ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζήτησε τη λαϊκή συναίνεση στην παράταση της δανειακής σύμβασης

Προσπάθησε να αποδείξει ότι άλλο δανειακή σύμβαση και άλλο μνημόνιο!

Eurokinissi

Με ανανέωση των όρκων πίστης στην ΕΕ, το θεσμικό της πλαίσιο και τους αντιλαϊκούς της κανόνες ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε χτες βράδυ τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αξιώνοντας τη συναίνεση του λαού σε μια πορεία ναρκοθετημένη για τα συμφέροντά του.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ισχυρές πιέσεις και εκβιασμούς, δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος, με την επίκληση της λαϊκής στήριξης στις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου στα διαβούλια της ΕΕ, καλλιεργώντας την αυταπάτη στο λαό ότι έχει να αναμένει όφελος απ' την αίσια έκβασή τους.

Υποστήριξε ακόμα πως κανείς δεν θα ωφεληθεί αν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα ανοίξει το δρόμο στους εχθρούς της δημοκρατίας, θα διακινδυνεύσει τη συνοχή της ΕΕ και θα δώσει τη θέση της σε μια ΕΕ του τρόμου, του διχασμού, της γενικευμένης αποσταθεροποίησης.

«Η μικρή Ελλάδα υπερασπίζεται σήμερα την ενωμένη Ευρώπη (...) σε αντίθεση με αρκετούς εταίρους που για πολιτικές σκοπιμότητες θέλουν να παίξουν με τη φωτιά (...) είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος», ανέφερε, προτρέποντας τη Γερμανία να μην τραυματίσει το «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» από τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα.

Επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να διαχωρίσει τη δανειακή σύμβαση απ΄ τα μνημόνια, αποδίδοντάς τα στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, κρύβοντας τις ανάγκες του κεφαλαίου που ήρθαν να υπηρετήσουν. Δήλωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις και γι' αυτό διεκδικεί να σταματήσει η δανειακή σύμβαση να συνοδεύεται από όρους καταστροφικούς για την οικονομία, καθώς και μια διευθέτηση του χρέους κάτι που «σχετίζεται με τη δυνατότητα, μια οικονομία να έχει το περιθώριο να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Με την επίκληση του Ομπάμα

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα - «γέφυρα» που επιδιώκουν διευκρίνισε ότι ζητάνε χρόνο και χώρο, ώστε να καταληχτεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

«Ζητάμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία ... χωρίς όρους επιβολής, δεν ζητάμε κι άλλα χρήματα ζητάμε διευκολύνσεις ... τεχνικές διευκολύνσεις .... εντός θεσμικού πλαισίου ΕΕ ... για να βρεθεί συμφωνία σε ένα πρόγραμμα - γέφυρα ώστε να έχουμε την άνεση να συμφωνήσουμε μια νέα συμφωνία που θα σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, που θα βοηθήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη να μπουν σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης ... η συμφωνία θα σέβεται τους κανόνες, παρότι διαφωνούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να τους σεβαστούμε αλλά δεν είναι κανόνας η λιτότητα ... Η άλλη πλευρά τι ζητάει, ποιο το εναλλακτικό σχέδιο που προτείνει; Ακουσα χτες τον κ. Ομπάμα να ρωτά το ίδιο την κ. Μέρκελ, απάντηση δεν πήρε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, αποκαλύπτοντας ότι ο καβγάς γίνεται για το πάπλωμα, το μείγμα διαχείρισης για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αφού ο ίδιος ο Ομπάμα κάλεσε την Ελλάδα να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές της δεσμεύσεις.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ακόμα ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις, ότι επιθυμεί αυτό να συνδυαστεί με ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αναπτυξιακές κοινοπραξίες.

Επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι υπονόμευσε συνειδητά τη δική του, μη δεχόμενη την εξάμηνη παράταση του προγράμματος κι προέτρεψε τον Αντ. Σαμαρά στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να υπερασπιστεί τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης που τη χαρακτήρισε εθνική κι όχι τις θέσεις της Μέρκελ. Κάλεσε ακόμα το ΠΑΣΟΚ να συνταχτεί με τη γραμμή της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο για αλλαγή του μείγματος διαχείρισης.

Τέλος, δήλωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα εφαρμοστούν στο ακέραιο, όπως και τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που περιλήφθηκαν σε αυτές, μαζί με τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, καθώς όπως είπε δεν αποτελούν μονομερή ενέργεια.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
«Θα δείτε από μας περισσότερη στήριξη από όσο φαντάζεστε... »

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις παροχής στήριξης προς τα αντιλαϊκά παζάρια που διεξάγει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δε θα διακινδυνεύσει την πορεία της χώρας στον ευρωμονόδρομο, στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης, όπου έτσι κι αλλιώς ομνύει και η κυβέρνηση Τσίπρα, κάνοντας τη ΝΔ να διαρρηγνύει ανοικτές θύρες.

«Οποιος αγαπάει την πατρίδα του του θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση, αλλά ακριβώς γι' αυτό δε θα επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας», ανέφερε συγκεκριμένα ο Αντ. Σαμαράς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει τις πλείστες όσες διαβεβαιώσεις στην ΕΕ.

«Δε θα μηδενίζουμε τις επιτυχίες σας, δε θα καταψηφίζουμε τα πάντα», πρόσθεσε στη συνέχεια και συμπλήρωσε ότι στη σημερινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες δε θα πάει ως αντίπαλος της χώρας, αλλά για να στηρίξει την «πατρίδα» (βλ. τις κυρίαρχες επιδιώξεις της εγχώριας αστικής τάξης και την κυβέρνηση Τσίπρα που καλείται να τις προωθήσει).

Για όλα αυτά έβαλε προϋπόθεση η κυβέρνηση να ελιχθεί με τέτοιο τρόπο στα παζάρια ώστε να μη ρίξει τη χώρα (δηλ. τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου) στα «βράχια». «Αν δείξετε υπευθυνότητα, θα δείτε από μας περισσότερη στήριξη από όσο φαντάζεστε», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αν η νέα κυβέρνηση επιχειρήσει να «γκρεμίσει» όσα κατάφερε η δική του κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), τότε θα είναι «απέναντι».

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις μετεκλογικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (τις προσαρμογές τους δηλαδή στο νέο τους ρόλο ως κυβέρνηση) σαν «κωλοτούμπα», αναφερόμενος π.χ. στον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη και τα λεγόμενά του ότι συμφωνεί με το 70% των μέτρων του μνημονίου.

Κριτική με γνώμονα την καλύτερη υπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου

Ο Αντ. Σαμαράς εστίασε την κριτική του στο ότι η συγκυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού, βαφτίζοντάς την παράταση του μνημονίου ως «πρόγραμμα - γέφυρα». Στο ίδιο πλαίσιο προέβλεψε ότι η νέα κυβέρνηση πάει για νέο μνημόνιο, νέα αξιολόγηση και νέα προαπαιτούμενα. «Θα ξαναφέρετε τρόικα με άλλο όνομα», προέβλεψε.

Σηματοδοτώντας τις ενδοαστικές αντιθέσεις, μέσα στις οποίες και η δική του κυβέρνηση επιχείρησε να «παίξει», προειδοποίησε τη νέα αστική κυβέρνηση ότι «μπορεί να σου ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις ώστε να ζητήσεις μόνος σου να φύγεις από την Ευρωζώνη».

Επεσήμανε ως λάθος την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, γιατί θα αυξήσει την ανεργία, όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει το ζήτημα στις «ελληνικές καλένδες», με προϋπόθεση μάλιστα τα «αντισταθμίσματα» που θα πρέπει να παρασχεθούν πρώτα στο κεφάλαιο. Χαρακτήρισε, επίσης, λάθος την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ γιατί θα έρθουν άλλα μέτρα που θα επιβαρύνουν τη «μεσαία τάξη», ενώ φάνηκε θετικός στην απόδοση της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, βάζοντας ένσταση ότι λόγω των εξαγγελιών της κυβέρνησης δεν μπορεί να δοθεί φέτος.

Παραπέρα, αναγνώρισε ως θετικό στον Αλ. Τσίπρα τη νύξη του ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. «Σας επαινώ, συμφωνώ απολύτως», είπε ο Σαμαράς θυμίζοντας ότι και η δική του κυβέρνηση για τέτοια πλεονάσματα προσπαθούσε.

«Μπράβο και μαζί σας», αναφώνησε απευθυνόμενος στον Τσίπρα και για τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει ο πρωθυπουργός ότι θα συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις», καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, για να κατοχυρώσει την κερδοφορία του στις νέες συνθήκες.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Κοινός αντιλαϊκός στόχος, διαφωνεί με το μείγμα

Η καπιταλιστική ανάκαμψη είναι ένα το κρατούμενο και για το Ποτάμι, όπως επιβεβαιώθηκε (όχι πως υπήρχε καμιά αμφιβολία...) από την ομιλία του προέδρου του Στ. Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας στη Βουλή, εστιάζοντας τη διαφωνία του με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στο μείγμα διαχείρισης που εξαγγέλθηκε για την επίτευξη του κοινού τους στόχου.

Οπως τόνισε, το κόμμα του συμφωνεί με τα όσα εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για την «πάταξη της φοροδιαφυγής, τη σύγκρουση του πελατειακού κράτους, τη διαφθορά με προτεραιότητα να ελεγχθούν όλες οι υπάρχουσες λίστες» και συνολικά όλα όσα επιστρατεύει η κυβέρνηση, για να βγάλει λάδι το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, αρκεί, όπως είπε, να μην ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή, ενώ θα είναι «σύμμαχος» και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για «λιγότερο κράτος».

Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση για την «τακτική» απέναντι στην ΕΕ, καθώς «εντόπισε» ότι «κλείνει το μάτι» σε έναν «έρποντα αντιευρωπαϊσμό», σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν είναι ξένος παράγοντας», είναι «Ευρώπη των λαών, της ασφάλειας», με άλλα λόγια το «κοινό μας σπίτι». Η κριτική επεκτάθηκε και στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», σημειώνοντας ότι για να γίνει αποδεκτό από τους εταίρους λείπει βασικός όρος που είναι η ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» (την ίδια ώρα βέβαια, που το έχουν ήδη χειροκροτήσει οι ίδιοι οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι...). Τόνισε ακόμα ότι οι «μεταρρυθμίσεις» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, δηλαδή τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και κατά του λαού, δεν είναι τα απαιτούμενα, δεν είναι «μεγάλες» όπως είπε για να αποτελέσουν διαπραγματευτικό ατού με τους εταίρους. «Λύση - σημείωσε - είναι να ζητήσετε από το Γιούρογκρουπ παράταση. Να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων για να μας δοθούν οι οφειλόμενες δόσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ