Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
Καλύτερα αποτελέσματα σε 32 νομαρχίες

Eurokinissi

Οι συνδυασμοί, που στήριξε το ΚΚΕ με τις άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις, έφεραν αυξημένα αποτελέσματα σε 32 νομαρχίες (ανάμεσά τους και οι δύο υπερνομαρχίες Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης), αλλού σε μικρότερο και αλλού σε μεγαλύτερο ποσοστό». Η παραπάνω εκτίμηση, που διατυπώνεται στη χτεσινή ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, αποδεικνύεται πλήρως και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής.

Μέχρι τη στιγμή της έκδοσης της εφημερίδας, για την πλειοψηφία των νομαρχιών δεν υπήρχαν οριστικά αποτελέσματα. Σε αρκετές νομαρχίες έλειπαν 2-3 εκλογικά τμήματα για την πλήρη οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, ενώ στην περίπτωση της υπερνομαρχίας της Αθήνας και του Πειραιά έλειπαν περί τα 200 τμήματα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αποτελέσματα, που δεν αλλάζουν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί. Αντίθετα, θα προσθέσουν και άλλες ψήφους υπέρ των ψηφοδελτίων που στηρίχτηκαν από κοινού από το ΚΚΕ και τις δυνάμεις με τις οποίες συνεργάστηκαν οι κομμουνιστές.

Αναλυτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου φαίνονται στο σχετικό πίνακα. Για τη σωστή ανάγνωση των στοιχείων, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ανάμεσα στο 1998 και φέτος έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους, που σ' αυτήν τουλάχιστον τη φάση είναι δύσκολο να μελετηθούν και να αξιολογηθεί το πόσο επιδρούν στα εκλογικά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της προεκλογικής περιόδου, το όργιο της ρουσφετολογίας, τον απροκάλυπτο εκβιασμό χιλιάδων και χιλιάδων ψηφοφόρων, την ανοιχτή παρέμβαση των ποικιλόμορφων... δημοσκόπων κλπ, από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των νομαρχιακών εκλογών, προκύπτει ότι:


  • Τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίχτηκαν από το ΚΚΕ και τις άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις συγκέντρωσαν πάνω από 500.000 ψήφους.
  • Το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων στις εκλογές της Κυριακής παρουσίασε, σε σχέση με τα αντίστοιχα του 1998 αύξηση 3,27%, ενώ οι ψήφοι που συγκέντρωσαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια σημείωσαν αύξηση 5,33%.
  • Σε 31 Νομαρχίες σημειώθηκαν αποτελέσματα αυξημένα σε ποσοστά και ψήφους.
  • Σε δύο ακόμα Νομαρχίες σημειώθηκε -έστω μικρή- αύξηση σε ψήφους, αλλά όχι σε ποσοστό.
  • Σε 18 Νομαρχίες υπάρχει μείωση των ποσοστών.
  • Σε 9 Νομαρχίες (και συγκεκριμένα στις Νομαρχίες Αρτας, Καρδίτσας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Μαγνησίας, Σάμου, Λάρισας, Κεφαλονιάς και Λέσβου), τα ψηφοδέλτια συγκέντρωσαν ποσοστά πάνω 10%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ