ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πλατιά λαϊκή συσπείρωση για τις δημοτικές εκλογές

Δηλώσεις για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και την τακτική του ΚΚΕ έκανε στην Κεφαλονιά η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.Δημοσιεύουμε παρακάτω το πλήρες κείμενο των δηλώσεων.

Το Μέτωπο

Κατ' αρχήν το θέμα του Μετώπου, ενός σύγχρονου, λαϊκού κοινωνικού, πολιτικού Μετώπου, είναι απόφαση του 15ου Συνεδρίου του Κόμματός μας. Είναι ένα Μέτωπο εργατών, υπαλλήλων, μικρομεσαίων, ιδιαίτερα των αυτοαπασχολούμενων, της μικρής και μεσαίας φτωχής αγροτιάς.Εχει δηλαδή ορισμένα χαρακτηριστικά. Αφήνει απέξω την πλουτοκρατία, τους βιομηχάνους, τους εμπόρους και τους παρατρεχάμενους κι όλους όσοι ζουν από αυτή την κατάσταση. Το Μέτωπο σημαίνει ότι στο πολιτικό επίπεδο θα είναι κομμουνιστές, και μάλιστα θα κάνουν ό,τι μπορούν με τη δράση τους να αναγνωρίζονται ως η ψυχή του μετώπου.Κακά τα ψέματα, μέτωπο χωρίς να έχει ψυχή τους κομμουνιστές δε γίνεται. Αυτό δε σημαίνει ότι το ΚΚΕ θα είναι μόνο του ή θα κάνει ό,τι θέλει. Στο Μέτωπο θα είναι κομμουνιστές και μη κομμουνιστές. Ούτε βάζουμε σαν όρο να συμφωνούν όλοι με τις θέσεις του Κόμματος.Λέμε, για παράδειγμα, ότι δε βάζουμε σαν όρο να συμφωνούν με τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ. Αυτό δεν μπορούμε να το βάλουμε σαν όρο. Αν κάποτε ωριμάσει η αποδέσμευση θα είναι όρος. Βάζουμε σαν όρο την αντίθεση και την πάλη εναντίον των αποφάσεων της ΕΕ. Δεν μπορεί π.χ. να έχουμε κοινή δράση με ανθρώπους που λένε ότι η ΕΕ είναι καλή. Δε γίνεται.

Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές θα πω το εξής: Είναι ανάγκη να γεννηθεί μια πλατιά συσπείρωση πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημοτών, σε αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική.Δεν μπορείς εδώ πέρα να βάλεις όλο το πρόγραμμα του ΚΚΕ για να συμφωνήσουν. Οσον αφορά π.χ. την ΕΕ: Οι κατευθύνσεις της ΕΕ που αφορούν την περιφέρεια και είναι δυσμενείς για την περιφέρεια είναι αντικείμενο που αφορά έναν εκλεγμένο νομάρχη και δήμαρχο. Επομένως εμείς θα ζητήσουμε από τους εκλεγμένους ή από αυτούς που θα συνεργαστούμε πριν τις εκλογές να αντισταθούν σε επιλογές της ΕΕ που συγκρούονται με τα συμφέροντα των δημοτών τους. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βγούμε από την ΕΕ ή να συμφωνήσουμε σε όλους τους χαρακτηρισμούς που κάνει το ΚΚΕ.

Οι συνεργασίες

Οι συνεργασίες έχουν τις δυσκολίες τους, έχουμε κι εμείς μία εμπειρία. Ξέρουμε ότι στις εκλογές κάποιοι, προκειμένου να εκλεγούν, υπογράφουν τα πάντα και υπέρ της Οκτωβριανής Επανάστασης και υπέρ του σοσιαλισμού κ.ά. Εχουμε κι εμείς μια πείρα. Μάθαμε ότι δεν πρέπει να δίνουμε βάση στα λόγια. Ξέρουμε, π.χ. ας πάρουμε για παράδειγμα την Κεφαλονιά, ποιοι άνθρωποι αυτά τα χρόνια στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν μια ουσιαστική στάση. Αν υπάρχουν τέτοιοι και εύχομαι να υπάρχουν, δεν ξέρω συγκεκριμένα, δεν ήρθα να μιλήσω για τοπικά, δεν είμαι αρμόδια, είναι η τοπική Οργάνωση, αν τους ξέρουν μπορούν να συζητήσουν μαζί τους. Αν μέχρι τώρα δεν είχαν τέτοια στάση δεν μπορεί απότομα να την αποκτήσουν. Ομως μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που έχουν βγάλει κάποια συμπεράσματα και να πουν "εμείς είδαμε ότι αυτά που πιστεύαμε δεν είναι σωστά". Κάποιοι, δε λέω για κορυφαία στελέχη, μιλάω για πιο κάτω, πρέπει να το αποδείξουν, να βγουν δημόσια να πουν "αυτό δεν το έκανα καλά". Δεν το λέω με την έννοια της δήλωσης μετανοίας. Πρέπει με τη στάση τους να αποδείξουν από τώρα μέχρι τις εκλογές και να δεσμευτούν μπροστά στο λαό για τις ειλικρινείς προθέσεις τους. Οχι με μια διακήρυξη παραμονές των εκλογών που δεν έχει σημασία, ούτε και σε μια "νερουλή" γλώσσα περί διαφάνειας, δημοκρατίας κλπ, που ο καθένας ερμηνεύει όπως θέλει.

Τα "μεγάλα ονόματα"

Εμείς το βλέπουμε και κάπως πιο συγκεκριμένα. Υπάρχουν άνθρωποι από την αγροτιά, τους εκπαιδευτικούς, από τους εργάτες, τους υπαλλήλους... Εμείς παίρνουμε το κοινωνικό κριτήριο. Πιστεύουμε ότι σε αυτούς τους συνδυασμούς πρέπει να συμμετέχουν εργάτες, άνεργοι, νέοι, εκπαιδευτικοί, αγρότες, μικρομεσαίοι, δηλαδή κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα κοινωνικά προβλήματα και τους οποίους τους ενδιαφέρει η πολιτική που ακολουθείται από τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βεβαίως την πολιτική της παιδείας δεν τη χαράζει ο νομάρχης, αλλά έχει σχέση ο νομάρχης με την εκπαιδευτική πολιτική. Επομένως εμείς αυτή τη συνεργασία τη βλέπουμε να πηγάζει μέσα από τα λαϊκά στρώματα και προβλήματα, μέσα από λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις και δε μας ενδιαφέρουν τα ονόματα, ο Χ, Ψ τοπάρχης ή ο Χ, Ψ πολιτικάντης. Μεγάλα ονόματα για μας είναι αυτοί οι λαϊκοί αγωνιστές, που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αλλά εν πάση περιπτώσει έβαλαν κάποιες πλάτες για τα λαϊκά συμφέροντα.Δεν είναι πάντα τα "μεγάλα ονόματα" τα οποία εμφανίζονται ως αντικυβερνητικοί, αντιεξουσιαστές και την άλλη μέρα καταθέτουν τις ψήφους των δημοτών στην εξουσία.

Περί "πλατύτητας" και "στενότητας"

Δε συμφωνούμε με την άποψη που καμιά φορά αναπτύσσεται από συνεργαζόμενους ότι ο κομμουνιστής είναι "στενός". Οχι. Υπάρχουν κομμουνιστές οι οποίοι μπορεί να εκφράζουν με τη δράση τους και να έχουν ένα ευρύτερο κύρος. Δε θα συμφωνήσω δηλαδή ότι ο κομμουνιστής είναι "στενός" κι ο μη κομμουνιστής είναι "πλατύς". Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι κομμουνιστές και δεν τους ξέρει ούτε η μαμά τους κι υπάρχουν άνθρωποι που είναι κομμουνιστές κι έχουν ένα ευρύτερο κύρος. Από τη μια μεριά μπορεί σ' ένα χώρο να υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν είναι κομμουνιστής και να έχει μια ευρύτερη απήχηση. Η μπορούμε να κρίνουμε ότι παρότι είναι ίδιος με τον κομμουνιστή μπορεί να μπει υποψήφιος ευρύτερος για να εκφράσουμε κάτι το ευρύτερο. Ωστόσο δε συμφωνώ ότι ο κομμουνιστής "στενεύει" κι ο μη κομμουνιστής "πλαταίνει".

Η φορολογική πολιτική

Με άλλες δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και στο θέμα των επενδύσεων. Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη φορολογική πολιτική μεταξύ άλλων προέβλεπε την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την αύξηση του αφορολόγητου, την κατάργηση των προνομίων και νόμων που επιτρέπουν τη φοροδιαφυγή ή χαρίζουν φόρους στο μεγάλο κεφάλαιο.

Μια αποσπασματική πολιτική φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου δε θα έφερνε από μόνη της τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια πολιτική στήριξης της παραγωγικής βάσης της χώρας, των δημόσιων επενδύσεων, της πραγματικής συνεταιριστικής οργάνωσης της μικρομεσαίας παραγωγής και της αγροτιάς, εθελοντικής βεβαίως.Συνδέεται δηλαδή με μια σειρά μέτρα, γιατί από μόνα τους τα μέτρα κατά του μεγάλου κεφαλαίου, αν ταυτόχρονα δεν υπάρχουν αντιστηρίγματα, μπορεί να μη λειτουργήσουν.

Επενδύσεις

Λένε "θα τους δώσουμε κάποια προνόμια για να επενδύουν". Μα δεν επενδύουν στην Ελλάδα, κυρίως παίρνουν τα κεφάλαιά τους και τα πάνε στο εξωτερικό. Κι αυτό το ξέρουμε. Κλείνουν τις επιχειρήσεις και πάνε έξω. Να, ένα όπλο που έχει η κυβέρνηση: "Θέλετε δάνεια; Θέλετε εκείνο; Μάλιστα. Θα σας βάλω όμως όρο". Θα σας πω κάτι πολύ συγκεκριμένο που το προτείναμε για την περιοχή της Θράκης. Υποτίθεται ότι για να δώσει επιδοτήσεις στους βιομηχάνους εκεί, αυτοί έπρεπε να χτίσουν το εργοστάσιο. Εμείς είπαμε "όχι". Αυτοί δεν είχαν πρόβλημα να χτίσουν τέσσερις τοίχους, σαν αποδεικτικό στοιχείο ότι κάτι κάνουν και τα υπόλοιπα λεφτά να πάνε να τα επενδύσουν, είτε σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, που τους συνέφερε, είτε εκτός Ελλάδας κλπ. Εμείς είπαμε: "Να δώσετε τα δάνεια και κατά προτίμηση στους μικρομεσαίους και θα ζητήσετε σαν απόδειξη να φέρουν τα παραγόμενα, εντός Ελλάδας, είδη". Αυτή ήταν μάλιστα η πρόταση και του τοπικού Συνδέσμου Βιομηχάνων. Το παραγ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ