Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με «πατριωτικά» ιδεολογήματα η στήριξη στα μέτρα

Συνάντηση με τον Μπαρόζο είχε χτες στις Βρυξέλλες ο Αντ. Σαμαράς

Η ΝΔ συμμετέχει ενεργά στον εκβιασμό του ελληνικού λαού, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της σύμπλευση με την κυβέρνηση
Η ΝΔ συμμετέχει ενεργά στον εκβιασμό του ελληνικού λαού, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της σύμπλευση με την κυβέρνηση
Το ιδεολόγημα του πατριωτισμού χρησιμοποιεί συστηματικά η ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να δικαιολογήσει τις γερές πλάτες που βάζει για να περάσουν τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Οι έννοιες του «εθνικού συμφέροντος» και της «μάχης για την πατρίδα» ήταν διάχυτες στις δηλώσεις που έκανε ο Αντ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε χτες στις Βρυξέλλες με τον Μ. Μπαρόζο, επιχειρώντας να στηρίξει την προαποφασισμένη από κοινού με την ΕΕ αντιλαϊκή θύελλα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπλέοντας απόλυτα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, θεωρεί δεδομένα τα σκληρά αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί. «Βρίσκομαι στις Βρυξέλλες γιατί θέλω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου», ήταν η πρώτη φάση της δήλωσης του Αντ. Σαμαρά μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, θέλοντας να προσδώσει έναν πατριωτικό μανδύα στον πόλεμο του κεφαλαίου και των κομμάτων του κατά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Ανέφερε ότι ζήτησε βοήθεια από τον Μ. Μπαρόζο προκειμένου «να στηριχθεί άμεσα η χώρα μας», σημειώνοντας μάλιστα ότι ο ίδιος πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους στην κατεύθυνση αυτή: «Είτε κάποιας μορφής εγγύηση ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει ποτέ την Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, είτε κάποιας μορφής πιστωτική διευκόλυνση, είτε δήλωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται δεκτά μέχρι το τέλος του 2011». Σε κάθε περίπτωση, ζήτησε η ΕΕ να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου «να ησυχάσουν οι αγορές».

Η απάντηση που πήρε από τον Μ. Μπαρόζο, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ τη μετέφερε, ήταν ότι πρώτα απ' όλα «απαιτείται η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά στα μέτρα που έχουν θεωρηθεί απ' όλους αναγκαία», υποσχόμενος ταυτόχρονα ότι η ΕΕ «θα δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης»...

Από την πλευρά του πάντως ο Αντ. Σαμαράς επέμενε ότι «σήμερα απαιτείται να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το καλό ολόκληρης της Ευρωζώνης», αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα τη λύση του ΔΝΤ. «Κι επειδή η προοπτική του ΔΝΤ είναι άκρως επικίνδυνη και άκρως και αντιευρωπαϊκή επιλογή, τόνισα στον κ. Μπαρόζο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει άμεσα και να βοηθήσει την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ψευτοκαυγάς για την εξεταστική

Μιλώντας χτες στη Βουλή, η Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε την αντίθεσή της στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, ανεξάρτητα από το χρόνο που θα «καλύψει», είτε δηλαδή από το 2004 όπως θέλει το ΠΑΣΟΚ είτε από το 1981 όπως προτείνει η ΝΔ. Το μήνυμα που ήθελε να περάσει η πρώην υπουργός ήταν ότι «η Εξεταστική θα ήταν επιζήμια» σε μια στιγμή που το μαύρο μέτωπο των κομμάτων του κεφαλαίου προωθεί την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση.

Ο δικομματικός ψευτοκαυγάς επαναλήφθηκε και με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νέα Στατιστική Υπηρεσία. Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η έρευνα πρέπει να περιοριστεί στα χρόνια των κυβερνήσεων της ΝΔ, ενώ η ΝΔ απάντησε ότι πρέπει να επεκταθεί μέχρι το 1981 αφού τότε άρχισε «η κατηφόρα».

Τα δύο κόμματα επαναλαμβάνουν το στημένο παιχνίδι με προκαθορισμένους ρόλους και θεατρινίστικες ενέργειες σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή, τόνισε σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, και πρόσθεσε: «Κατά τη γνώμη του ΚΚΕ φταίνε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί οι πολιτικές τους είναι αυτές που οδήγησαν στην καθημερινή όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, στη χειροτέρευση της θέσης της λαϊκής οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ