Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
«Χέρι - χέρι» εκκλησία - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ευθεία παρέμβαση Χριστόδουλου στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών

Απόρροια της χρόνιας σύμφυσης εκκλησίας - κομμάτων εξουσίας αποτελεί η ευθεία ανάμειξη του Χριστόδουλου στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ ευλόγησε και το κόμμα Καρατζαφέρη.

Οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την ευλογία της εκκλησίας και μπροστά στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, δε διστάζουν να της αναγνωρίζουν ρόλο, έστω άτυπα και σιωπηρά, στο πολιτικό παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά η ιεραρχία επιχειρεί να επωφεληθεί για να προωθήσει τις θέσεις της και να αποκομίσει ποικίλα οφέλη.

Την αφορμή για τη νέα διαμάχη έδωσε ο Χριστόδουλος, ο οποίος μιλώντας σε «κλειστό» σεμινάριο του ραδιοφωνικού σταθμού της εκκλησίας στη Μονή Πετράκη, προσπάθησε να καθαγιάσει τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ, υποδεικνύοντάς τους ταυτόχρονα την «επιστροφή» στη ΝΔ την ερχόμενη Κυριακή. «Οι ψηφοφόροι του κ. Καρατζαφέρη δεν είναι ακροδεξιοί, είναι καλοί χριστιανοί», είπε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ψηφοφόρους της ΝΔ, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την επιλογή της Ρηγίλλης στο πρόσωπο του Γ. Τζαννετάκου. «Αν η ΝΔ έβαζε υποψήφιο για την υπερνομαρχία κάποιον άλλο, ο κ. Καρατζαφέρης δε θα έπαιρνε ούτε 1%. Ο λαός όμως αντέδρασε κατά του Τζαννετάκου για τον πόλεμο που έκανε στην εκκλησία», φέρεται να είπε.

Μετά το θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ύστερα από τη «διαρροή» των δηλώσεών του, ο αρχιεπίσκοπος προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χωρίς όμως να διαψεύσει τις παραπάνω δηλώσεις. «H εκκλησία δεν αναμειγνύεται στην πολιτική ζωή της χώρας και ιδιαίτερα τώρα στην προεκλογική περίοδο και όσοι επιθυμούν να την εμπλέξουν δείχνουν ότι δεν τη σέβονται», δήλωσε χτες.

Η εξέλιξη αυτή «συνέπεσε» με κίνηση προερχόμενη από τη Ρηγίλλης, η οποία είχε αποφασίσει και είχε αποστείλει στον αρχιεπίσκοπο τους δύο υποψηφίους νομάρχες της για Αθήνα και Πειραιά (Βεζυργιάννης - Τσανάκη), σε μια προσπάθεια εξευμενισμού και προσέλκυσης των ψηφοφόρων της ΝΔ που αντέδρασαν στην επιλογή Τζαννετάκου. Η επίσκεψη στην αρχιεπισκοπή έγινε μετά από απόφαση που πάρθηκε σε σύσκεψη υπό τον Γ. Σουφλιά, ενώ διιστάμενες είναι οι πληροφορίες αν το γνώριζε ο ίδιος ο Γ. Τζαννετάκος. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την παρασκηνιακή αντίδραση άλλων στελεχών της ΝΔ, τα οποία εκτιμούν ότι έτσι υπονομεύεται η πορεία στο «μεσαίο χώρο» και το άνοιγμα στους αριστερούς.

Η παρέμβαση Χριστόδουλου προκάλεσε αμηχανία στη ΝΔ, η οποία απέφυγε να κάνει επίσημα οποιοδήποτε σχόλιο, για να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πρ. Παυλόπουλος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «την καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε και στην εκκλησία, αλλά και στον τόπο, ιδίως μάλιστα κατά τη σημερινή συγκυρία, είναι να αφήσουμε την εκκλησία να επιτελέσει την αποστολή της, μακριά από οποιαδήποτε πολιτική διαμάχη». Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εκτίμησε (στη ΝΕΤ) ότι «με τις δηλώσεις του ο αρχιεπίσκοπος παρεμβαίνει στα εσωκομματικά μας και όχι στα πολιτικά πράγματα της χώρας».

Στο θέμα παρέμβηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σχολιάζοντας τη χτεσινή συνάντηση στην αρχιεπισκοπή ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι «ο κ. Βεζυργιάννης και η κυρία Τσανάκη εγκατέλειψαν το φυσικό αρχηγό τους, τον κ. Τζαννετάκο, και βεβαίως πανικόβλητοι πηγαίνουν να λάβουν την ευχή του Αρχιεπισκόπου». Ουσιαστικά, πρόσθεσε, ο πανικός βρίσκεται στο επιτελείο της Ρηγίλλης, στην ηγεσία της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Χριστόδουλου, σημειώνοντας ότι «αφού έκανε ανασκευή δεν αποτελούν πολιτική παρέμβαση». «Αν ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ένα ελεύθερο διάλογο με κάποιους δημοσιογράφους, ως πολίτης αυτής της χώρας, δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να το σχολιάσω», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ