Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Εν μέσω εισηγήσεων και πιέσεων ο Κ. Σημίτης

Με επιτακτικό τρόπο, πλέον, πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη ζητούν από τον πρωθυπουργό να προβεί άμεσα, μέσα στις πρώτες μέρες του Ιούλη, σε ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από συνεργάτες τους, οι εν λόγω κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αναβλητικότητα εκ μέρους του Κ. Σημίτη θα έχει ως συνέπεια να εξανεμιστούν και οι τελευταίες ελπίδες για αντιστροφή - ενόψει βουλευτικών - του αρνητικού για το ΠΑΣΟΚ κλίματος, που κατέδειξε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Οι ίδιοι παράγοντες καλούν τον πρωθυπουργό να επιβάλει την αρχή πως "κανείς δεν είναι δεδομένος" στην υπουργική καρέκλα. Του ζητούν επίσης να αψηφήσει τις εισηγήσεις εκείνων που λένε ότι πρέπει να απορριφθεί η σκέψη για λήψη μέτρων με "φιλολαϊκό" προσωπείο και να μη δεχτεί τη θέση όσων υποστηρίζουν ότι "τέτοιες εισηγήσεις κινούνται εκτός πλαισίου ΟΝΕ". Η πλευρά που ζητά λήψη δραστικών αποφάσεων από τον πρωθυπουργό, θεωρεί πως μαζί με τις κυβερνητικές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων, πρέπει να δοθεί και η αίσθηση "αλλαγών" σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Γι' αυτό εισηγούνται τη μέγιστη προπαγανδιστική αξιοποίηση του λεγόμενου "αποθεματικού" του προϋπολογισμού, αλλά προχωρούν ακόμα παραπέρα, αναφέροντας ότι αφού η υπόθεση της εισόδου στην ΟΝΕ θα κριθεί με βάση τα στοιχεία του 1999, δε θα... χαλάσει ο κόσμος αν το ΠΑΣΟΚ δώσει και μερικά ψίχουλα για προεκλογικούς λόγους στους πρώτους μήνες του 2000... Αλλωστε, έτσι κι αλλιώς, ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα αμέσως μετά, μέσω του "συμφώνου σταθερότητας". Ας σημειωθεί ότι χτες υπήρξε συνάντηση του Κ. Σημίτη με την Β. Παπανδρέου, η οποία κλήθηκε εσπευσμένως στο Μαξίμου...

Ο πρωθυπουργός - που χτες επίσης συναντήθηκε με τους εκλεγέντες ευρωβουλευτές του κόμματός του - φαίνεται να θεωρεί ότι οι όποιες κινήσεις στην παραπάνω κατεύθυνση, εφόσον ληφθούν υπό πίεση, θα ισοδυναμούν με την αποδοχή από μέρους του μιας ιδιότυπης ομηρίας στην κυβέρνηση και το κόμμα. Γι' αυτό αφενός, χτες επέλεξε και πάλι μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου να απαντήσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανασχηματισμού, ότι δε θα καταργηθεί ο νόμος Πεπονή για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και αφετέρου άφησε να διαρρέεται από το Μαξίμου ότι μελετά τις εισηγήσεις εκείνων των κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν την άποψη πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ενδώσει στη "ρουσφετολογία" και την "παροχολογία".

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και χτες δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα. Ανάμεσά τους και εκείνες του Κ. Λαλιώτη, ο οποίος επανέλαβε ότι "δεν ήταν στο επιθυμητό επίπεδο" η ενεργοποίηση των κομματικών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, χαρακτήρισε "αμέτοχους", "απόντες" και "ατσαλάκωτους" κάποιους από τους συναδέλφους του, χωρίς να τους προσδιορίσει και υποστήριξε ότι "υπό τις παρούσες συνθήκες ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να αλλάξει" γιατί "χρειάζεται μια προϋπόθεση, οι "προγραμματικές συγκλίσεις""... Τέλος, τόσο η πλευρά Λαλιώτη, όσο και η πλευρά της Β. Παπανδρέου χαρακτήριζαν "αστειότητες" τα αναγραφόμενα περί "πολεμικής μεταξύ τους κατάστασης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ