Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
Να δοθεί απάντηση στην αντιλαϊκή επέλαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Κοινή ανακοίνωση 23 κομμάτων από 20 χώρες

Με κοινή ανακοίνωσή τους 23 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, από 20 χώρες της ΕΕ (όσα έχουν υπογράψει έως τώρα), ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, απευθύνουν κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε κάθε χώρα να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, να καταδικάσουν τα κόμματα που στηρίζουν την αντιλαϊκή επέλαση της ΕΕ και να ενισχύσουν τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, απορρίπτοντας τον κοινωνικό εταιρισμό σε αντιλαϊκές πολιτικές.

Το πλήρες κείμενο της κοινής ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ της 11/2 σηματοδοτεί νέα σφοδρή επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τους λαούς της Ευρώπης. Οι αποφάσεις της Συνόδου, ακολουθώντας το πλαίσιο της λεγόμενης "Στρατηγικής της ΕΕ για το 2020", που αποτελεί συνέχεια και εμβάθυνση της "Στρατηγικής της Λισσαβόνας" συνιστούν ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων με σκληρά μέτρα ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Επιδιώκουν την ενίσχυση της κερδοφορίας και της θέσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και στο διεθνή ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Βάση της στρατηγικής της ΕΕ για έξοδο από την καπιταλιστική κρίση αποτελεί η επιβολή σαρωτικών αλλαγών στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δραστικής μείωσης μισθών, συντάξεων και συνολικά των κοινωνικών παροχών. Αυτή η επίθεση φέρει τη σφραγίδα και των φιλελεύθερων και των σοσιαλδημοκρατών που στήριξαν και στηρίζουν τις επιλογές του κεφαλαίου σε αγαστή σύμπνοια με τα επιτελεία της ΕΕ.

Τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, οι διαδικασίες επιτήρησης των οικονομιών διαφόρων κρατών - μελών, ανάμεσά τους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας επιστρατεύονται για να τρομοκρατήσουν ιδεολογικά τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη.

Ομως όλα αυτά τα χρόνια η κερδοφορία των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, των τραπεζιτών με την εκμετάλλευση των εργατών, οι κρατικές επιχορηγήσεις και οι φοροαπαλλαγές ήταν τεράστιες και συνεχίζουν να είναι και τώρα στην περίοδο της κρίσης. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα αρπάξει τη μερίδα του λέοντος από τους νέους δανεισμούς. Για μια ακόμα φορά, στέλνουν το λογαριασμό στους εργάτες, στους φτωχομεσαίους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους, εκβιάζουν και κινδυνολογούν.

Το πνεύμα της αντίστασης ενισχύεται ανάμεσα στους Ευρωπαίους εργάτες, οι οποίοι δεν είναι διαθέσιμοι να χρεωθούν τα βάρη της κρίσης, για τα οποία δεν ευθύνονται στο ελάχιστο. Στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και σε άλλες χώρες, εργάτες δημόσιοι υπάλληλοι και μικρομεσαίοι αγρότες διαδηλώνουν και κατεβαίνουν σε απεργίες ενάντια στα μέτρα λιτότητας που παίρνονται.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουν αυτήν την έκκληση παίζουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το κίνημα, όντας στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης.

Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα των χωρών της ΕΕ καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε κάθε χώρα να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, να καταδικάσουν τα κόμματα που στηρίζουν την αντιλαϊκή επέλαση της ΕΕ. Να ενισχύσουν τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, να απορρίψουν τον κοινωνικό εταιρισμό σε αντιλαϊκές πολιτικές και να δώσουν ηχηρή απάντηση στην αντιλαϊκή καταιγίδα που εξαπολύεται απαιτώντας: Σταθερή μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί - αντεργατικοί νόμοι, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αποκλειστικά δωρεάν παροχές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια. Οι εργάτες μπορούν να ζήσουν καλύτερα χωρίς τους καπιταλιστές, είναι οι ίδιοι που παράγουν τον πλούτο κι αυτοί πρέπει να τον καρπώνονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ