ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤω στα υπόγεια ο αξονικός τομογράφος

Αποκαλυπτική έκθεση για τα προβλήματα του ΚΑΤ από την πενταμελή επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου

Στο υπόγειο έχει καταλήξει ο νέος αξονικός τομογράφος του ΚΑΤ που αγοράστηκε πριν 18 μήνες, ενώ υπολειτουργεί -λόγω βλάβης- ο ψηφιακός αγγειογράφος, με αποτέλεσμα να δαπανώνται αστρονομικά ποσά, καθώς επείγοντα και χρόνια περιστατικά διοχετεύονται προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Την παραπάνω καταγγελία κάνει σε ανακοίνωση - υπόμνημα η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του ΚΑΤ. Το υπόμνημά της η πενταμελής επιτροπής της ΕΙΝΑΠ το απευθύνει προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

Οπως επισημαίνει η επιτροπή, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν ασχολήθηκε με τη στελέχωση και την εξεύρεση χώρου λειτουργίας του νέου αξονικού τομογράφου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται αποθηκευμένος εδώ και τρεις μήνες στο υπόγειο, ενώ την ίδια στιγμή δαπάνησε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό προκειμένου να διαμορφωθούν νέοι χώροι για τα νέα μηχανήματα του ΙΚΑ, των οποίων η χρήση και οι κανόνες λειτουργίας δεν έχουν διευκρινιστεί. Ταυτόχρονα, ο ψηφιακός αγγειογράφος του νοσοκομείου, στον οποίο μέχρι προ μηνός και με πολλές δυσκολίες πραγματοποιούνταν επεμβατικές εξετάσεις (αγγειογραφίες, μυελογραφίες κλπ), έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και μεγάλο μέρος των εξετάσεων αυτών δεν είναι δυνατόν πλέον να γίνουν.

«Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο για τους αρρώστους ένα από τα μεγαλύτερα τραυματολογικά κέντρα των Βαλκανίων να λειτουργεί χωρίς ψηφιακό αγγειογράφο και να δαπανώνται αστρονομικά ποσά για να καλύπτονται οι ανάγκες των νοσηλευόμενων προς όφελος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων», υπογραμμίζει η πενταμελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ. Παράλληλα, τονίζει ότι είναι τουλάχιστον περίεργη η λύση που προτείνεται από τη διοίκηση να δεσμευτεί ασθενοφόρο για τη μετακίνηση ασθενών προς άλλα νοσοκομεία - όταν δε λειτουργεί ο παλιός αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου - ενώ όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη του καινούριου μηχανήματος που βρίσκεται στο υπόγειο.

Οι γιατροί του νοσοκομείου ζητούν την ίδρυση και οργάνωση Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), το οποίο θα στελεχώνεται με ομάδα ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών - των οποίων θα προϊσταται επιμελητής γενικός χειρουργός - καθώς, όπως επισημαίνουν, είναι απαράδεκτο ο ασθενής να παραλαμβάνεται, να εκτιμάται και να αντιμετωπίζεται αρχικά από ορθοπεδικούς γιατρούς. Κι όταν οι γιατροί ζητούν ΤΕΠ δεν εννοούν τη μετονομασία της υπάρχουσας εφημερίας σε ΤΕΠ...

Επίσης, ζητούν την αύξηση των χειρουργικών τραπεζιών, τονίζοντας πως πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας ζήτημα, που θα βελτιώσει σημαντικά τη διακίνηση, νοσηλεία και εξυπηρέτηση των ασθενών.

«Είναι υποχρέωση της διοίκησης του νοσοκομείου να δώσει σαφή και κατηγορηματική απάντηση σχετικά με το αν τα διαθέσιμα κονδύλια επαρκούν για την κάλυψη του προγράμματος εφημεριών όλων των τμημάτων μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως αυτό έχει καθοριστεί από τα αρμόδια όργανα», επισημαίνουν τέλος στο υπόμνημά τους οι γιατροί του νοσοκομείου και ζητούν την ενίσχυση της ασφάλειας του νοσοκομείου με την εντατικοποίηση των ελέγχων των εισερχομένων στο νοσοκομείο και κυρίως στο χώρο της εφημερίας.


Πολλά τα «δανεικά»

Εκτός απ' το νέο αξονικό τομογράφο, στα υπόγεια του ΚΑΤ βρίσκεται και ο θάλαμος με υπερβαρική οξυγονοθεραπεία, που μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο «Αγίων Αναργύρων» μετά τις καταστροφές του σεισμού και τη διάλυση, στην ουσία, του ογκολογικού νοσοκομείου.

Η μονάδα αυτή είναι μοναδική για το Λεκανοπέδιο Αττικής και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της νόσου των δυτών, των δηλητηριάσεων με μονοξείδιο του άνθρακα κλπ. (Ενας τέτοιος θάλαμος λειτουργεί στο Ναυτικό Νοσοκομείο ενώ υπάρχουν δύο ιδιωτικές μονάδες στο Λεκανοπέδιο).

Ακόμα δε λειτούργησαν εφτά απ' τα - πολύτιμα - κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που μεταφέρθηκαν, επίσης, απ' τους «Αγίους Αναργύρους».

Το ΚΑΤ λοιπόν - απ' τα μεγαλύτερα τραυματολογικά κέντρα - στα Βαλκάνια επανδρώνεται με «δανεικό» εξοπλισμό.

Διότι και ο παλιός αξονικός τομογράφος είναι «δανεικός» απ' το ΙΚΑ. Επίσης και ο μαγνητικός τομογράφος που απέκτησε πρόσφατα το ΚΑΤ - αλλά δε λειτουργεί ακόμα - ανήκει κι αυτός στο ΙΚΑ.

Ετσι στην ώρα της ανάγκης ο ασθενής - που έχει χιλιοπληρώσει για αυτές τις υποδομές - παίρνει παραπεμπτικό για τα ιδιωτικά κέντρα, που τα «πληρώνει κας» για να εισπράξει στη συνέχεια το ποσό μειωμένο κατά 25%.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα «μικρόβια» της «νόσου» του ΕΣΥ...

Δεν πιστεύω ότι ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, που επισκέπτεται την ερχόμενη βδομάδα τη Θεσσαλία, θα νιώσει την ανάγκη να απολογηθεί δημοσίως για το θάνατο του Καρδιτσιώτη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο ασθενοφόρο, μεταφερόμενος από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Θεσσαλίας. Μπορεί αυτός ο θάνατος να μην μπορούσε να αποφευχθεί, λόγω της βαρύτητας των τραυμάτων του ασθενούς, αλλά, ούτως ή άλλως, κι αυτό το περιστατικό ανέδειξε τις ελλείψεις στα νοσοκομεία των νομών και την υποκρισία των κυβερνώντων, που ισχυρίζονται ότι με τη βεβιασμένη και πρόχειρη, προς εξυπηρέτηση προεκλογικών κι άλλων σκοπιμοτήτων, λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες παροχής περίθαλψης στην περιοχή.

Πάντως, την ενδεικνυόμενη ευαισθησία για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής δεν επέδειξε η υφυπουργός Υγείας, η οποία - αν είναι αληθή όσα δημοσιεύτηκαν στον Τύπο - όταν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο περιστατικό, φέρεται να απάντησε πως «δεν ασχολείται με μεμονωμένες περιπτώσεις», παραγνωρίζοντας ότι, ως και εκ της θέσεώς της, είναι υποχρεωμένη να ενδιαφέρεται ακόμα και για «μεμονωμένα» περιστατικά, ιδιαίτερα όταν αφορούν στην απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Βεβαίως, ουδείς δικαιούται να μηδενίζει την προσφορά ακόμα κι αυτού του «άρρωστου» ΕΣΥ και, προπάντων, των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, που εργάζονται σ' αυτό. Κι απ' αυτήν την άποψη, οι γνωστές καταγγελίες του Βλάσση Μπονάτσου, αν δεν είναι απόρροια συναισθηματικών καταστάσεων της στιγμής, λόγω της προσωπικής περιπέτειας της υγείας του κι αν δεν προέρχονται «εκ του πονηρού», είναι, τουλάχιστον, άδικες και, πάντως, υπερβολικές.

Είναι, δε και επιζήμιες, καθότι συνέπεσαν με την, εν εξελίξει, επιχείρηση συκοφάντησης του δημόσιου τομέα της υγείας, η οποία οργανώνεται από παράγοντες που έχουν συμφέρον «να φύγει εντελώς από τη μέση το ΕΣΥ», για να περάσει ο χώρος της υγείας στους ιδιώτες, που θα τη μετατρέψουν, από δημόσιο δωρεάν αγαθό, σε πανάκριβο εμπορικό προϊόν. Μια επιχείρηση, την οποία «πατρονάρει» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο νέος υπουργός Υγείας περιμένει τα αποτελέσματά της, για να προχωρήσει τη «νέα» πολιτική «εξυγίανσης» του ΕΣΥ, που οδηγεί στη διάλυσή του.

Ομως, παρ' όλα αυτά, το μέγα πρόβλημα του προβληματικού κι «άρρωστου» ΕΣΥ παραμένει και γι' αυτήν την «αρρώστια» είναι γνωστό ποια «μικρόβια» ευθύνονται. Είναι το «μικρόβιο» της τσιγκουνιάς του κρατικού προϋπολογισμού, που δε διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, σε κτιριακή υποδομή και τεχνολογικό εξοπλισμό. Το «μικρόβιο» της πλήρους υποβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας περίθαλψης, με την ουσιαστική κατάργηση των Κέντρων Υγείας και την ανυπαρξία προληπτικής ιατρικής. Το «μικρόβιο» της «ηθικής απαξίωσης» των λειτουργών της δημόσιας υγείας - για τούτο ευθύνες, ως ένα βαθμό, φέρουν και οι ίδιοι, αν αναλογιστεί κανείς το αίσχος με τα «φακελάκια».

Το είδος των «μικροβίων», που προκαλούν τη «νόσο» του ΕΣΥ, υποδεικνύει και το είδος των «εμβολίων», που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της «υγείας» του. Αυτό, όμως, που σήμερα επείγει είναι η ανάπτυξη ενός λαϊκού κινήματος - με πρωτεργάτες και πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας - ικανού να αντιμετωπίσει την κυβερνητική επιχείρηση ξεθεμελιώματος του δημόσιου συστήματος υγείας και παράδοσης των ασθενών στις κερδοσκοπικές διαθέσεις της περιβόητης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την οποία έχει εργολαβικώς αναλάβει - δίκην «οδοστρωτήρα - αναμορφωτή» του ΕΣΥ - ο νέος υπουργός Υγείας.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ