Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απόφαση υπέρ της αναστολής της λειτουργίας της TVX

Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων της Στρατονίκης ενάντια στην πολυεθνική TVX

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων της Στρατονίκης ενάντια στην πολυεθνική TVX
Για άλλη μια φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) λέει όχι στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού της καναδικής εταιρίας «TVX Hellas».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου με ομόφωνη απόφαση (σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών) έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου επικρατείας Π. Ν. Φλώρου και έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθούν οι αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Γεωργίας, Ανάπτυξης και Οικονομίας που έδιναν το πράσινο φως στην πολυεθνική εταιρία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης.

Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ με άλλες δύο αποφάσεις στο τρέχον έτος (813/2002 και 815/2002) έκρινε παράνομη τη λειτουργία των κοιτασμάτων, αλλά η πολυεθνική εταιρία συνεχίζει την εκμετάλλευσή τους, ποντάροντας στην ανοχή της κυβέρνησης. Μάλιστα, ακόμη και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ στις δίκες είχε δηλώσει παράσταση υπέρ της TVX!

Ειδικότερα, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρει ότι δεν είναι επιτρεπτή η επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στα όρια του οικισμού, χωρίς να υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) που θα μελετούσαν τα δεδομένα της περιοχής.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι του οικισμού Στρατονίκης και ο Δήμος Σταγείρων, ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή Μαύρων Πετρών.

Ωστόσο, το δικαστήριο δέχτηκε το σκέλος της εισήγησης του εισηγητή Π.Ν. Φλώρου που ζητούσε την απόρριψη των ισχυρισμών των προσφευγόντων ότι παραβιάζεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η εξάντληση των υδάτινων πόρων και η προστασία της υγείας των κατοίκων από τις εκρήξεις κάτω από τον οικισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ