες την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του μηνιαίου ελέγχου της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας.

Την προσεχή Δευτέρα επισκέπτεται την Ελλάδα άλλη κοινοτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Κοινοτικό επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, ο οποίος στο μεταξύ θα έχει παραλάβει και το πόρισμα της αντιπροσωπείας που βρισκόταν στην Αθήνα μέχρι και χτες.

Σαν απόρροια και της συμφωνίας που ήδη έχει γίνει στο ΕΚΟΦΙΝ, οι ελεγκτές υπενθύμισαν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πέραν του 65ου έτους (τουλάχιστον μέχρι τα 67), την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, αφού, όπως είπαν, απαιτείται μεγαλύτερη «ελευθερία» στην αγορά εργασίας και «καταπολέμηση των αγκυλώσεων». Στο ίδιο πνεύμα συνέδεσαν ευθέως την αύξηση των ορίων ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής.

Η αντιλαϊκή συναντίληψη που υπάρχει ανάμεσα στην ΕΕ, το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι με το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση προωθεί την επί της ουσίας αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οπως τόνισε προχτές στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Α. Λοβέρδος, όχι μόνο θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, αλλά ακόμα και τα 37 χρόνια εργασίας δε θα κατοχυρώνουν αξιοπρεπή σύνταξη και γι' αυτό ο εργαζόμενος θα αναγκάζεται να εργάζεται ακόμα περισσότερο.

Τέρμα στην 37ετία

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού για το ζήτημα των ορίων ηλικίας:

«Εδώ τίθεται το θέμα των ορίων ηλικίας. Αλλάζει η 37ετία που καθιερώθηκε στη δεκαετία του 2000; Η απάντηση είναι όχι. Ομως, η προσθήκη στην απάντηση είναι ότι τα 37 έτη δεν είναι πια όριο. Δεν είναι πλαφόν, μπορείς να φύγεις, αλλά ο υπολογισμός της σύνταξης θέλουμε να είναι τέτοιος που να σε κάνει να επιλέγεις την παραμονή και όχι το να φεύγεις. Δηλαδή, εμείς θα ευνοήσουμε αυτόν που παραμένει στο σύστημα με τους υπολογισμούς που θα κάνουμε. Σπεύδει κάποιος να μου πει εδώ ότι εάν αυτό θα σημάνει και κάποιες μειώσεις. Η απάντηση εδώ είναι ότι υπάρχουν κατηγορίες συνταξιούχων μεγάλες που η σύνταξή τους δεν επιδέχεται μείωση».

Δηλαδή, από τα πλέον αρμόδια χείλη ομολογείται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τα χρόνια εργασίας και να εξαναγκάσει σε δουλειά και πέραν των 37 χρόνων (σήμερα ισχύει η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας για την παροχή σύνταξης τον ιδιωτικό τομέα)!

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη πρώτες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες «μύρισαν ψητό» και σπεύδουν να πάρουν θέση στο τραπέζι. Στελέχη τους, που πήραν μέρος στην πρόσφατη συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, διαπιστώνουν ότι με τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις μειώνονται οι συνταξιοδοτικές προσδοκίες των ασφαλισμένων και δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Στήριξη από το ΛΑ.Ο.Σ.

Αφού ενημέρωσε για τα κυβερνητικά σχέδια στο Ασφαλιστικό τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη, ο υπουργός Εργασίας έσπευσε χτες να τον ευχαριστήσει για την υποστήριξη που παρέχει το κόμμα του στην κυβέρνηση. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Γ. Καρατζαφέρη για τη σημερινή συζήτηση και για τη στήριξη που δίνει, μ' ένα τρόπο πολύ ρητό και κατηγορηματικό μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτήν, στις προσπάθειες που κάνουμε να σώσουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας».

Ανταπαντώντας στις φιλοφρονήσεις, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε ότι «πολλά πράγματα απ' αυτά που επεξεργάζεται ο κ. Υπουργός αποτελούν και τον κορμό του προγράμματος του ΛΑ.Ο.Σ. Ως εκ τούτου, εμείς στηρίζουμε βεβαίως το πρόγραμμα μας, όπως και κάθε υπεύθυνη σκέψη η οποία θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από ένα αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιπέσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια»!

Λίγο αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε μεταξύ άλλων επιμήκυνση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου κατά μία ώρα, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, καμία πρόσληψη και κάλυψη αναγκών με υποχρεωτικές μετατάξεις και «τσάκισμα» των μεταναστών, τους οποίους χαρακτήρισε «μεγάλη πληγή που κοστίζει στην Ελλάδα πολλά δισεκατομμύρια». Ο ίδιος υπερασπίστηκε την προσφυγή της κυβέρνησης στο ΔΝΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ