Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ «ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ»
Παραβάτης μία στις τέσσερις!

Το μεγάλο μέγεθος της καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας στις επιχειρήσεις «σεκιούριτι» και στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού... ανακάλυψε το υπουργείο Εργασίας, το οποίο αναφέρει σε δελτίο Τύπου ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αυτού του είδους είναι παραβάτης της εργατικής νομοθεσίας.

Τα στοιχεία προκύπτουν από ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Σύμφωνα με αυτά, διαπιστώθηκαν 87 περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας μετά από 312 ελέγχους σε επιχειρήσεις «σεκιούριτι» και 95 περιπτώσεις παραβιάσεων σε εταιρίες καθαρισμού, μετά από 404 ελέγχους.

Το υπουργείο δεν αναφέρει το συνολικό αριθμό αυτών των επιχειρήσεων, ούτε αν οι έλεγχοι έγιναν σε πανελλαδικό επίπεδο. Γι' αυτό δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί και το μέγεθος του ελέγχου που άσκησε το ΣΕΠΕ, έστω και καθυστερημένα, καθώς εδώ και χρόνια οι καταγγελίες για το καθεστώς που επικρατεί στις επιχειρήσεις αυτές καταγράφουν ένα ασύδοτο τοπίο.

Ακόμη και τώρα όμως, έχει σημασία η αναφορά του ΣΕΠΕ σε σχετική εσωτερική του εγκύκλιο, στην ευθύνη που έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις για τις παραβάσεις που εντοπίζονται σε μικρές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται.

Νοσοκομεία καθώς και άλλες υπηρεσίες και οργανισμοί του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ανέχονται σε πολλές περιπτώσεις την ωμή παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από εργολάβους καθαρισμού ή φύλαξης και δηλώνουν αναρμοδιότητα για ό,τι συμβαίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ