Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Εκλογές σε κλίμα έντασης

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΜΠΡΟΥΜΑΝΑ.-

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών του Λιβάνου, οι οποίες έχουν αμαυρωθεί από αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το ξυλοδαρμό ως θανάτου ενός ανθρώπου στη διάρκεια συγκρούσεων οπαδών των δύο παρατάξεων - Χριστιανών και Μουσουλμάνων - στην περιοχή του όρους του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών στις έξι περιφέρειες της περιοχής, προκύπτουν δύο - επισφαλή, πάντως - συμπεράσματα: Πρώτον, η χριστιανική αντιπολίτευση απέτυχε να πείσει τους ψηφοφόρους να απόσχουν της διαδικασίας, δεδομένου ότι όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών η συμμετοχή έφθασε το 40%. Και δεύτερον, η κυβερνητική παράταξη διαθέτει σαφές και σε ορισμένες περιπτώσεις ευρύ προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της.

Χριστιανοί βουλευτές κατηγορούν τους αντιπάλους τους Δρούζους μουσουλμάνους ότι καταχράστηκαν των εξουσιών τους προς ίδιον όφελος: απέκτησαν, λένε, την υποστήριξη των ψηφοφόρων υποσχόμενοι αποζημιώσεις στους εκτοπισθέντες από το Νότιο Λίβανο. Στηρίζουν την κατηγορία αυτή σε ενδείξεις, όπως το γεγονός ότι πρωτοεμφανιζόμενοι υποψήφιοι προηγούνται με αδικαιολόγητα υψηλές διαφορές των χριστιανών πολιτικών τους αντιπάλων, οι οποίοι προέρχονται από "παραδοσιακές" πολιτικές οικογένειες.

Και ακόμη, πολλοί χριστιανοί Λιβανέζοι πολιτικοί κατηγορούν τη Συρία του Χάφεζ Αλ Ασαντ, η οποία θεωρείται ότι επηρεάζει έντονα την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, ότι επιχειρεί να "διασπάσει την ψήφο των χριστιανών ψηφοφόρων", για να εξασφαλίσει την παραμονή των συμμάχων της στην κυβέρνηση.

Επίσης, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι εκλογές διεξάγονται "από συμμορίες και τη μαφία", και το αποτέλεσμά τους νοθεύεται.

Οι εκλογές για τις 128 έδρες του Κοινοβουλίου του Λιβάνου θα συνεχιστούν σε τέσσερα στάδια, σε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες κάθε Κυριακή. Θα ακολουθήσουν η περιοχή του Βορείου Λιβάνου (25 Αυγούστου), της Βηρυτού (1 Σεπτέμβρη), του Νοτίου Λιβάνου (8 Σεπτέμβρη) και της Κοιλάδας Μπεκάα (15 Σεπτέμβρη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ