ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Εκλογές σε κλίμα έντασης

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΜΠΡΟΥΜΑΝΑ.-

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών του Λιβάνου, οι οποίες έχουν αμαυρωθεί από αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το ξυλοδαρμό ως θανάτου ενός ανθρώπου στη διάρκεια συγκρούσεων οπαδών των δύο παρατάξεων - Χριστιανών και Μουσουλμάνων - στην περιοχή του όρους του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών στις έξι περιφέρειες της περιοχής, προκύπτουν δύο - επισφαλή, πάντως - συμπεράσματα: Πρώτον, η χριστιανική αντιπολίτευση απέτυχε να πείσει τους ψηφοφόρους να απόσχουν της διαδικασίας, δεδομένου ότι όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών η συμμετοχή έφθασε το 40%. Και δεύτερον, η κυβερνητική παράταξη διαθέτει σαφές και σε ορισμένες περιπτώσεις ευρύ προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της.

Χριστιανοί βουλευτές κατηγορούν τους αντιπάλους τους Δρούζους μουσουλμάνους ότι καταχράστηκαν των εξουσιών τους προς ίδιον όφελος: απέκτησαν, λένε, την υποστήριξη των ψηφοφόρων υποσχόμενοι αποζημιώσεις στους εκτοπισθέντες από το Νότιο Λίβανο. Στηρίζουν την κατηγορία αυτή σε ενδείξεις, όπως το γεγονός ότι πρωτοεμφανιζόμενοι υποψήφιοι προηγούνται με αδικαιολόγητα υψηλές διαφορές των χριστιανών πολιτικών τους αντιπάλων, οι οποίοι προέρχονται από "παραδοσιακές" πολιτικές οικογένειες.

Και ακόμη, πολλοί χριστιανοί Λιβανέζοι πολιτικοί κατηγορούν τη Συρία του Χάφεζ Αλ Ασαντ, η οποία θεωρείται ότι επηρεάζει έντονα την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, ότι επιχειρεί να "διασπάσει την ψήφο των χριστιανών ψηφοφόρων", για να εξασφαλίσει την παραμονή των συμμάχων της στην κυβέρνηση.

Επίσης, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι εκλογές διεξάγονται "από συμμορίες και τη μαφία", και το αποτέλεσμά τους νοθεύεται.

Οι εκλογές για τις 128 έδρες του Κοινοβουλίου του Λιβάνου θα συνεχιστούν σε τέσσερα στάδια, σε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες κάθε Κυριακή. Θα ακολουθήσουν η περιοχή του Βορείου Λιβάνου (25 Αυγούστου), της Βηρυτού (1 Σεπτέμβρη), του Νοτίου Λιβάνου (8 Σεπτέμβρη) και της Κοιλάδας Μπεκάα (15 Σεπτέμβρη).

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Με χρήση πυροβόλων απειλούνται οι φοιτητές!

ΣΕΟΥΛ.-

Με αιματοκύλισμα της κατάληψης που πραγματοποιούν πάνω από 1.000 Νοτιοκορεάτες φοιτητές στο κτίριο των Φυσικών Επιστημών του πανεπιστημίου "Γιονσέι", απείλησε χτες ο πρωθυπουργός Λι Σου - Σουνγκ. "Δε θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και πυροβόλα όπλα" είπε χτες επιχειρώντας να κάμψει το ηθικό των φοιτητών που εξακολουθούν να αγωνίζονται εδώ και περίπου μία βδομάδα υπέρ της ενοποίησης της Νότιας και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, χωρίς νερό, τρόφιμα, καθαρό αέρα και με χιλιάδες αστυνομικούς να τους "περιμένουν" έξω!

Η απειλή του Νοτιοκορεάτη πρωθυπουργού είναι η πρώτη που διατυπώνεται εδώ και χρόνια και εάν γίνει... πράξη, τότε θα πρόκειται για την πρώτη αιματηρή καταστολή κινητοποίησης από τη σφαγή εκατοντάδων αθώων διαδηλωτών που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, επί δικτατορίας, στην πόλη Κουαντζού το 1980.

Τα στοιχεία από τις συγκρούσεις αστυνομικών - φοιτητών, από την περασμένη βδομάδα μέχρι χτες, είναι συγκλονιστικά! Πάνω από 2.300 φοιτητές έχουν συλληφθεί εκ των οποίων οι 72 κρατούνται. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000, εκ των οποίων δεκάδες έχουν τραυματιστεί σοβαρά, ενώ τουλάχιστον πέντε φοιτητές απειλούνται με τύφλωση, μιας που δέχτηκαν κατά πρόσωπο "βροχή" δακρυγόνων.

Λιγοστές είναι οι πληροφορίες αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο κτίριο των Φυσικών Επιστημών του πανεπιστημίου "Γιονσέι" όπου κάνουν κατάληψη οι φοιτητές. Δεν υπάρχουν τρόφιμα, νερό και αέρας, αλλά εκρηκτικές και χημικές ύλες που θα μπορούσαν στην περίπτωση βίαιης εισβολής αστυνομικών να οδηγήσουν σε ολοκαύτωμα. Προχτές, μάλιστα, απαγορεύτηκε στους γονείς των νεαρών να πλησιάζουν το κτίριο της κατάληψης και να δίνουν τρόφιμα στους φοιτητές. Οι μόνοι που επιτρέπεται να μπαίνουν και να βγαίνουν ελεύθερα από το κτίριο είναι οι νοσοκόμοι. Μέχρι χτες είχαν παραδοθεί στους αστυνομικούς 16 εξαντλημένοι από τις κακουχίες και τα τραύματα φοιτητές. Και οι 16 "παραδόθηκαν" βγαίνοντας πάνω σε φορείο!

ΒΟΣΝΙΑ
Τα πυρομαχικά, αφορμή έντασης

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Οι σερβοβοσνιακές αποθήκες πυρομαχικών εξακολουθούν να αποτελούν αφορμή τριβής στις σχέσεις Πάλε - ΝΑΤΟ, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι η πραγματική αιτία έντασης βρίσκεται στο εκκρεμές ζήτημα της σύλληψης του πρώην Προέδρου της "Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας", Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Σε ένα πρώην σχολείο της περιοχής Μαργκετίτσι (περίπου 7 χλμ. έξω από το Σόκολατς της βορειοανατολικής Βοσνίας), άρχισε χτες στις 9 το πρωί η καταστροφή της πρώτης παρτίδας εκατοντάδων τόνων πυρομαχικών που κατέσχεσαν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στις αρχές του μήνα στο πλαίσιο της λεγόμενης "Επιχείρησης Ηφαίστειο". ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πυροτεχνουργοί της Ατλαντικής Συμμαχίας άρχισαν την καταστροφή της αποθήκης όπλων τοποθετώντας τα πυρομαχικά σε έξι ειδικά ορύγματα στο έδαφος, βάθους ενός μέτρου.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις της σερβοβοσνιακής στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία και απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη ΝΑΤΟική διοίκηση καταδικάζοντας "τη χρήση βίας" αναφορικά με την αποθήκη όπλων στο Μαργκετίτσι. Οι Σερβοβόσνιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να σταματήσει η καταστροφή της παραπάνω αποθήκης για την "ασφάλεια της IFOR, τη συνέχιση του ειρηνικού ρόλου της στην εφαρμογή της συνθήκης του Ντέιτον και για τις καλές σχέσεις της IFOR με τον πληθυσμό και το σερβικό στρατό της Βοσνίας". Προσθέτουν ότι η αποθήκη όπλων στο Μαργκετίτσι ήταν γνωστή στη διοίκηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων εδώ και πολλούς μήνες και ότι η καταστροφή της μέσω της υπόγειας ανατίναξης των πυρομαχικών θα μπορούσε να μολύνει τους υδροφόρους ορίζοντες της περιοχής.

Ωστόσο, οι κινήσεις και οι εντολές που έχουν πάρει οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περιοχή, δείχνουν ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από την απλή καταστροφή μιας αποθήκης όπλων.

Από το Σαββατοκύριακο μεταφέρθηκαν στην περιοχή περίπου 100 στρατιωτικά φορτηγά ενώ 2.000 στρατιώτες, φορώντας ειδικά αλεξίσφαιρα γιλέκα περικύκλωσαν κάθε σημείο του Μαργκετίτσι. Η παρουσία των ΝΑΤΟικών στρατιωτών σχολιάστηκε από τα πρακτορεία ως "σημαντική επίδειξη δύναμης" αλλά από ανώνυμους Σερβοβόσνιους αξιωματούχους ως ενδείξεις κάποιου σχεδίου των πολυεθνικών στρατευμάτων για τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, εναντίον των οποίων εκκρεμούν διεθνή εντάλματα...

  • Νεκρά είναι και τα δέκα μέλη του πληρώματος του ρωσικού αεροσκάφους μεταφοράς εμπορευμάτων "ΙΛΙΟΥΣΙΝ - 76" που συνετρίβη χτες τα ξημερώματα κοντά στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου. Πιθανή αιτία της συντριβής θεωρείται βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης του αεροσκάφους.
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Δυσκολίες για την επίτευξη συμφωνίας

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Δεν επιτεύχτηκε τελικά συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής επίβλεψης της κατάπαυσης του πυρός, από τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των ρωσικών δυνάμεων και των Τσετσένων αυτονομιστών, δήλωσε ο εκπρόσωπος των αυτονομιστών, Μοβλαντι Ουντούγκοφ.

Για δεύτερη μέρα χτες, ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Κονσταντίν Πουλικόφσκι και ο στρατιωτικός διοικητής των Τσετσένων ανταρτών συναντήθηκαν, ώστε να υπογράψουν συμφωνία για τη δημιουργία της επιτροπής επίβλεψης. Ομως, ενώ τα δύο μέρη είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία, η ρωσική διοίκηση εισήγαγε μια διάταξη που απαιτεί την αποχώρηση των αυτονομιστών μαχητών από την τσετσενική πρωτεύουσα, τόνισε ο Ουντούγκοφ. Τότε, οι Τσετσένοι αρνήθηκαν να υπογράψουν, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποτυχία στο διοικητή των ρωσικών δυνάμεων, όμως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν σήμερα.

Παρά τις πολλές συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών από το Σάββατο, καμιά συμφωνία δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί αναφορικά μ' αυτήν την επιτροπή επίβλεψης της εκεχειρίας, η οποία καλείται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο αφού τα δύο μέρη δε σταματούν να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Στο μεταξύ αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι αναφορές σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Γκρόζνι. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας, όμως δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ενώ παράλληλα επικρατεί σχετική ηρεμία. Πάντως, χτες το βράδυ, ο Ουντούγκοφ δήλωσε στο ραδιοσταθμό "Ηχώ της Μόσχας" ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πολυμέτωπη επίθεση, με σκοπό να θέσουν υπό τον ολοκληρωτικό έλεγχό τους την τσετσενική πρωτεύουσα. Ωστόσο, ρωσική πηγή διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ουντούγκοφ.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, διέταξε χτες τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λέμπεντ, να αποκαταστήσει την τάξη στο Γκρόζνι. Εκπρόσωπος του Γιέλτσιν δήλωσε ότι η διαταγή αυτή αφορά την άρση του αποκλεισμού των κυβερνητικών κτιρίων, των φυλακίων και των περιοχών στάθμευσης των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Ο στρατός στους δρόμους του Αμμάν

Ολο και περισσότερο εκτός ελέγχου εμφανίζεται η κατάσταση στην Ιορδανία, καθώς ο μονάρχης Χουσεϊν δηλώνει ότι θα "σταθεί αμείλικτος" προκειμένου να διατηρήσει την τάξη στη χώρα, η αντιπολίτευση δηλώνει ότι οι οπαδοί της "δεν πρόκειται να δεχτούν την αδικία και την καταστολή", οι διαδηλώσεις των πολιτών που διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής του ψωμιού επεκτείνονται και ο στρατός βγήκε στους δρόμους.

Οι συλλήψεις διαδηλωτών έχουν ξεπεράσει, μέχρι στιγμής, τις 300, στις διαρκείς ταραχές από το 1989, όταν οι αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά είχαν πυροδοτήσει ανάλογες κινητοποιήσεις.

Ο βασιλιάς Χουσεϊν, ο οποίος κυβερνά τη χώρα για 44 έτη, κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι σχετίζονται, κατά κάποιον τρόπο ή μορφή, με το Ιράκ, γείτονα και πρώην σύμμαχο της Ιορδανίας. Και ο πρωθυπουργός του, Αμπντούλ - Καρίμ Καμπάριτι δήλωσε ότι "ερευνώνται" στοιχεία πιθανής ανάμειξης του ιρακινού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Μπάαθ στην υπόθεση των κινητοποιήσεων.

Ούτως ή άλλως, η αύξηση της τιμής του ψωμιού, η οποία ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, φέρνει σε αδιέξοδο μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αφού αποτελεί βασικό διατροφικό αγαθό.

Η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί στην πόλη Κάρακ, όπου αμέσως μετά την επίσκεψη του Ιορδανού Μονάρχη ξέσπασαν νέα επεισόδια την Κυριακή, ενώ έχουν προκληθεί από τις συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών τεράστιες ζημιές σε κυβερνητικά και δημόσια κτίρια, τράπεζες και κατοικίες.

Διάλειμμα για φαγητό εν μέσω της εύθραυστης εκεχειρίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ