Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
«Θα δείτε από μας περισσότερη στήριξη από όσο φαντάζεστε... »

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις παροχής στήριξης προς τα αντιλαϊκά παζάρια που διεξάγει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δε θα διακινδυνεύσει την πορεία της χώρας στον ευρωμονόδρομο, στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης, όπου έτσι κι αλλιώς ομνύει και η κυβέρνηση Τσίπρα, κάνοντας τη ΝΔ να διαρρηγνύει ανοικτές θύρες.

«Οποιος αγαπάει την πατρίδα του του θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση, αλλά ακριβώς γι' αυτό δε θα επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας», ανέφερε συγκεκριμένα ο Αντ. Σαμαράς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει τις πλείστες όσες διαβεβαιώσεις στην ΕΕ.

«Δε θα μηδενίζουμε τις επιτυχίες σας, δε θα καταψηφίζουμε τα πάντα», πρόσθεσε στη συνέχεια και συμπλήρωσε ότι στη σημερινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες δε θα πάει ως αντίπαλος της χώρας, αλλά για να στηρίξει την «πατρίδα» (βλ. τις κυρίαρχες επιδιώξεις της εγχώριας αστικής τάξης και την κυβέρνηση Τσίπρα που καλείται να τις προωθήσει).

Για όλα αυτά έβαλε προϋπόθεση η κυβέρνηση να ελιχθεί με τέτοιο τρόπο στα παζάρια ώστε να μη ρίξει τη χώρα (δηλ. τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου) στα «βράχια». «Αν δείξετε υπευθυνότητα, θα δείτε από μας περισσότερη στήριξη από όσο φαντάζεστε», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αν η νέα κυβέρνηση επιχειρήσει να «γκρεμίσει» όσα κατάφερε η δική του κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), τότε θα είναι «απέναντι».

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις μετεκλογικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (τις προσαρμογές τους δηλαδή στο νέο τους ρόλο ως κυβέρνηση) σαν «κωλοτούμπα», αναφερόμενος π.χ. στον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη και τα λεγόμενά του ότι συμφωνεί με το 70% των μέτρων του μνημονίου.

Κριτική με γνώμονα την καλύτερη υπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου

Ο Αντ. Σαμαράς εστίασε την κριτική του στο ότι η συγκυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού, βαφτίζοντάς την παράταση του μνημονίου ως «πρόγραμμα - γέφυρα». Στο ίδιο πλαίσιο προέβλεψε ότι η νέα κυβέρνηση πάει για νέο μνημόνιο, νέα αξιολόγηση και νέα προαπαιτούμενα. «Θα ξαναφέρετε τρόικα με άλλο όνομα», προέβλεψε.

Σηματοδοτώντας τις ενδοαστικές αντιθέσεις, μέσα στις οποίες και η δική του κυβέρνηση επιχείρησε να «παίξει», προειδοποίησε τη νέα αστική κυβέρνηση ότι «μπορεί να σου ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις ώστε να ζητήσεις μόνος σου να φύγεις από την Ευρωζώνη».

Επεσήμανε ως λάθος την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, γιατί θα αυξήσει την ανεργία, όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει το ζήτημα στις «ελληνικές καλένδες», με προϋπόθεση μάλιστα τα «αντισταθμίσματα» που θα πρέπει να παρασχεθούν πρώτα στο κεφάλαιο. Χαρακτήρισε, επίσης, λάθος την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ γιατί θα έρθουν άλλα μέτρα που θα επιβαρύνουν τη «μεσαία τάξη», ενώ φάνηκε θετικός στην απόδοση της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, βάζοντας ένσταση ότι λόγω των εξαγγελιών της κυβέρνησης δεν μπορεί να δοθεί φέτος.

Παραπέρα, αναγνώρισε ως θετικό στον Αλ. Τσίπρα τη νύξη του ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. «Σας επαινώ, συμφωνώ απολύτως», είπε ο Σαμαράς θυμίζοντας ότι και η δική του κυβέρνηση για τέτοια πλεονάσματα προσπαθούσε.

«Μπράβο και μαζί σας», αναφώνησε απευθυνόμενος στον Τσίπρα και για τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει ο πρωθυπουργός ότι θα συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις», καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, για να κατοχυρώσει την κερδοφορία του στις νέες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ