ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αντιλαϊκή πλειοδοσία και διγλωσσία

«Οχι» στο διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου τώρα, «ναι» στα καλπονοθευτικά συστήματα κυριαρχίας του δικομματισμού. «Ναι» στην επιθετική νεοφιλελεύθερη πολιτική αλλά με διαχειριστή τη ΝΔ. «Ναι» στον πόλεμο όταν πρόκειται για την αλλαγή «δικτατορικών» καθεστώτων και την επιβολή της «νέας τάξης».

Στα παραπάνω συνοψίζονται τα όσα είπε ο Κ. Καραμανλής στη χτεσινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές, αφήνοντας έτσι να διαφανεί το πραγματικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής του, πανομοιότυπο με αυτό της κυβέρνησης Σημίτη.

Απαντώντας σε πληθώρα ερωτήσεων για τη στάση του κόμματός του στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αποσαφήνισε ότι «εμείς δε συμμετέχουμε σε τέτοια συζήτηση», γιατί «δεν νομιμοποιούμε ούτε τα κόλπα, τα τερτίπια, ούτε νομιμοποιούμε αυτή την πράξη, η οποία θεωρώ ότι είναι πράξη πολιτικής ανεντιμότητας». Από την άλλη, όμως, δέχτηκε ότι μπορεί να γίνει διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου «αλλά σε μια πολιτικά μη ύποπτη περίοδο». «Εάν λοιπόν - πρόσθεσε - υπάρχουν σκέψεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, μετά τις εκλογές ιδού πεδίον δόξης λαμπρό να συζητήσουμε επί μακρόν τις όποιες ιδέες και προτάσεις υπάρχουν». Απέφυγε όμως να ξεκαθαρίσει αν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο που τυχόν ψηφίσει μόνη της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προφανώς γιατί περιμένει να δει αν βολεύει τους στόχους του κόμματός του. Ταυτόχρονα, αποστασιοποιήθηκε από την πρόταση-υπόδειξη του Κ. Μητσοτάκη για παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να γίνουν πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τους τεχνικά δυνατούς τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό» (σ.σ. οι πρόωρες εκλογές), και πρόσθεσε: «Εν πάση περιπτώσει, είμαι ο τελευταίος που θα επιχειρούσε να παρέμβει και να υποδείξει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι να κάνει ή να μην κάνει». Με άνεση και εκ του ασφαλούς συμμετείχε στο παιγνίδι εντυπώσεων πλειοδοτώντας σε προτάσεις για τη «διαφάνεια», όπως Εξεταστική Επιτροπή, άνοιγμα κωδικών όλων των κρατικών λειτουργών, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα των δικαστικών διώξεων στην ηγεσία του χρηματιστηρίου.

Ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να βάλει πλάτες στις ιδιωτικοποιήσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά προσπάθησε να διαφοροποιηθεί ισχυριζόμενος ότι το κόμμα του το κάνει ...για ιδεολογικούς λόγους. «Εμείς πιστεύουμε σε μια οικονομία, η οποία λειτουργεί φιλελεύθερα, που δίνει κίνητρα στις δημιουργικές δυνάμεις, όπου το κράτος παίζει έναν πολύ πιο περιορισμένο ρόλο στην παραγωγή», είπε. Από την άλλη, συμπλήρωσε, «βλέπουμε το κράτος, ακόμα και σήμερα, όχι απλώς να δραστηριοποιείται, αλλά να πρωταγωνιστεί σε τομείς που δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης (Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, τράπεζες)». Υποσχέθηκε επίσης νέο φορολογικό καθεστώς με μειωμένους συντελεστές, εννοείται για το κεφάλαιο, και άφθονα «αναπτυξιακά» κίνητρα.

Ο Κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε άλλη μια φορά την υποταγή του στη «νέα τάξη», υπερασπιζόμενος τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ και υπεραμυνόμενος της θέσης του κατά των αντιπολεμικών συλλαλητηρίων. Απέφυγε να χαρακτηρίσει άδικο τον πόλεμο ακόμα και όταν του επισημάνθηκε ότι έπεσαν τα προσχήματα περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Κατέστησε σαφές ότι πάνω απ' όλα βάζει τη «μη διατάραξη των συμμαχικών μας σχέσεων» με τις ΗΠΑ, ενώ δικαιολόγησε την επέμβαση με το επιχείρημα ότι «το καθεστώς του Σ. Χουσεΐν ήταν ένα απεχθές καθεστώς». Η ειρωνεία (και υποκρισία) είναι ότι αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας την επέκρινε γιατί «εξακολουθεί να θεωρεί τη χρήση βίας, ή την απειλή χρήσης βίας, ως θεμιτό μέσο άσκησης πολιτικής, ή, έστω, άσκησης πίεσης»...

Υποδείξεις Μητσοτάκη

«Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόνον τυχόν παραιτούμενος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές». Αυτή τη διαπίστωση-υπόδειξη έκανε (στον ΣΚΑΪ) ο Κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Στην αμέσως επόμενη ερώτηση αν η παραπάνω επισήμανση μπορεί να εκληφθεί και ως πρόταση, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δε δίστασε: «Δεν ξέρω, εγώ δεν κάνω καμία πρόταση στον κ. Στεφανόπουλο. Εγώ κάνω μια διαπίστωση, ότι αυτή την ώρα πρόωρες εκλογές μπορεί να κάνει ο κ. Σημίτης ή αν αποφασίσει ο κ. Στεφανόπουλος». Παράλληλα, υπέδειξε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο εξαπολύοντας επίθεση κατά του Κ. Σημίτη γιατί αν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές το Μάη του 2004, δύο μήνες μετά θα γίνουν οι ευρωεκλογές και τέσσερις μήνες μετά οι Ολυμπιακοί Αγώνες. «Πρέπει να είναι ασυνείδητος ο πολιτικός άνδρας που θα οδηγήσει σ' αυτήν την εξέλιξη». είπε. Για τον εκλογικό νόμο επανέλαβε την υποστήριξή του στο γερμανικό σύστημα, αλλά ο διάλογος πρέπει να γίνει στην αρχή της τετραετίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεταξύ εκλογικού νόμου και... ζαρζαβατικών

Το θέμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού θα είναι το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης στο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη και τη συμμετοχή των Τσοχατζόπουλου, Κουλούρη, Χρυσοχοΐδη. Η συνεδρίαση είναι η πρώτη εφαρμογή του λεγόμενου διευθυντηρίου, όπου ο πρωθυπουργός και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα εξετάζουν θέματα με την παρουσία των εκάστοτε υπουργών.

Την Πέμπτη, δε, ο Κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση με τον Κ. Σκανδαλίδη και αργότερα μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής (επίσης θα συμμετέχουν οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Απ. Κακλαμάνης και Ε. Βενιζέλος) θα γίνουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο.

Δικομματικό «καυγαδάκι»...

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε χτες ότι με τις «διαπιστώσεις» του επίτιμου προέδρου της ΝΔ «καλλιεργείται κλίμα ανωμαλίας και αστάθειας». Σχολιάζοντας δε τη θέση Μητσοτάκη περί παραίτησης του Κ. Στεφανόπουλου ώστε να προκηρυχτούν εκλογές, ο υπουργός Τύπου άφησε υπονοούμενα για το ρόλο του Κ. Μητσοτάκη στα... Ιουλιανά του '65, προσθέτοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2004.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταφέρθηκε εναντίον του Κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι «προσπαθεί δυστυχώς συνειδητά να υπονομεύσει το θετικό κλίμα το οποίο τον τελευταίο καιρό διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία». Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο, υποστήριξε ότι η άρνηση της ΝΔ οφείλεται στο φόβο της εκλογικής ήττας, για να προσθέσει ότι «είμαστε έτοιμοι να κουβεντιάσουμε και να βρούμε τρόπους ώστε οι όποιες αλλαγές να ισχύσουν από το 2008».

Τέλος, κάλεσε τον Κ. Καραμανλή να πράξει ανάλογα με τον Κ. Σημίτη και να δώσει εντολή για έλεγχο των κωδικών των βουλευτών της ΝΔ στο Χρηματιστήριο.

«MEGA»
Ανακωχή...

Δε θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του ΔΣ του «MEGA». Οι μεγαλοεκδότες επιχειρούν να χαμηλώσουν τους τόνους, μετά τις δημόσιες κόντρες των Χρήστου Λαμπράκη και Χρήστου Τεγόπουλου.

Ο Χρήστος Λαμπράκης, ήδη, με επιστολή προς τον Νίκο Χατζηνικολάου, την περασμένη Παρασκευή, έδωσε το «στίγμα» της ...ανακωχής. Με την επιστολή του Χρήστου Λαμπράκη, φαίνεται πως η κατάσταση εκτονώνεται, αφού ο Νίκος Χατζηνικολάου θα είναι και πάλι υπεύθυνος για τον Τομέα Ενημέρωσης και Ειδήσεων του καναλιού, άνευ «διευθυντηρίου». Ηδη, χθες πήγε στο «MEGA», ενώ δεν αποκλείεται να βγει και στο δελτίο ειδήσεων.

Κινητικότητα υπάρχει και στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», αφού ο Δ. Κοντομηνάς, που έχει πλέον το τιμόνι, χθες είχε επαφές με τα νέα πρόσωπα του καναλιού, τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Αννα Παναγιωταρέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ