ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Συναίνεση και «εποικοδομητική κριτική» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα

Μέσα σε κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά αστικά κόμματα, με τις όποιες παρατηρήσεις να έχουν χαρακτήρα καθαρά «εποικοδομητικής κριτικής» για τα ζητούμενα του κεφαλαίου, ολοκληρώθηκε χτες στις Επιτροπές η τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση για το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», προκειμένου από αύριο Τετάρτη να ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφισή του.

Πρόκειται για νομοσχέδιο - «σκούπα» 213 άρθρων, όλα, από το πρώτο έως το τελευταίο, αφιερωμένα «στη διαμόρφωση ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος» και «στη διευκόλυνση της προσέλκυσης στρατηγικών επενδύσεων», στην παραπέρα δηλαδή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, στο βωμό της οποίας η κυβέρνηση συνεχίζει τον σφαγιασμό των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και προσφέρει νέα χοντρά πακέτα προνομίων και ενισχύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό άλλωστε ΣΕΒ, βιομηχανικά επιμελητήρια, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και όλες οι ενώσεις του κεφαλαίου έσπευσαν να δώσουν τα εύσημά τους στην κυβέρνηση.

Στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στις Επιτροπές, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης, αφού ανέφερε ότι τα «αναπτυξιακά» νομοσχέδια κανονικά θα πρέπει να «είναι εργαλεία, μέσα για την υλοποίηση ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής», έκανε παρατήρηση στην κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιό της «δεν ορίζει αναπτυξιακούς σκοπούς, στόχους και στρατηγική», δεν ξεκαθαρίζει «τι παραγωγικό μοντέλο θέλουμε; Μόνο τουρισμό; Θέλουμε βιομηχανία; Πώς εντάσσουμε στη στρατηγική μας την 4η βιομηχανική επανάσταση;» κ.ο.κ.

Ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης της κυβέρνησης της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, απαντώντας καταρχήν αναγνώρισε ότι «εγώ παρέλαβα από εσάς συγκροτημένη εργασία» και πως «ένα μεγάλο τμήμα του σχεδίου νόμου προέρχεται από σχέδια νόμων που παρέλαβα από εσάς και δεν προλάβατε να φέρετε στην Ολομέλεια». Δεσμεύτηκε προς τον Γ. Δραγασάκη ότι «η αναπτυξιακή τράπεζα» που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «έως το τέλος του χρόνου θα έχει ενεργοποιηθεί» και υποσχέθηκε ότι θα έρθει και άλλο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, καθώς αυτό κυρίως «λύνει τα ζητήματα που κολλάνε οι επενδύσεις».

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ η Ελ. Λύση, αν και σημείωσε ότι βλέπει το πολυνομοσχέδιο «θετικό επί της αρχής», επιφυλάχτηκε για την Ολομέλεια.

Δεν θα περάσει η βαρβαρότητα

Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέφερε για την κυβέρνηση της ΝΔ ότι συνεχίζοντας στο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, «επιχειρείτε να δημιουργήσετε τις συνθήκες για την επενδυτική έκρηξη, την καπιταλιστική ανάπτυξη, που έχει ως προϋπόθεση τη φτηνή εργατική δύναμη, την κατάργηση όσων από τους όρους αμοιβής και εργασίας θεωρούνται εμπόδια στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ανάπτυξη που τσακίζει ό,τι άφησε όρθιο η κρίση της. Αυτό δεν θα περάσει, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όσα εμπόδια και αν βάλετε, θα ανασυνταχθεί για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας».

Μετέφερε στη Βουλή τα αιτήματα των εργαζομένων, όπως αυτά έχουν κατατεθεί με τις απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης που θα είναι ο επόμενος σταθμός των αγώνων. Αιτήματα που αφορούν την προστασία των κλαδικών ΣΣΕ, των εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών, ανάμεσα στα οποία είναι επαναφορά των ΣΣΕ και ελεύθερων διαπραγματεύσεων και στους εργαζόμενους στο χώρο των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, απόσυρση των άρθρων 54, 56, 57 που αφορούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα, την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη αποφάσεων στις Γενικές Συνελεύσεις, το ξήλωμα των κλαδικών ΣΣΕ κ.ά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
Αντιλαϊκά παζάρια με την ατζέντα του κεφαλαίου

Στοιχεία «ρεαλιστικής αισιοδοξίας» γύρω από τις προοπτικές ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας διαπιστώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΝΔ, με αφορμή τις συζητήσεις με τραπεζίτες και «επενδυτές», στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, η «ρεαλιστική αισιοδοξία» προϋποθέτει την περαιτέρω κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και άλλων παρεμβάσεων, τις οποίες και παρουσίασε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, εστιάζοντας στους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση με στόχο το κλείσιμο της 4ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Δεκέμβρη.

Μεταξύ αυτών:

-- Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020, όπου μεταξύ άλλων κυριαρχούν οι νέες φοροελαφρύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων στους τραπεζικούς ομίλους, που έρχεται να αναπτύξει τη «δευτερογενή αγορά κόκκινων τραπεζικών δανείων» με κλιμάκωση των εκβιασμών και πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής κατοικίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, άμεση προτεραιότητα αποτελεί η νομοθέτηση του σχεδίου προκειμένου να ακολουθήσει η ταχεία εφαρμογή του σχετικού προγραμματισμού.

-- Οι διαρθρωτικές αλλαγές που ουσιαστικά εμπεριέχονται στο λεγόμενο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή.

-- Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, «περιλαμβάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν υψηλότερη και σταθερότερη οικονομική ανάπτυξη». Βέβαια, σε συνδυασμό με τις φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο περιλαμβάνονται και μια σειρά από αντισταθμιστικές παρεμβάσεις που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

-- Το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης», που βέβαια, όπως επισήμανε ο Χρ. Σταϊκούρας, εμπεριέχει και «εκκρεμότητες» από την 3η «αξιολόγηση» με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί για τον «πράσινο φόρο»

Παράλληλα, όπως τονίζει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην επιβολή «πράσινου φόρου» που αφορά στη ναυτιλία, αλλά και τις αερομεταφορές με πρόσχημα την «αντιμετώπιση προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή», που με τη σειρά της υπόσχεται το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για μονοπώλια και τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, εν μέσω ενδοαστικών αντιθέσεων και παζαριών, συζητείται και σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο και της διαμόρφωσης του νέου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, ετέθη «ακροθιγώς» και στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.

«Είμαστε πολύ αντίθετοι σε αυτές τις προτάσεις περί ενός πράσινου φόρου αλλά και σε φορολόγηση της ναυτιλίας», τονίζεται χαρακτηριστικά από τον κυβερνητικό αξιωματούχο, γεγονός βέβαια που φέρνει στην επιφάνεια την ένταση των ενδοαστικών ανταγωνισμών, αλλά και το «είδος» «δυσχερειών» που εντοπίζονται γύρω από τη διαμόρφωση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.

Νέα δέσμη νομοθετικών παρεμβάσεων

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με στόχο να ψηφιστεί εντός του Νοέμβρη. Παράλληλα, συγκροτήθηκαν ειδικές επιτροπές για τις αλλαγές στις «αντικειμενικές αξίες», την επέκταση του συστήματος σε περιοχές που εξαιρούνται, καθώς και την προσέγγιση των αγοραίων τιμών. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί έως το Μάη του 2020 και, όπως είπε, η αίσθηση είναι ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος.

Σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών, στην Ουάσιγκτον, αρμόδιοι κύκλοι μετέφεραν κλίμα ιδιαίτερα θετικής αποδοχής του σχεδίου «Ηρακλής» για τη διαχείριση - μείωση των «κόκκινων» δανείων. Το σχέδιο, ανέφεραν οι ίδιοι, έχει αποσταλεί για παρατηρήσεις στους «θεσμούς», ούτως ώστε «να είναι απολύτως άρτιο πριν κατατεθεί στη Βουλή».

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στους «θεσμούς» ένα σχέδιο διαχείρισης και μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (σήμερα αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ).

Τέλος, παρά τα σενάρια αναφορικά με ρύθμιση «περαίωσης» φορολογικών υποθέσεων (για ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις), από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται πως ούτε ήταν ούτε είναι πρόθεσή τους να υπάρξει.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τα όνειρα και η ζωή μας δεν χωράνε στην ανάπτυξη που μας ετοιμάζουν

Την αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει τις επιταγές του κεφαλαίου επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας το Σάββατο στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με θέμα «Οι μεγάλες επενδύσεις ως καταλύτης για ανάπτυξη και καλές δουλειές για όλους - το παράδειγμα της Costa Navarino στη Μεσσηνία».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «αμέριστη στήριξη της κυβέρνησής μας αλλά και τη δική μου προσωπικά» σε ό,τι αφορά τα «οράματα» των επιχειρηματικών ομίλων «μέσα από ένα σημαντικό πλέγμα παρεμβάσεων. Μείωση της φορολογίας, απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών αλλά και την ενεργό συνεργασία με την τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση». Επιχείρησε να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες περί «επενδύσεων που διαχέουν τον πλούτο σε επιχειρήσεις και σε εργαζόμενους πολύ πέρα από τα όρια της συγκεκριμένης επένδυσης», ενώ δείχνοντας τι σημαίνουν οι υποσχέσεις για «νέες καλές δουλειές» αναφέρθηκε στο ...όραμά του για δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, λέγοντας πόσο «σημαντικό» θεωρεί το γεγονός ότι μια γυναίκα π.χ. 50 ετών «μπορεί να επιδιώξει και πάλι να ενταχθεί στην αγορά εργασίας, αναζητώντας νέες ευκαιρίες» μέσα από τέτοιες επενδύσεις.

Σε σχόλιό της για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καλαμάτα, η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη το Σάββατο στην Καλαμάτα και η ομιλία του έδειξαν για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς την υλοποίηση του υπόλοιπου 32% των επιταγών του μεγάλου κεφαλαίου (το υπόλοιπο 68% το βρήκε έτοιμο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ).

Μάλιστα διαφήμισε πλευρές του νέου κατάπτυστου "αναπτυξιακού" νόμου που φέρνει στη Βουλή αυτή τη βδομάδα. Η μείωση της φορολογίας και η διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων, που είπε, δεν αφορούν την τσέπη των οικογενειών μας, που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, αλλά την τσέπη των καπιταλιστών, που έχουν δισεκατομμύρια κέρδη και θέλουν να τα κάνουν ακόμα περισσότερα, σε βάρος των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο παράδειγμα του "Costa Navarino", λέγοντας ότι "ο πλούτος που παράγεται εκεί διαχέεται στους εργαζόμενους και στην τοπική οικονομία". Βέβαια, δεν είδαμε κανέναν εργαζόμενο στο συγκεκριμένο ή σε άλλο ξενοδοχειακό συγκρότημα να κυκλοφορεί με ελικόπτερα και κότερα, όπως οι ιδιοκτήτες αυτών των μονάδων. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης που φτάνουν σε σημείο λιποθυμίας, χωρίς νερό σε πολλές περιπτώσεις, ενώ οι καμαριέρες κυκλοφορούν με "τσιπάκι", για να ελέγχεται ο χρόνος που κάνουν να καθαρίσουν ένα δωμάτιο.

Η "βιώσιμη ανάπτυξη" της ΝΔ, σε συνέχεια της "δίκαιης ανάπτυξης" του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τα κέρδη των ομίλων, των ξενοδόχων, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων. Αφορά δηλαδή σχέδια για το πώς ο εργαζόμενος θα δικαιούται λιγότερα για να αυξάνονται τα κέρδη του αφεντικού του».

«Τα όνειρα και η ζωή μας, όμως, δεν χωράνε στην ανάπτυξη και στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να οργανώσουν την πάλη τους, να δυναμώσουν τα σωματεία, να αλλάξουν αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό. Να βάλουν μπροστά και να διεκδικήσουν τις δικές τους ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων», σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καλεί στο νέο ραντεβού των συνδικάτων την Πέμπτη, τη μέρα που ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - σκούπα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ