ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε η τροπολογία για την κατάργηση δημοσίων οργανισμών

Με 52 ψήφους «υπέρ» των βουλευτών της συγκυβέρνησης, 39 «κατά» και 5 «παρών» από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ψηφίστηκε χτες στο θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία με την οποία με απλά Προεδρικά Διατάγματα θα προωθούνται οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών που οδηγούν σε απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και προσαρμόζουν τη δημόσια διοίκηση στην ακόμα μεγαλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Καταψηφίζοντας την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην παρέμβασή του τόνισε:

«Θα πρέπει να έχουμε μπροστά μας τη συνολική εικόνα της επίθεσης και της στόχευσης που έχει η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε το εξής ζήτημα: Πού εντάσσονται αυτές οι αλλαγές. Δεν είναι θέμα αν προβλέπονται ή δεν προβλέπονται αυτές οι αλλαγές. Είναι ένα ακόμα κομμάτι στο συνολικότερο παζλ.

Αυτές οι αλλαγές, οι προσαρμογές, οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση έχουν να κάνουν με την ανάγκη προσαρμογής στο στρατηγικό σχεδιασμό τον οποίο υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση, δηλαδή στις αναγκαίες προσαρμογές και στις δυσκολίες τις οποίες έχει σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης η αναπαραγωγή του κεφαλαίου.

Ετσι, λοιπόν, το κράτος δεν άλλαξε χαρακτηριστικά, παραμένει να είναι κράτος της εξουσίας της αστικής τάξης, το οποίο διασφαλίζει τα συμφέροντα των καπιταλιστών μέσα από τη διατήρηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ταυτόχρονα θωρακίζει την εξουσία μέσα από την καταστολή, τη βία και την τρομοκρατία. Οι δομές του -τις οποίες είχε μέχρι τώρα- έχουν ξεπεραστεί από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που έχει σήμερα το κεφάλαιο και για αυτό ακριβώς προχωράει στις προσαρμογές οι οποίες αποσκοπούν:

Πρώτον, στο να διευκολυνθεί η επέκταση της δράσης του κεφαλαίου σε νέους τομείς, όχι μόνο στην Υγεία και την Παιδεία αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων με τη συρρίκνωση της κρατικής παρέμβασης.

Δεύτερον, στη διασφάλιση ενός πολύ φθηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια εκτός μνημονίου. Οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο, τα stage στο Δημόσιο, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης στο Δημόσιο, δεν οδήγησαν σε κατάργηση της σταθερής απασχόλησης; Και σήμερα καταργείται και η μονιμότητας με τις απολύσεις.

Ετσι λοιπόν η αξιολόγηση, για την οποία πίνετε νερό... έχει συγκεκριμένο σκοπό αφού η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα αυτό ακριβώς θέλει να διασφαλίσει, το πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό και στο δημόσιο τομέα.

Και τρίτον, στα ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια, τα οποία θέλετε να δημιουργήσετε μέσα από αυτή τη διαδικασία, στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό εμείς λέμε ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία» και ότι με τη σημερινή διάταξη συμπληρώνονται, με όπλο το μνημόνιο, αυτές οι αλλαγές τις οποίες θέλετε να κάνετε.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και η αντιλαϊκότητα στη μεθόδευση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αποκαλύπτει το χαρακτήρα, το περιεχόμενο και την ουσία της αστικής δημοκρατίας, ανεξάρτητα της μορφής της.

Αλλωστε στα πλαίσια αυτά προχωρείτε στον περιορισμό των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και από αυτήν την άποψη είναι χαρακτηριστικά και πρέπει να αναδειχθούν τα συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα. Η έκθεση είναι αποκαλυπτική για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού, αλλά και για το μοντέλο το οποίο προτείνει.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πολύ γρήγορα χρεοκόπησε η προσπάθεια που έκαναν κάποιοι να αναγκάσουν τον ελληνικό λαό και την εργατική τάξη να επιλέξει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο ή με την ΕΕ ή με το ΔΝΤ στο όνομα των αντιπαραθέσεων που είχαν, αντιπαραθέσεις όμως οι οποίες δεν αμφισβητούν και αλλοιώνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων που προτείνουν.

Τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα

Η χτεσινή έκθεση του ΔΝΤ είναι αποκαλυπτική. Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα, έχουν μόνιμο και διαχρονικό και θα βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη, προσαρμοσμένα στη λογική της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων και στη θωράκιση της κερδοφορίας.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο και οι νέες προτάσεις του ΔΝΤ για την αγορά εργασίας, νέα μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, μεγαλύτερη απελευθέρωση του δικαιώματος στις απολύσεις, θέλουν να θωρακίσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι' αυτό λέμε ότι ο λαός μας βεβαίως πρέπει να έχει στο στόχαστρό του και τα εκτελεστικά όργανα αυτών των πολιτικών, δηλαδή το μνημόνιο και την τρόικα αλλά πάνω από όλα να βάλει με την πάλη του στο στόχαστρο την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και το καπιταλιστικό κέρδος, αν θέλει να αξιοποιηθεί το σύνολο των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων που του δίνει σήμερα η τεχνολογία και οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας προς όφελος και για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Υπερασπιζόμενος την τροπολογία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης σε σύντομη παρέμβασή του ισχυρίστηκε ότι ανέκαθεν ίσχυε η διαδικασία να καθορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα η συγκρότηση και η σύσταση οργανισμών του Δημοσίου και ως εκ τούτου «δεν αλλάζει το θεσμικό εργαλείο».

Αυτό που αλλάζει, είπε, είναι ότι τα Προεδρικά Διατάγματα που θα εκδοθούν τώρα θα στηρίζονται στην αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου «που για πρώτη φορά έγινε οργανωμένα και με συστηματική προσπάθεια». Στο τέλος της διαδικασίας, ανέφερε, θα εκδοθούν 17 ομοιόμορφα Προεδρικά Διατάγματα για τη δομή των ισάριθμων υπουργείων και αυτό, όπως ισχυρίστηκε, είναι «μια καινούργια αντίληψη για τη Δημόσια Διοίκηση».

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δικαιολόγησαν το «παρών» που ψήφισαν στην τροπολογία με το σκεπτικό ότι συμφωνούν με την κινητικότητα και την αναδιάρθρωση των δομών του Δημοσίου, αλλά δεν μπορούν να τη στηρίξουν γιατί η κυβέρνηση συνδέει την όλη διαδικασία με απολύσεις στο Δημόσιο.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Συνεισφορά» 1.500 εργαζομένων στην κινητικότητα

Προς οριστικοποίηση το σχέδιο και για το κλείσιμο των νοσοκομείων στην Αττική

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στην πορεία προς το υπουργείο Υγείας
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στην πορεία προς το υπουργείο Υγείας
Με προπομπό την «κινητικότητα στο υπουργείο Υγείας» η κυβέρνηση προχωρά τις συνολικές αναδιαρθρώσεις στον τομέα της Υγείας με κεντρικό στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων στον τομέα Υγείας που θα χρησιμοποιούν φτηνό εργατικό προσωπικό. Επόμενο βήμα θα είναι η οριστικοποίηση των λουκέτων στα 5 ή 6 νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τη συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, με εκπροσώπους των εργαζομένων, καθώς και από δηλώσεις του στους δημοσιογράφους. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της τετράωρης παναττικής εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία για το κλείσιμο των νοσοκομείων.

Ηδη απ' την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας έστειλε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το «σχέδιο με την κινητικότητα» με στόχο η διαδικασία αυτή να λήξει μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. «Η δέσμευσή μας είναι να συνεισφέρουμε σε κινητικότητα αυτή τη στιγμή με 1.500 ανθρώπους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας επαναλαμβάνοντας και πάλι τη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας απ' αυτούς. Ωστόσο όμως ο υπουργός Υγείας άφησε αναπάντητο το ερώτημα που του έθεσαν οι εργαζόμενοι: «Γιατί κάνει αξιολόγηση αφού δεν θα απολυθεί κανένας;».

Η αξιολόγηση θα γίνει από μία τριμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας και του ΑΣΕΠ και, όπως είπε ο υπουργός στη συνάντηση με τους εργαζόμενους, σε αυτή θα συμπεριληφθούν - εκτός απ' το σύνολο των εργαζομένων - και 250 γιατροί που ανήκαν στα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ και τα οποία συγχωνεύτηκαν με νοσοκομεία του ΕΣΥ. Στις 6.8.2013 σε συνάντηση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, και Υγείας θα αποφασιστούν οι «ιδιαιτερότητες της κινητικότητας στα νοσοκομεία».

Χρειάζονται αγώνες με στόχο

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας έκαναν, στα πλαίσια της παναττικής στάσης εργασίας, προσυγκέντρωση στην Πολυκλινική και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Με τα συνθήματά τους, όπως, «Η κινητικότητα και η εφεδρεία είναι ο προθάλαμος για την ανεργία», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις» και «Κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», έδωσαν την αγωνιστική διάσταση στη συγκέντρωση.

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, είπε στους συγκεντρωμένους ότι ο «ανασχεδιασμός των νοσοκομείων, όπως είναι η νέα ορολογία, οδηγεί στη διάλυσή τους».

Η γενική γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Λέττα Μεθωνιού, στην ενημέρωσή της προς τους εργαζόμενους, μεταξύ των άλλων, επισήμανε: Θέλουν να μειώσουν κι άλλο τις δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων. Οσοι μπουν σε κινητικότητα θα παίρνουν μικρότερο μισθό, ενώ διαγράφονται οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων που θα μπουν τα λουκέτα. «Κανείς, τόνισε, δεν μπορεί να είναι ήσυχος, αφού η κυβέρνηση μπορεί να καταργεί οργανικές θέσεις με Προεδρικά Διατάγματα». Και κατέληξε: «Να μην απολυθεί κανένας, αλλά αντίθετα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στα δημόσια νοσοκομεία και παντού. Χρειαζόμαστε αγώνες με στόχο να υπάρξει ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ