ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Με επίκεντρο τα σχέδια για τον ευρωατλαντικό διάδρομο «που αλλάζει το παιχνίδι»

Επίσημη επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, με στόχο την ενίσχυση των διμερών μπίζνες και σε άλλο ένα βήμα υλοποίησης του «Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ» (IMEC), ο οποίος διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού».

Είχε χτες συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, όπου συζητήθηκε «η ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα», όπως αυτή έχει περιγραφεί και στην Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες κατά την επίσημη επίσκεψη του Μόντι στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο. Σε αυτό το πλαίσιο, συζήτησαν για τον στόχο διπλασιασμού των διμερών εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030 και την «πιο συστηματοποιημένη επαφή και διασύνδεση» ανάμεσα σε ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις.

Στις κοινές τους δηλώσεις, αργότερα ο Μητσοτάκης τόνισε ότι οι δύο πλευρές σημειώνουν «σημαντική πρόοδο προς την εμβάθυνση αυτής της στρατηγικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς: Στην ασφάλεια και την άμυνα, στις επενδύσεις και στο εμπόριο, στην επιστήμη και την τεχνολογία, στον κυβερνοχώρο, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στη γεωργία».

Θύμισε ότι πέρυσι οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν μνημόνια κατανόησης σε τομείς όπως η γεωργία και η άμυνα, προσθέτοντας ότι πλέον επεξεργάζονται «συμφωνία για τη μετανάστευση και την κινητικότητα» στην «κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε θέματα όπως η νόμιμη μετανάστευση», προσφέροντας «τη δυνατότητα σε νέους Ινδούς να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα», στη λογική του ανοιγοκλεισίματος της «κάνουλας» του πάμφθηνου εργατικού δυναμικού με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ο Μητσοτάκης εστίασε, εξάλλου, στις «προοπτικές ενίσχυσης της σύνδεσής μας» με τον IMEC. «Η Ελλάδα - αρκεί να ρίξετε μια ματιά στον χάρτη για να το συνειδητοποιήσετε - είναι η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη και, μέσω του IMEC, βλέπουμε τη συμμετοχή μας ως μια πολύ σημαντική πτυχή αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης», επέμεινε ο Μητσοτάκης να πουλά την θέση της χώρας ως κόμβο.

Καθώς, ωστόσο μπίζνες και εμπλοκή πάνε μαζί, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος «προϋπόθεση είναι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η σταθερότητα είναι απαραίτητη συνθήκη...». Θυμίζουμε, στην επίσκεψη Μόντι τον Αύγουστο στην Αθήνα και ενόψει της έλευσης τότε του Ινδού πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης διαβεβαιώνε ότι «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς», ενώ σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ εξετάστηκε ήδη από τότε «η δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας - Ισραήλ», ως άλλη μια στρατιωτική ομπρέλα για τον Διάδρομο IMEC. Σε αυτό το φόντο αποφασίστηκε και η συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «ASPIDES», που απλώνει επιπλέον πολεμικά μέσα του ευρωατλαντικού άξονα από το Σουέζ έως τις παρυφές του Ινδικού Ωκεανού κόντρα στη διείσδυση και δράση στην περιοχή του Ιράν, της Κίνας και άλλων, αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Από την πλευρά του, ο Μόντι τόνισε χτες ότι «υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και οι δυο χώρες κάνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό», μιλώντας για «νέες ευκαιρίες για συνεργασία» στους τομείς της Αμυνας, της κινητικότητας και της μετανάστευσης.

Αργότερα το απόγευμα ο Μητσοτάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση του «Raisina Dialogue 2024», το κυριότερο ετήσιο φόρουμ της Ινδίας σε θέματα γεωπολιτικής και γεωοικονομίας. Επανέλαβε εκεί ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος μεταξύ Ανατολής και Δύσης και του διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης. Παρέπεμψε στον ρόλο που μπορούν να παίξουν το λιμάνι του Πειραιά και οι Ελληνες εφοπλιστές, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως το φυσικό κατώφλι της Ινδίας στην Ευρώπη.

Σήμερα πηγαίνει στη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το Ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Σημειωτέον, στην Ινδία βρίσκεται και πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη, καθώς έχουν προγραμματιστεί επιχειρηματικά φόρουμ και συναντήσεις μεταξύ των περίπου 70 ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αποστολή και αντίστοιχων ινδικών επιχειρήσεων. Οι κλάδοι αιχμής που εκπροσωπούνται στην αποστολή είναι: Ενέργεια, ναυτιλία, φαρμακοβιομηχανία, τεχνολογία, βιομηχανικός εξοπλισμός, τρόφιμα και ποτά, τουρισμός, αγορά ακινήτων, κατασκευές και οπτικοακουστική βιομηχανία.

Ενδεικτικά και για τα όσα δρομολογούνται στις σχέσεις των δύο χωρών, τα όσα έλεγε ο Φραγκογιάννης την Τρίτη, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων, «India - Europe Business & Sustainability Conclave», λέγοντας πως «η ανακοίνωση του G20 για τον εμπορικό διάδρομο που θα συνδέει Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ινδία, μέσω ναυτιλιακών λιμένων και σιδηροδρομικών διαδρομών, την οποία ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε "επένδυση που αλλάζει το παιχνίδι", παρουσιάζει εξαιρετικές ευκαιρίες συνεργασίας». Εξ ου και επιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης να υποστηρίξει «πλήρως» το σχέδιο IMEC, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη, με τα ελληνικά λιμάνια να λειτουργούν ως κόμβος του IMEC».

ΣΥΡΙΖΑ
Σε κλίμα έντασης αρχίζει σήμερα το συνέδριο

Τον πολιτικό σχεδιασμό στη «Νέα Αριστερά» αναλαμβάνει ο Σακελλαρίδης

Εκεχειρία ενόψει της σημερινής έναρξης του συνεδρίου αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Τρίτης, ανάμεσα στον πρόεδρο του κόμματος και την πλειοψηφία των μελών της που είχαν αντιδράσει έντονα στην πρωτοβουλία του Στ. Κασσελάκη να απευθυνθεί με ερωτηματολόγιο στα μέλη του κόμματος για ζητήματα όπως το όνομα, τα σύμβολα, η δομή του κ.ά.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι «μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία: α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της ΠΓ ως πολιτικό κέντρο».

Μπορεί η ρήξη προσώρας να αποφεύχθηκε, ωστόσο το συνέδριο που αρχίζει σήμερα δεν πρόκειται να κυλήσει σε ήρεμο κλίμα με δεδομένο και το ανοιχτό πλέον τελεσίγραφο στον Στ. Κασσελάκη ότι η προεδρία του θα κριθεί στην κάλπη των ευρωεκλογών και την απόρριψη του αιτήματός του για περίοδο χάριτος μέχρι την κάλπη των εθνικών εκλογών του 2027.

Μέσα σε όλα αυτά πληθαίνουν οι φωνές που εμπλέκουν τον Αλ. Τσίπρα στην κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος. Αλλοι για να του την χρεώσουν και άλλοι για να τον καλέσουν να παρέμβει προκειμένου να ανακάμψει η σάπια σοσιαλδημοκρατία.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό, μετά από συνάντηση που είχαν οι Αλ. Χαρίτσης και Γ. Σακελλαρίδης ότι ο δεύτερος εντάσσεται στις γραμμές της «Νέας Αριστεράς» και αναλαμβάνει την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού, ενώ δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Θυμίζουμε ότι είναι απ' τους ελάχιστους ανθρώπους με τους οποίους έχει συναντηθεί ο Αλ. Τσίπρας μετά την αποχώρησή του απ' την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να μη γίνει η Λάρισα ορμητήριο πολέμου!

Με μηχανοκίνητη πορεία που πέρασε έξω από την 110 ΠΜ και την 1η Στρατιά, απαίτησαν την απεμπλοκή από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΕΕ

«Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ, η Λάρισα δεν θα γίνει ορμητήριο πολέμου» ήταν το μήνυμα που στάλθηκε χθες το απόγευμα από τη μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποίησαν το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.

Η πορεία ξεκίνησε από το πάρκινγκ του «Αλκαζάρ», διέσχισε τους δρόμους της πόλης και πραγματοποίησε στάσεις έξω από την 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) - που λειτουργεί και ως ΝΑΤΟική βάση μετά την υπογραφή της κατάπτυστης «Αμυντικής Συμφωνίας» μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας - και την 1η Στρατιά, όπου λειτουργεί το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ EU - OHQ), που μεταξύ άλλων έχει αναλάβει την ευθύνη της ευρωενωσιακής στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδες».

Με τη μηχανοκίνητη πορεία τους «ξεσήκωσαν» την πόλη με συνθήματα και κορναρίσματα, ανέδειξαν τις ευθύνες των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, απαίτησαν «να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου», να μη δοθεί «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», αλλά και να μη βγει εκτός συνόρων κανένας φαντάρος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός, καμία φρεγάτα.

Εξω από την 1η Στρατιά απηύθυνε χαιρετισμό η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, επισημαίνοντας: «Η Λάρισα αναβαθμίζεται όλο και περισσότερο για τη συμμετοχή της σε πολέμους μίλια μακριά, με απρόβλεπτες συνέπειες αν αυτοί οι πόλεμοι γενικευτούν. Τι δουλειά έχουν οι Ελληνες ένστολοι 3.500 μίλια μακριά; Ποιες αξίες και ποια ιδανικά υπερασπίζονται; Από ποιον κινδυνεύουμε; Από πότε οι στρατευμένοι μας έγιναν οι "σεκιουριτάδες" των εφοπλιστών; Πόσες και ποιες οικογένειες θα κλάψουν τα παιδιά τους σε όλες αυτές τις εμπλοκές; Και ποιος ρώτησε ή έστω ενημέρωσε τους περίπου 200.000 κατοίκους της Λάρισας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν όλες αυτές οι πολεμικές επιχειρήσεις στην ασφάλειά τους και στη ζωή τους; Και πού βρίσκονται όλα αυτά τα δισεκατομμύρια για τους εξοπλισμούς και τις ΝΑΤΟικές δαπάνες, όταν για τους αγρότες "ξύνουν τον πάτο του βαρελιού", όταν δεν υπάρχει φράγκο για την Παιδεία, την Υγεία, για μισθούς και συντάξεις, για την αντιπλημμυρική - αντισεισμική - αντιπυρική θωράκιση της χώρας;».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αλέξης Χατζηλάζαρος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, σημειώνοντας: «Απαιτούμε να μη λύσει κάβους η φρεγάτα "Υδρα" για την Ερυθρά Θάλασσα. Δεν προσφέρει τίποτα στην ασφάλεια της χώρας ή στην προστασία των συνόρων η αποστολή φρεγάτας χιλιάδες μίλια μακριά. Το μόνο που προστατεύει είναι τα συμφέροντα των εφοπλιστών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

Τραυματισμός στην ΕΛΔΥΚ

ΚΚΕ: Αμεση και σε βάθος διερεύνηση των αιτιών

Σοβαρά τραυματίστηκε χθες το πρωί στρατιώτης ο οποίος υπηρετεί στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ρίψη χειροβομβίδας αυτή έσκασε πρόωρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο χέρι. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Λευκωσίας, όπου χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται.

Σε σχόλιό του για τον τραυματισμό στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη για την άμεση διερεύνηση σε βάθος των αιτιών που οδήγησαν στον τραυματισμό στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Το συγκεκριμένο γεγονός, που δυστυχώς δεν είναι το μόνο το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνει την ανάγκη για την αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για ασφάλεια εντός των στρατοπέδων, την οποία το ΚΚΕ συνεχώς απαιτεί.

Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον τραυματία στρατιώτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ