ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αύξηση δυνάμεων στις Νομαρχίες και σε Δήμους

Από διαδήλωση των εργαζομένων (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, «ΔΡΑΣΗ 2003») στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης
Από διαδήλωση των εργαζομένων (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, «ΔΡΑΣΗ 2003») στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης
Ανοδική πορεία σχεδόν σε όλες τις Νομαρχίες, αλλά και στους περισσότερους Δήμους της Μακεδονίας και της Θράκης παρουσίασαν οι συνδυασμοί που υποστήριξε το ΚΚΕ μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλες κοινωνικές δυνάμεις και προσωπικότητες. Ενδεικτικό πως προχωρά και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η αγωνιστική συνεργασία και δυναμώνει ο πόλος αντίστασης στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν αποτυπώθηκαν και στα εκλογικά ποσοστά σε πάρα πολλούς Δήμους.

Στη Θεσσαλονίκη, και γενικότερα στο νομό, η πλατιά απήχηση της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» με υποψήφιο δήμαρχο τον Αγάπιο Σαχίνη και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΝΑΣΥ) με υποψήφιο νομάρχη τον Γιώργο Ρόκο, απέδειξαν την πρόθεση του λαού της να κάνει ένα βήμα μπροστά στην κατεύθυνση για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνιστική - διεκδικητική. Και οι δύο συνδυασμοί είχαν τη στήριξη του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ενωσης, της ΕΔΗΚ και ευρύτερα κοινωνικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων του νομού.

Η ΝΑΣΥ πήρε 8% και εκπροσωπείται πλέον με δύο νομαρχιακούς συμβούλους.

Η μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμπαράταξη που πήρε σάρκα και οστά στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών, όπως ακριβώς προέβλεπε ο Αγάπιος Σαχίνης. Η παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» υπερδιπλασίασε τις ψήφους της και σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό της. Στις εκλογές του 1998 είχε πάρει 8.302 (ποσοστό 5,14%) και μία έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ φέτος πήρε 16.807 ψήφους (ποσοστό 9,5%) και τρεις έδρες. Οι δυνατότητες παρέμβασης και δράσης της υπέρ των συμφερόντων του λαού της πόλης, γίνονται τώρα πολύ μεγαλύτερες και αυτό θα επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα και στην πράξη.

Αλλά και σε πολλούς άλλους Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης σημαντική ήταν η αύξηση των δυνάμεων και των συνδυασμών που στήριξε το ΚΚΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι συνδυασμοί εκπροσωπούνται πλέον και στα Δημοτικά Συμβούλια.

Ενδεικτικά της δυναμικής των αγωνιστικών ψηφοδελτίων είναι τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν στους Δήμους:

Αγίου Παύλου: ο συνδυασμός περνάει στο 2ο γύρο, με ποσοστό 34,6% έναντι 26,7% στις εκλογές του '98.

Πολίχνης: ο συνδυασμός περνάει στο 2ο γύρο με ποσοστό 26,9%. Ο συνδυασμός που υποστήριζε το ΚΚΕ στις εκλογές του '98 είχε ποσοστό 9,2%.

Συκεών: ο συνδυασμός πήρε ποσοστό 26,2%. Ο συνδυασμός που υποστήριζε το ΚΚΕ στις περασμένες εκλογές είχε πάρει 10,9%.

Επίσης στους Δήμους: Σταυρούπολης πήρε 22,7% έναντι 21% το '98. Μίκρας από 5,1% το ποσοστό αυξήθηκε σε 19,7%. Καλαμαριάς, αυξήθηκε από 8,5% σε 9,2%. Αρέθουσας από 3% σε 13,2%. Εχεδώρου από 4,5% αυξήθηκε σε 8% και στα Κουφάλια από 6,5% σε 8,1%. Αντίστοιχα ανοδικές τάσεις σημειώθηκαν στους περισσότερους Δήμους, ενώ θετικά ήταν τα αποτελέσματα και σε Δήμους όπου συμμετείχαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια, συνδυασμοί υποστηριζόμενοι από το ΚΚΕ, όπως πχ Ασσηρος (11,2%), Πανόραμα, Μυγδονία κλπ.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Αντίστοιχα θετικά είναι τα αποτελέσματα και σε πολλούς Δήμους των Νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο συνδυασμός που υποστήριξε το ΚΚΕ εκλέχθηκε από τον 1ο γύρο στο Δήμο Πλατέως στην Ημαθία, ενώ σε ορισμένους η μάχη συνεχίζεται και την επόμενη Κυριακή με τη διεκδίκηση Δήμων στο 2ο γύρο των εκλογών. Π.χ Αμφίπολη και Καπετάν Μητρούσι Σερρών, Ανατολικού Ολύμπου Πιερίας, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στην Αξιούπολη και στον Εύρωπο Κιλκίς κλπ.

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν εξάλλου οι αγωνιστικοί συνδυασμοί σε Νάουσα (όπου από 5,8% το ποσοστό ανέβηκε στο 12,7%), Εδεσσα από 4,5% αυξήθηκε σε 10,7%, Κατερίνη, Σέρρες και μια σειρά άλλους Δήμους.

Στη Δυτική Μακεδονία

Από την πρώτη Κυριακή εκλέχτηκαν οι συνδυασμοί που υποστήριξε το ΚΚΕ στους Δήμους Αγίας Τριάδας Καστοριάς και Βερμίου Κοζάνης. Στο 2ο γύρο έχουν περάσει οι αγωνιστικοί συνδυασμοί σε Μελίτη και Πέρασμα Φλώρινας, Ηρακλεωτών και Γόργιανης Γρεβενών, ενώ σημαντική αύξηση των ποσοστών σημείωσαν οι συνδυασμοί στους περισσότερους Δήμους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Σιάτιστα που το ποσοστό αυξήθηκε από 9,6% σε 11,2% και στην Ελίμεια Κοζάνης από 6,3% σε 26,2% κλπ.

Στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη

Με σημαντική αύξηση βγήκαν από τη μάχη των εκλογών και οι συνδυασμοί που υποστήριξε το ΚΚΕ στις Νομαρχίες αλλά και στους Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Ενδεικτικά της απήχησης που βρήκαν οι θέσεις των αγωνιστικών ψηφοδελτίων είναι τα αποτελέσματα σε:

Αλεξανδρούπολη που από 2,9% στις εκλογές του '98 η δύναμη του συνδυασμού έφτασε στο 7,7%. Στην Καβάλα από 5,1% ο συνδυασμός έφτασε στο 9,6%. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και σε πολλούς άλλους Δήμους, ανάμεσά τους και η Θάσος.


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ο ΣΥΝ και ο α΄ γύρος των εκλογών

Την επομένη των εκλογών -που αναμφισβήτητα διεξήχθησαν με την επιστράτευση των πιο άθλιων μεθόδων- πολλοί ήταν αυτοί που έπαιξαν με τις εντυπώσεις, όπου αυτές ήταν ευνοϊκές για την εικόνα τους. Το ίδιο έπραξε και η «Αυγή» που, απηχώντας εκτιμήσεις και απόψεις της ηγεσίας του ΣΥΝ, αξιοποίησε τις εντυπώσεις των ποσοστών του Μ. Γλέζου και του Θ. Δρίτσα, στην υπερνομαρχία και τον Δήμο Πειραιά αντίστοιχα, προσπερνώντας συμπεράσματα και μηνύματα που αυτές οι εκλογές έστειλαν στην Κουμουνδούρου.

Η ηγεσία του ΣΥΝ και η «Αυγή» μπορεί να επιχαίρουν για τα εκλογικά αποτελέσματα στην υπερνομαρχία και τον Πειραιά, εκτιμώντας προφανώς, ότι αυτά αντισταθμίζουν π.χ. την κάθετη πτώση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής ή την απώλεια του Δήμου Αιγάλεω.

Επιπλέον, προφανώς και αποτιμούν ως μεγάλη νίκη τις επιδόσεις των συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ. Ενδεχομένως, σε αυτές να αναφέρεται η «Αυγή» όταν γράφει περί «ενίσχυσης των συνδυασμών της ριζοσπαστικής ανανεωτικής αριστεράς». Εκείνο που παρέλειψε να αναφέρει είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες από εκείνες περιπτώσεις, που ο ΣΥΝ αποφάσισε, για τους δικούς του λόγους, να «σπάσει» τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σ' αυτές τις εκλογές τα αποτελέσματα ήταν αρκούντως απογοητευτικά. Για παράδειγμα, το 1998 ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ απέσπασαν στη Νομαρχία Φθιώτιδας ποσοστό 44,4%, στις τωρινές εκλογές ο ΣΥΝ μόνος του πήρε 2,5%, στη Νομαρχία Χίου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 39,2% και 3,3%, στην Νομαρχία Κορίνθου επίσης 51,3% και 2,8%, στη Νομαρχία Ιωαννίνων 52,8% και 3,9%.

Ας δούμε και μια άλλη περίπτωση. Σε αρκετές περιπτώσεις η συνεργασία ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1998 συνεχίστηκε και στις τωρινές. Οι συνδυασμοί αυτοί, αν και συγκέντρωσαν υψηλά σχετικά ποσοστά κατέγραψαν όλοι -πλην ενός- σημαντικές απώλειες, σε σύγκριση με τις νομαρχιακές εκλογές του 1998 π.χ. Ευρυτανία, Θεσπρωτία, Καρδίτσα, Κιλκίς, Κοζάνη, Μαγνησία, Φλώρινα, Φωκίδα. Αντίστοιχα παραδείγματα δήμων είναι της Λιβαδειάς, όπου ο κοινός υποψήφιος ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ συγκέντρωσε το 34,6% από 43,7% στις εκλογές του '98 ή της Ηγουμενίτσας, όπου το 52,8% του '98 έπεσε στο 39,8%.

Το ίδιο, όμως, ισχύει και στη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των νομαρχιών, όπου ο ΣΥΝ υποστήριξε μόνος του αντίστοιχους συνδυασμούς, τόσο το 1998, όσο και το 2002. Από τις εννέα συνολικά ανάλογες περιπτώσεις, στις οκτώ σημειώνει πτώση των ποσοστών του (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας και Πιερίας).

Τα παραπάνω δε φανερώνουν μόνον, πως οι πανηγυρισμοί της ηγεσίας του ΣΥΝ, αλλά και οι γενικότερα καλλιεργούμενες εντυπώσεις, περί «αλλαγής των συσχετισμών στο χώρο της Αριστεράς» είναι αβάσιμοι και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των αριθμών και των ποσοστών. Κυρίως, αναδείχνουν τις σοβαρές ευθύνες του ΣΥΝ, ο οποίος με την πολύγλωσση τακτική του και με κύριο στοιχείο τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, πρόσφερε χείρα βοηθείας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και δυσκόλεψε την ακόμη μεγαλύτερη εκδήλωση της χειραφέτησης των ψηφοφόρων από το δικομματικό νεοφιλελευθερισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ