ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δέσμευση για βοήθεια στην κυβέρνηση

Τη δέσμευση ότι η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ θα κινηθεί με βασικό στόχο να βοηθήσει την κυβέρνηση Σημίτη στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών, επανέλαβε ο Κ. Καραμανλής στην πρώτη συνέντευξή του μετά τις ευρωεκλογές, που επέλεξε να δώσει στο "Φλας".

Αναφερόμενος στα "προβλήματα" που μπορούν να δημιουργηθούν από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι "εμείς πάντα πολιτευτήκαμε με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα εκρηκτική". Προσδιορίζοντας συγκεκριμένα την αντιπολιτευτική τακτική, είπε ότι "εκείνο που θα κάνουμε είναι με ακόμα μεγαλύτερη ένταση να ασκούμε πίεση προς την κυβέρνηση και να αναδεικνύουμε τις προτεραιότητες". Προς επίρρωση των παραπάνω, η κριτική του προς την κυβέρνηση επικεντρώθηκε στο ότι "αφήνει πολλά ζητήματα χωρίς να τα αντιμετωπίζει". Επιχειρώντας να δικαιολογήσει αυτή τη στάση του, ισχυρίστηκε ότι στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων - ανέφερε τα παραδείγματα της ανεργίας και της παιδείας - δεν παίζουν ρόλο "οι χρωματισμοί της διαφορετικής πολιτικής προέλευσης" (!).

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε να δώσει κάποια πειστική απάντηση για το γεγονός ότι το κόμμα του δεν κατάφερε να καρπωθεί το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας. "Το βέβαιο πάντως είναι ότι αποδοκιμάστηκε έντονα η κυβέρνηση Σημίτη και ένα ικανό κομμάτι από πολίτες που στο παρελθόν είχαν προτιμήσει την πολιτική Σημίτη εστράφησαν και προς τη ΝΔ".

Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ανέφικτη ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, γιατί όπως είπε είναι ένα ζήτημα που άπτεται της πολιτικής σταθερότητας του πολιτεύματος, ενώ μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης θα ερμηνευόταν ως "ομολογία ήττας".

Παράλληλα απέφυγε να προβεί σε κάποια πρόβλεψη αν οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το Μάρτη, λέγοντας "είναι πολύ νωρίς ακόμα να κάνει τέτοια πρόβλεψη". Και πρόσθεσε: "Μπορεί να είναι τότε, μπορεί να είναι αργότερα, μπορεί ο κ. Σημίτης να αποφασίσει να τις κάνει και νωρίτερα". Την ίδια στάση κράτησε και στο ενδεχόμενο η ΝΔ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την επιστροφή των απομακρυνθέντων στελεχών (Σουφλιάς, Σαμαράς), επανέλαβε τη γνωστή θέση "δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα". Τέλος, για τις οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα (σκιώδης κυβέρνηση, κτλ.), είπε ότι δεν πρέπει να αναμένονται δραματικές αλλαγές, αλλά διορθωτικές κινήσεις.

  • Δεν απέκλεισε να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου η Ντ. Μπακογιάννη, γιατί, όπως είπε, αυτή την περίοδο υπάρχει ταραχή στην κυβέρνηση και ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Εκτίμησε όμως ότι "η λογική για συνεργασία ΠΑΣΟΚ και λοιπών προοδευτικών δυνάμεων έχει τελειώσει και δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου". Ταυτόχρονα τάχθηκε κατά της επιστροφής του Αντ. Σαμαρά.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Εν μέσω εισηγήσεων και πιέσεων ο Κ. Σημίτης

Με επιτακτικό τρόπο, πλέον, πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη ζητούν από τον πρωθυπουργό να προβεί άμεσα, μέσα στις πρώτες μέρες του Ιούλη, σε ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από συνεργάτες τους, οι εν λόγω κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αναβλητικότητα εκ μέρους του Κ. Σημίτη θα έχει ως συνέπεια να εξανεμιστούν και οι τελευταίες ελπίδες για αντιστροφή - ενόψει βουλευτικών - του αρνητικού για το ΠΑΣΟΚ κλίματος, που κατέδειξε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Οι ίδιοι παράγοντες καλούν τον πρωθυπουργό να επιβάλει την αρχή πως "κανείς δεν είναι δεδομένος" στην υπουργική καρέκλα. Του ζητούν επίσης να αψηφήσει τις εισηγήσεις εκείνων που λένε ότι πρέπει να απορριφθεί η σκέψη για λήψη μέτρων με "φιλολαϊκό" προσωπείο και να μη δεχτεί τη θέση όσων υποστηρίζουν ότι "τέτοιες εισηγήσεις κινούνται εκτός πλαισίου ΟΝΕ". Η πλευρά που ζητά λήψη δραστικών αποφάσεων από τον πρωθυπουργό, θεωρεί πως μαζί με τις κυβερνητικές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων, πρέπει να δοθεί και η αίσθηση "αλλαγών" σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Γι' αυτό εισηγούνται τη μέγιστη προπαγανδιστική αξιοποίηση του λεγόμενου "αποθεματικού" του προϋπολογισμού, αλλά προχωρούν ακόμα παραπέρα, αναφέροντας ότι αφού η υπόθεση της εισόδου στην ΟΝΕ θα κριθεί με βάση τα στοιχεία του 1999, δε θα... χαλάσει ο κόσμος αν το ΠΑΣΟΚ δώσει και μερικά ψίχουλα για προεκλογικούς λόγους στους πρώτους μήνες του 2000... Αλλωστε, έτσι κι αλλιώς, ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα αμέσως μετά, μέσω του "συμφώνου σταθερότητας". Ας σημειωθεί ότι χτες υπήρξε συνάντηση του Κ. Σημίτη με την Β. Παπανδρέου, η οποία κλήθηκε εσπευσμένως στο Μαξίμου...

Ο πρωθυπουργός - που χτες επίσης συναντήθηκε με τους εκλεγέντες ευρωβουλευτές του κόμματός του - φαίνεται να θεωρεί ότι οι όποιες κινήσεις στην παραπάνω κατεύθυνση, εφόσον ληφθούν υπό πίεση, θα ισοδυναμούν με την αποδοχή από μέρους του μιας ιδιότυπης ομηρίας στην κυβέρνηση και το κόμμα. Γι' αυτό αφενός, χτες επέλεξε και πάλι μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου να απαντήσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανασχηματισμού, ότι δε θα καταργηθεί ο νόμος Πεπονή για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και αφετέρου άφησε να διαρρέεται από το Μαξίμου ότι μελετά τις εισηγήσεις εκείνων των κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν την άποψη πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ενδώσει στη "ρουσφετολογία" και την "παροχολογία".

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και χτες δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα. Ανάμεσά τους και εκείνες του Κ. Λαλιώτη, ο οποίος επανέλαβε ότι "δεν ήταν στο επιθυμητό επίπεδο" η ενεργοποίηση των κομματικών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, χαρακτήρισε "αμέτοχους", "απόντες" και "ατσαλάκωτους" κάποιους από τους συναδέλφους του, χωρίς να τους προσδιορίσει και υποστήριξε ότι "υπό τις παρούσες συνθήκες ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να αλλάξει" γιατί "χρειάζεται μια προϋπόθεση, οι "προγραμματικές συγκλίσεις""... Τέλος, τόσο η πλευρά Λαλιώτη, όσο και η πλευρά της Β. Παπανδρέου χαρακτήριζαν "αστειότητες" τα αναγραφόμενα περί "πολεμικής μεταξύ τους κατάστασης".

Υπάρχουν και "αριστεροί" μισθοφόροι; (!)

"Υποβαθμισμένη η Ελλάδα στο Κοσσυφοπέδιο"! Πρόκειται για τίτλο από χτεσινό ρεπορτάζ σε εφημερίδα. Ποια είναι η εφημερίδα που δείχνει να ενοχλείται επειδή η ελληνική ταξιαρχία έχει "υποβαθμισμένο" ρόλο στη Γιουγκοσλαβία; Ποιος αλήθεια... διαμαρτύρεται και θα επιθυμούσε περισσότερα ΝΑΤΟικά "γαλόνια" στα πέτα της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης, που συμμετέχει στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής του Κόσσοβου; Ποιος νιώθει την ανάγκη να εκδηλώσει με πάθος την άποψή του για την... ανάγκη "αναβάθμισης" (!) της Ελλάδας στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών "ειρηνευτικών" εφορμήσεων στα Βαλκάνια; Κι όμως! Η εφημερίδα που χτες φιλοξένησε το ρεπορτάζ με τον παραπάνω τίτλο είναι η "ΑΥΓΗ"...

***

Στο ίδιο ρεπορτάζ, η "ΑΥΓΗ" δεν περιορίζεται μόνο στην έκφραση της δυσφορίας της, μέσω του τίτλου της. Στο κείμενο που ακολουθεί... εξηγεί τους λόγους που την κάνουν να διαμαρτύρεται: "Η ελληνική δύναμη - γράφει η "ΑΥΓΗ"- παρότι αυξήθηκε σε ταξιαρχία, έστω μειωμένης σύνθεσης, δε χρεώθηκε τομέα διοικητικής ευθύνης, αλλά μόνο επιχειρησιακής, χωρίς έτσι να μπορεί να διεκδικήσει θέση στη διοίκηση της KFOR"! Ιδού (!) το μέγα πρόβλημα της "ανανεωτικής" και κυρίως "αριστερής" σκέψης, που οι φορείς της δεν ξεχνούν να προσθέτουν ότι είναι "αριστεροί" με "ανθρώπινο" πρόσωπο. Οτι η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει ρόλο διοικητή των μισθοφόρων του ΝΑΤΟ! Οτι η Ελλάδα δεν πήρε τα απαραίτητα... ανταλλάγματα από τους "συμμάχους" της και δεν της δόθηκε θέση - κλειδί στα κέντρα λήψης των αποφάσεων του κατοχικού στρατού! Νάτο το ύψιστο δίδαγμα για την "Αριστερά", όπως το αντιλαμβάνεται η "ΑΥΓΗ" και όπως, προφανώς, το αντιλαμβάνεται και ο πολιτικός φορέας που εκπροσωπεί: Το θέμα με τον ιμπεριαλισμό είναι να κατέχεις "αναβαθμισμένη" καρέκλα στις επιδρομές του! Ετσι, κύριοι του ΣΥΝ;

***

Αφού, λοιπόν, το έφερε η συζήτηση, μια και έχουν περάσει τρεις μέρες από την αποστολή της ελληνικής ταξιαρχίας στο Κόσσοβο, μήπως έχει αποφασίσει ο ΣΥΝ να ανακοινώσει επισήμως - και όχι μόνο μέσω της "ΑΥΓΗΣ" - την άποψή του για το θέμα; Προς τι η καθυστέρηση; Δεν πρόσεξε ότι 1.500 Ελληνες στρατιώτες οδεύουν στο Κοσσυφοπέδιο; Απλό το ερώτημα: Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, κύριοι της Κουμουνδούρου, με το γεγονός ότι Ελληνες στρατευμένοι συμμετέχουν στην ίδια δύναμη που πριν λίγες μέρες βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία; Θεωρείτε ότι η ΝΑΤΟική αυτή δύναμη είναι δύναμη ειρήνης ή κατοχής; Πιστεύετε ότι καλώς ή κακώς καταστρατηγείται το Σύνταγμα με την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων εκτός των συνόρων της χώρας; Με δυο λόγια, ποια είναι η άποψη του ΣΥΝ: Να μείνουν εκεί οι ελληνικές δυνάμεις, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ή να γυρίσουν αμέσως πίσω; Τόσο δύσκολο είναι να έχουμε μια απάντηση;

Ν. Μπ.

Παράταση για τους ανυπότακτους

Με απόφαση του υφυπουργού Αμυνας Δ. Αποστολάκη εγκρίθηκε η παραμονή στην Ελλάδα και χωρίς έλεγχο της στρατολογικής τους κατάστασης, για το χρονικό διάστημα από 21 Ιουνίου 1999 μέχρι 5 Ιουλίου 1999, σε 64 ανυπότακτους εξωτερικού, λόγω παράτασης της κρίσης στη χώρα όπου φοιτούν (Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας). Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν τηλεφωνικώς και στη συνέχεια γραπτώς από τα στρατολογικά γραφεία που υπάγονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ