Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προστιθέμενα... χαράτσια στην υγεία

Για προστιθέμενη αξία που θα συμπληρώνει την περιορισμένη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού προς το δημόσιο σύστημα υγείας, μίλησε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό

«Προστιθέμενες αξίες», που θα σημάνουν νέα χαράτσια για τους ασθενείς, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εκχώρηση τομέων στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, περιλαμβάνει ο σκελετός των σχεδίων της κυβέρνησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η ανάγκη της προστιθέμενης αξίας προβάλλεται με το επιχείρημα της περιορισμένης χρηματοδότησης απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και γι' αυτήν μίλησε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, μετά την έξοδό του απ' το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Ηδη η κυβέρνηση έχει καθιερώσει (20.9.2002) με υπουργική απόφαση το χαράτσι των τριών ευρώ για την είσοδο στα Κέντρα Υγείας. Η απόφαση αυτή αναστάλθηκε (1.10.2002) προσωρινά, μέχρι τα Κέντρα Υγείας να αποκτήσουν τον εισπρακτικό μηχανισμό.

Επίσης υπάρχει πάντα ως σχέδιο η σύναψη συμφωνιών των νοσοκομείων με ασφαλιστικές εταιρίες, όπως επιδιώκουν οι τελευταίες. Μάλιστα την περασμένη βδομάδα (10.10.2002) ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανός, μιλώντας στην εφημερίδα «Επιχειρώ» (10.10.2002) για την επιδίωξη των ασφαλιστικών εταιριών να συνάψουν συμβάσεις με τα δημόσια νοσοκομεία, είπε: «Η βασική επιδίωξη του συστήματος υγείας είναι να εκμεταλλευτεί όλες τις υφιστάμενες δυνατότητες για να μπορέσει να αυξήσει τα έσοδά του. Αρα, λοιπόν, όσες συνέργειες βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι δεκτές και ευπρόσδεκτες».

Ερωτηθείς χτες για μια τέτοια προοπτική ο Κ. Στεφανής απάντησε: «Οσα μπορούμε θα τα πάρουμε απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Η δημόσια υγεία βασίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτός είναι ο βασικός πυλώνας. Από εκεί και πέρα τα άλλα έχουν προστιθέμενη αξία. Αλλά η βασική αξία είναι αυτό που επενδύεται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα ήθελα να έχω όσο το δυνατόν περισσότερα απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά απ' την άλλη μεριά αυτά πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία λαβαίνει υπόψη της την υγεία, την παιδεία και την άμυνα και όλους τους τομείς κοινωνικής ζωής».

Η δήθεν «προστιθέμενη αξία» θα σημάνει την παραπέρα περιθωριοποίηση εκείνων των ασθενών που δεν έχουν ήδη τη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, καθώς στην ουσία οι συμβάσεις με τις ασφαλιστικές εταιρίες θα σημάνουν την εκχώρηση των καλύτερων τομέων σε αυτές.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Υγείας είπε: «Κάναμε μια γενική επισκόπηση των θεμάτων της υγείας και της πρόνοιας και σε πολύ αδρές γραμμές βγάλαμε το σκελετό των σχεδίων από εδώ και πέρα ούτως ώστε τα πράγματα να είναι καλύτερα».

Απ' τα λεγόμενα του υπουργού φάνηκε ότι στο άμεσο μέλλον δε θα προωθηθούν νομοσχέδια. «Μόνο με τα νομοσχέδια βελτιώνεται η υγεία;» αναρωτήθηκε ο Κ. Στεφανής, για να συμπληρώσει ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησαν τα «μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα, καθώς και τα νομοσχέδια στη μακροπρόθεσμη πλέον πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής είπε ότι το νοσοκομείο «Αττικόν» στο Χαϊδάρι θα παραδοθεί απ' την κατασκευάστρια εταιρία σε δυο μήνες. Κι όλα αυτά όταν έγιναν δυο φορές εγκαίνια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ