ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Αισχρή επιχείρηση επίρριψης της ευθύνης στους νέους

Τις ευθύνες της για το συνωστισμό στα ΜΜΜ και τα πλοία, προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση
Τις ευθύνες της για το συνωστισμό στα ΜΜΜ και τα πλοία, προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση
Απανωτά ρεκόρ υποκρισίας καταρρίπτει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού. Με τα νέα τηλεοπτικά σποτ, ουσιαστικά εξαπολύει ένα νέο «κύμα» προπαγάνδας περί «ατομικής ευθύνης» και κουνά το δάχτυλο στη νεολαία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με μήνυμά του στους νέους εμφανίζεται να τους λέει: «Μην γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα». Ουσιαστικά, μετατοπίζει το σύνολο της ευθύνης για την κατάσταση στους νέους, με τρόπο ξεδιάντροπο. Κι αυτό όταν η κυβέρνηση, με τις αποφάσεις και τα μέτρα που έχει λάβει, έχει την αποκλειστική υπαιτιότητα για το γεγονός ότι η υγεία του λαού βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

Και αυτό αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, ηλεκτρικό, μετρό) όπου επικρατεί αφόρητος συνωστισμός, όπως και στις αποβάθρες και στα πλοία, που κατόπιν απαίτησης των εφοπλιστών ταξιδεύουν με 85% πληρότητα, και ακόμα χειρότερα στα αεροπλάνα που ταξιδεύουν γεμάτα μέχρι τις πόρτες. Το αποτέλεσμα του τσαλαπατήματος όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων προκειμένου να «ανοίξει» ο Τουρισμός με τους όρους που έθεσαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει παρθεί κανένα απολύτως μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό, είναι το εκρηκτικό μείγμα που έφτιαξε η κυβέρνηση και το αποτέλεσμά του είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7/9, χωρίς καμία ενημέρωση για το ποια μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας πήρε, φτάνοντας στο σημείο να στοχοποιεί τα παιδάκια του Δημοτικού για το αν φορούν τη μάσκα ή όχι.

Eurokinissi

Χτες, έγινε τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη για τον COVID-19, με συμμετοχή κυβερνητικών και άλλων παραγόντων, όπου επισήμως παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανά περιοχές και ηλικίες και τα δεδομένα από το σύστημα Υγείας. «Από τα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες», αναφέρουν από το Μαξίμου.

Εξάλλου, ειδική αναφορά έγινε στα λεγόμενα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες, ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων. Πάντως, ήδη σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, οι εργοδότες υποχρεώνουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους που γυρίζουν από την άδειά τους, να κάνουν τεστ, χωρίς βέβαια να τους καλύπτουν το κόστος.

Ακόμα, αποφασίστηκε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 «για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν», κάτι που έγινε χτες το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε «παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς», ενώ ζήτησε «κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας», ώστε να είναι σαφές στους πολίτες πού είναι υποχρεωτική.

Μιλώντας για το θέμα στον τ/σ «Open», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, είπε χαρακτηριστικά ότι «η θέσπιση τοπικών lockdown ήταν μέσα στην ατζέντα από την αρχή». «Για την Αττική», πρόσθεσε, «επίσης έχουμε πάρει αυστηρά μέτρα, αρχής γενομένης από σήμερα. Αν χρειαστεί να πάρουμε κάτι παραπάνω, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών, θα το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να αποτινάξουμε τη χαλάρωση η οποία υπήρξε το προηγούμενο διάστημα», επιμένοντας να πετά το μπαλάκι στο λαό. Υποστήριξε, εξάλλου, πως έχουμε «αύξηση κρουσμάτων σε πολύ νεαρότερες ηλικίες, λόγω της χαλάρωσης του καλοκαιριού και της υψηλής κινητικότητας στο εσωτερικό της χώρας. Το πρόβλημα είναι εσωτερικό. Δεν έχει να κάνει με τα εισαγόμενα κρούσματα που ήταν λίγα και πολύ λιγότερα απ' ό,τι αναμενόταν».

Μονιμοποιούνται και επεκτείνονται οι μηχανισμοί υποαπασχόλησης

Τη μονιμοποίηση και επέκταση των μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι σε αυτές οδηγούνται σε μόνιμο καθεστώς υποαπασχόλησης μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασια» και σε μισθούς - ψίχουλα, μέσω της χρονικής επέκτασης των αναστολών, προχωρά η κυβέρνηση με την έκδοση νέας ΠΝΠ την προηγούμενη βδομάδα.

Συγκεκριμένα, το πακέτο ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως περιγράφεται στην ΠΝΠ από τις 10 Αυγούστου, περιλαμβάνει τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη και στις επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού και όλων των κλάδων που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις τουρισμού και μεταφορών όπως προβλεπόταν αρχικά.

Ετσι χιλιάδες επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν σε αναστολή σύμβασης μέρος ή και το σύνολο του προσωπικού τους και η δυνατότητα αυτή επεκτείνεται για τους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί μέχρι και τις 10 Αυγούστου και σε κάθε περίπτωση θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του Σεπτέμβρη. Η μηνιαία αμοιβή των εργαζομένων περιορίζεται στα 534 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος του μισθού που λάμβανε ο εργαζόμενος όταν εργαζόταν, ενώ συνολικά το μοντέλο αυτό αποτελεί μηχανισμό συγκράτησης της ανεργίας από μια εκτίναξή του, αλλά και συγκράτησης εργατικού δυναμικού γύρω από τις επιχειρήσεις μπροστά στο ενδεχόμενο ομαλοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση με τη νέα ΠΝΠ «φρεσκάρει» και τον μηχανισμό «Συν-Εργασία», στον οποίο θα μπορούν να εντάσσονται και οι εποχικοί εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι στην αρχική εκδοχή του ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος οδηγεί σε μείωση των μισθών μέχρι και 20%, απέκλειε εποχικούς εργαζόμενους. Στη νέα διάταξη το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος διευρύνεται και στους εποχικούς και όχι μόνο στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που ίσχυε αρχικά, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ο μηχανισμός μπορεί να επεκταθεί χρονικά και πέραν του Οκτώβρη, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο μόνιμης υποαπασχόλησης και κατά συνέπεια μόνιμης συμπίεσης των μισθών ανάλογα με τις ανάγκες και τα πλάνα των επιχειρήσεων.

Τα 851 έφτασαν τα κρούσματα το τελευταίο τετραήμερο

150 νέα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν χτες στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Τα χτεσινά προστίθενται στα 701 που καταγράφηκαν μέσα στο τριήμερο από την Παρασκευή 14/8 έως την Κυριακή 16/8, με τον απολογισμό των τεσσάρων ημερών να είναι 851 νέα κρούσματα συνολικά. Τα 25 είναι εισαγόμενα και 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα 125 εγχώρια κρούσματα 46 καταγράφηκαν στην Αττική (14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό) και 30 στη Θεσσαλονίκη (7 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό). 7 κρούσματα καταγράφονται στη Λάρισα και 5 στην Ημαθία. Από 3 κρούσματα καταγράφονται σε Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία, Ηράκλειο και Χίο. Από 2 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Αιτωλοακαρνανία, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Χαλκιδική και Χανιά. Από 1 κρούσμα καταγράφεται σε μια σειρά περιοχές (Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Εύβοια, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λέσβος, Μεσσηνία, Πέλλα και Σέρρες).

Ο συνολικός αριθμός φτάνει πλέον τα 7.222 κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +2,1%). 23 ασθενείς νοσηλεύονταν χτες διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 66 έτη. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους έφτασε χτες τους 230, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει δύο νέους θανάτους, ενώ από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή είχαν καταγραφεί 7 ακόμα θάνατοι. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 77 έτη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετάξει από πάνω της τις ευθύνες για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων

Σε σχόλιό του για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Για να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων - αποτέλεσμα κυρίως των όρων που επέβαλαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με το "άνοιγμα" του τουρισμού - η κυβέρνηση επιμένει να τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη, η οποία όμως δεν εμπεδώνεται όσο αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Τα αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα δεν μπορούν να αποτρέψουν η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Για να γίνει αυτό απαιτούνται μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέτρα και μέσα προστασίας στους τόπους δουλειάς, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στους περιθαλπόμενους στα ιδρύματα και τους χρόνια πάσχοντες, στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στους μεγάλους χώρους δουλείας, προσλήψεις στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ