Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ο ΣΥΝ και ο α΄ γύρος των εκλογών

Την επομένη των εκλογών -που αναμφισβήτητα διεξήχθησαν με την επιστράτευση των πιο άθλιων μεθόδων- πολλοί ήταν αυτοί που έπαιξαν με τις εντυπώσεις, όπου αυτές ήταν ευνοϊκές για την εικόνα τους. Το ίδιο έπραξε και η «Αυγή» που, απηχώντας εκτιμήσεις και απόψεις της ηγεσίας του ΣΥΝ, αξιοποίησε τις εντυπώσεις των ποσοστών του Μ. Γλέζου και του Θ. Δρίτσα, στην υπερνομαρχία και τον Δήμο Πειραιά αντίστοιχα, προσπερνώντας συμπεράσματα και μηνύματα που αυτές οι εκλογές έστειλαν στην Κουμουνδούρου.

Η ηγεσία του ΣΥΝ και η «Αυγή» μπορεί να επιχαίρουν για τα εκλογικά αποτελέσματα στην υπερνομαρχία και τον Πειραιά, εκτιμώντας προφανώς, ότι αυτά αντισταθμίζουν π.χ. την κάθετη πτώση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής ή την απώλεια του Δήμου Αιγάλεω.

Επιπλέον, προφανώς και αποτιμούν ως μεγάλη νίκη τις επιδόσεις των συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ. Ενδεχομένως, σε αυτές να αναφέρεται η «Αυγή» όταν γράφει περί «ενίσχυσης των συνδυασμών της ριζοσπαστικής ανανεωτικής αριστεράς». Εκείνο που παρέλειψε να αναφέρει είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες από εκείνες περιπτώσεις, που ο ΣΥΝ αποφάσισε, για τους δικούς του λόγους, να «σπάσει» τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σ' αυτές τις εκλογές τα αποτελέσματα ήταν αρκούντως απογοητευτικά. Για παράδειγμα, το 1998 ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ απέσπασαν στη Νομαρχία Φθιώτιδας ποσοστό 44,4%, στις τωρινές εκλογές ο ΣΥΝ μόνος του πήρε 2,5%, στη Νομαρχία Χίου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 39,2% και 3,3%, στην Νομαρχία Κορίνθου επίσης 51,3% και 2,8%, στη Νομαρχία Ιωαννίνων 52,8% και 3,9%.

Ας δούμε και μια άλλη περίπτωση. Σε αρκετές περιπτώσεις η συνεργασία ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1998 συνεχίστηκε και στις τωρινές. Οι συνδυασμοί αυτοί, αν και συγκέντρωσαν υψηλά σχετικά ποσοστά κατέγραψαν όλοι -πλην ενός- σημαντικές απώλειες, σε σύγκριση με τις νομαρχιακές εκλογές του 1998 π.χ. Ευρυτανία, Θεσπρωτία, Καρδίτσα, Κιλκίς, Κοζάνη, Μαγνησία, Φλώρινα, Φωκίδα. Αντίστοιχα παραδείγματα δήμων είναι της Λιβαδειάς, όπου ο κοινός υποψήφιος ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ συγκέντρωσε το 34,6% από 43,7% στις εκλογές του '98 ή της Ηγουμενίτσας, όπου το 52,8% του '98 έπεσε στο 39,8%.

Το ίδιο, όμως, ισχύει και στη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των νομαρχιών, όπου ο ΣΥΝ υποστήριξε μόνος του αντίστοιχους συνδυασμούς, τόσο το 1998, όσο και το 2002. Από τις εννέα συνολικά ανάλογες περιπτώσεις, στις οκτώ σημειώνει πτώση των ποσοστών του (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας και Πιερίας).

Τα παραπάνω δε φανερώνουν μόνον, πως οι πανηγυρισμοί της ηγεσίας του ΣΥΝ, αλλά και οι γενικότερα καλλιεργούμενες εντυπώσεις, περί «αλλαγής των συσχετισμών στο χώρο της Αριστεράς» είναι αβάσιμοι και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των αριθμών και των ποσοστών. Κυρίως, αναδείχνουν τις σοβαρές ευθύνες του ΣΥΝ, ο οποίος με την πολύγλωσση τακτική του και με κύριο στοιχείο τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, πρόσφερε χείρα βοηθείας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και δυσκόλεψε την ακόμη μεγαλύτερη εκδήλωση της χειραφέτησης των ψηφοφόρων από το δικομματικό νεοφιλελευθερισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ