ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Σκυλοκαβγάδες για το ποιος θα πιάσει «πρώτη θέση» και οι λαοί... στα αμπάρια

Επίφοβη ήταν έως αργά χτες βράδυ ακόμα και η έναρξη του Γιούρογκρουπ, ενδεικτικό των μεγάλων αντιθέσεων

Eurokinissi

Επίφοβη ήταν έως αργά χτες βράδυ ακόμα και η έναρξη του Γιούρογκρουπ, ενδεικτικό των μεγάλων αντιθέσεων
Με διμερείς και τριμερείς συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεχίζονταν μέχρι χτες το βράδυ οι διεργασίες και τα χοντρά παζάρια γύρω από τη διαμόρφωση μιας έστω «μίνιμουμ» συμφωνίας, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινούσε η τηλε-συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ.

Παρά τις «νότες αισιοδοξίας» που εξέπεμπαν νωρίτερα οι «θεσμοί», οι εμπλοκές και οι καθυστερήσεις ήταν αλλεπάλληλες, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η ώρα έναρξης της επαναληπτικής συνεδρίασης ορίστηκε για μετά τις 12 το βράδυ.

«Μια συμφωνία είναι αναγκαία, μια συμφωνία είναι εφικτή. Κάνουμε πρόοδο», ανέφερε το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, ενώ αντίστοιχα ο Γερμανός ομόλογός του, Ολαφ Σολτς, δήλωνε πως η συμφωνία «είναι δυνατή και πιθανότερη από ποτέ».

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Ιταλίας και της Ολλανδίας, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και η συνεδρίαση θα ξεκινούσε μόνον σε περίπτωση που υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία στην κατεύθυνση των αποφάσεων. «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», είχε δηλώσει νωρίτερα, αν και ενδεικτικοί των μεγάλων αντιθέσεων ήταν και οι «δραματικοί» τόνοι του Πρόεδρου του νωρίτερα, οπότε και ενόψει της συνεδρίασης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του έλεγε πως «δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης» στην κρίση του κορονοϊού και ότι «είτε θα βουλιάξουμε, είτε θα κολυμπήσουμε μαζί», επιχειρώντας βέβαια να κρύψει ότι κοινή συνισταμένη όλων των σχεδίων που είχαν πέσει στο τραπέζι είναι ότι τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι λαοί.

Ανάμεσα στις προτάσεις για την επίτευξη κάποιου εύθραυστου συμβιβασμού είχε πέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτή για τον διαχωρισμό των κεφαλαίων που χορηγεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητα (ESM) στα κράτη - μέλη μεταξύ αυτών που αφορούν στον άξονα της ανταγωνιστικότητας και τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων της κάθε πλευράς, και από την άλλη των κονδυλίων που αφορούν σε δαπάνες Υγείας.

Ειδικότερα, τα δάνεια που θα αιτηθούν κράτη - μέλη, με στόχο τη στήριξη των οικονομιών τους θα υπάγονται στην πάγια διαδικασία των ειδικών εποπτικών ελέγχων των όρων και προϋποθέσεων που θα προβλέπονται στις συμφωνίες. Από αυτόν τον γενικό κανόνα θα εξαιρούνται δαπάνες από δάνεια που κατευθύνονται στην Υγεία κ.ά. Ωστόσο, και σε αυτήν την κατηγορία θα υπάρχει ειδική ρήτρα, καθώς διατυπώνονται «καχυποψίες» για τυχόν διαφορετική χρήση των κεφαλαίων αυτών από κυβερνήσεις της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Κατρακύλα «βλέπει» και το ΔΝΤ

Ρυθμούς ραγδαίας πτώσης στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα προαναγγέλλει και το ΔΝΤ, ενόψει των εκθέσεων που θα δημοσιοποιήσει, με αφορμή την Εαρινή Σύνοδό του και της Παγκόσμιας Τράπεζας την ερχόμενη βδομάδα.

Η επικεφαλής του Ταμείου Κρ. Γκεοργκίεβα έκανε σύγκριση της σημερινής κατάστασης με αυτήν της «μεγάλης ύφεσης» στη δεκαετία του 1930, με προφανή λόγο να βάλει πλάτες στην επέκταση των κάθε είδους προγραμμάτων που αφορούν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Οπως είπε, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης 8 τρισ. δολαρίων, αλλά πιθανώς να χρειαστούν περισσότερα.

Η ίδια δήλωσε ότι η κρίση θα πλήξει περισσότερο τις «αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες», που στη συνέχεια θα χρειαστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια, λέγοντας ότι οι «επενδυτές» έχουν ήδη προχωρήσει σε εκροές κεφαλαίων περίπου 100 δισ. δολαρίων από αυτές τις οικονομίες, ποσό υπερτριπλάσιο της εκροής την ίδια περίοδο της προηγούμενης παγκόσμιας κρίσης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προδιέγραψε τα νέα βάσανα που προετοιμάζουν για το λαό

Τον νέο Γολγοθά που προετοιμάζουν κυβέρνηση και κεφάλαιο για το λαό προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα «βυθίζεται σε πολύ βαθιά ύφεση φέτος», ίση με το 2,5% του ΑΕΠ, ενώ έδωσε και μια «γεύση» από τα παζάρια που είναι σε εξέλιξη σε επίπεδο ΕΕ για τη διαχείριση της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Ο υπουργός έκανε σαφές ότι απαιτούνται «λύσεις ουσιαστικές, τολμηρές και ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης, απαλλαγμένες από όρους, περιορισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος» - στις «αγκυλώσεις» αυτές, ως γνωστόν, συμπεριλαμβάνονται και όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα γλίτωσαν από τους μνημονιακούς νόμους.

Οσον αφορά τις αντιλαϊκές διεργασίες στην ΕΕ, επανέλαβε ότι δεν επαρκούν οι παρεμβάσεις των τριών αξόνων, αξίας 540 δισ. ευρώ, για να βγει από την κρίση η ευρωπαϊκή οικονομία. Παρέθεσε εκ νέου τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για «έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου», να ριχτούν στη μάχη κι άλλα όπλα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων κ.ο.κ., με τον λογαριασμό να πληρώνουν οι λαοί των χωρών της ΕΕ.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός έφυγε από την Ολομέλεια προκειμένου στη συνέχεια να συμμετάσχει στο Γιούρογκρουπ, έχοντας τις... ευχές, αλλά και τις «εποικοδομητικές» προτάσεις των εκπροσώπων όλων των αστικών κομμάτων, οι οποίοι εξέφρασαν την ...ελπίδα η ΕΕ «να επανέλθει στις βασικές της ηθικές αρχές»! Αυτός δε που το «τερμάτισε» ήταν ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «Ευρωπαϊκή Ενωση εν δυνάμει ευημερίας» αν όλα πάνε καλά στο Γιούρογκρουπ!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά την τοποθέτησή του ανέδειξε την προσπάθεια των αστικών κομμάτων να εξωραΐσουν και να συσκοτίσουν τον αντιδραστικό από τα γεννοφάσκια της χαρακτήρα της ΕΕ, τονίζοντας ότι είναι «λάκκος λεόντων, είναι ένωση ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα, είναι ένωση αστικών κρατών με διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης και διαφορετικά συμφέροντα».

Αναφέρθηκε στα παζάρια που εξελίσσονται για τη διαχείριση της νέας καπιταλιστικής κρίσης την οποία επιτάχυνε η πανδημία, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση ο όποιος συμβιβασμός προκύψει θα είναι εύθραυστος, καθώς κάθε καπιταλιστικό κράτος προσπαθεί να θωρακίσει την κερδοφορία των δικών του επιχειρηματικών ομίλων. Τα περί αλληλεγγύης της ΕΕ, πρόσθεσε, είναι «το πιο σύντομο ανέκδοτο».

Εκανε σαφές ότι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι τα σπασμένα θα είναι οι λαοί των κρατών της ΕΕ, όπως και ο ελληνικός, και ότι όλη η αγωνία των αστικών κομμάτων είναι πώς θα διασώσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων που είχαν απομείνει από τα μνημόνια και τα οποία τώρα χτυπιούνται με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

«Ο λαός και οι εργαζόμενοι, αντί να ψάχνουν τις επιμέρους διαφορές στις αντιδραστικές προτάσεις που ακούγονται, πρέπει να εντείνουν την πάλη τους για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό, γιατί μόνο αυτός είναι η απάντηση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΒΟΥΛΗ
Προσαρμογή του Κανονισμού

Στην προσαρμογή του Κανονισμού της Βουλής στα μέτρα της συνταγματικής αναθεώρησης που έγινε πριν από λίγους μήνες, αλλά και σε αυτά του νόμου για το «επιτελικό κράτος», προχωρά η κυβέρνηση. Ηδη χτες ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια, ανάμεσα σε άλλες κανονιστικές αλλαγές, προσαρμογές που αφορούν τα νέα άρθρα του Συντάγματος όπως η ψηφοφορία για τη συγκρότηση των λεγόμενων Ανεξάρτητων Αρχών, η σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών με πρόταση της μειοψηφίας και οι αλλαγές που έγιναν στο άρθρο 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη υπουργών.

Το ΚΚΕ, όπως διευκρίνισε ο ειδικός αγορητής του, Γιώργος Λαμπρούλης, τοποθετείται στις αλλαγές αυτές με βάση τις θέσεις που είχε εκφράσει κατά τη συνταγματική αναθεώρηση. Ετσι, καταψήφισε το άρθρο 1, βάσει του οποίου που για τη συγκρότηση των κατ' όνομα Ανεξάρτητων Αρχών απαιτείται πλέον η μειωμένη πλειοψηφία των 3/5. Οπως σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης, ο στόχος είναι να διευκολυνθεί η συγκρότηση θεσμών που «παίζουν ρόλο στην υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής». Ψήφισε «παρών» στο άρθρο 3, που προβλέπει τη δυνατότητα σύστασης «δύο ανά βουλευτική περίοδο Εξεταστικών Επιτροπών, ύστερα από πρόταση τουλάχιστον δέκα βουλευτών», εξαιρώντας όμως τη σύσταση για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

«Παρών» ψήφισε επίσης στο άρθρο 4, που προσαρμόζει τον Κανονισμό της Βουλής με την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για περί ευθύνης υπουργών, για το οποίο υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει απαιτήσει την κατάργηση ή τη ριζική τροποποίησή του.

Καταψήφισε το άρθρο 2, που προσαρμόζει τον Κανονισμό στο επιτελικό κράτος.

Υπερψήφισε το άρθρο 5, που αφορά την προσαρμογή του Κανονισμού με το άρθρο 224 του νέου Ποινικού Κώδικα, όπως και το άρθρο 6, που αφορά τους μετακλητούς υπαλλήλους. Επί της αρχής ψήφισε «παρών».

Υπερψήφισαν επί της αρχής όλα τα αστικά κόμματα, πλην ΜέΡΑ25, που ψήφισε «παρών».

Διεργασίες για την πρώτη κατοικία

Οι «εκκρεμότητες» που αφορούν την πρώτη κατοικία ενόψει κατάργησης της όποιας παρεχόμενης προστασίας από τις 30 Απρίλη, καθώς και το γενικότερο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση πτωχευτικού κώδικα, συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών «θεσμών».

Η κυβέρνηση, δεδομένων των σημερινών συνθηκών, ζητά παράταση του υπάρχοντος πλαισίου μέχρι το τέλος του 2020, χωρίς για την ώρα να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των «θεσμών», όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πτωχευτικός νόμος εξετάζεται να ψηφιστεί ένα μήνα μετά τη λήξη της τρέχουσας κρίσης, με στόχο να εφαρμοστεί από 1/1/2021.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τυχόν παρατάσεις, είναι ήδη «κλειδωμένο» από τη «μεταμνημονιακή συμφωνία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους «θεσμούς» της ΕΕ το ζήτημα της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών, με την κυβέρνηση ΝΔ να αξιοποιεί την «κληρονομιά» των προκατόχων της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ