Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Με επίκεντρο τα σχέδια για τον ευρωατλαντικό διάδρομο «που αλλάζει το παιχνίδι»

Επίσημη επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, με στόχο την ενίσχυση των διμερών μπίζνες και σε άλλο ένα βήμα υλοποίησης του «Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ» (IMEC), ο οποίος διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού».

Είχε χτες συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, όπου συζητήθηκε «η ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα», όπως αυτή έχει περιγραφεί και στην Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες κατά την επίσημη επίσκεψη του Μόντι στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο. Σε αυτό το πλαίσιο, συζήτησαν για τον στόχο διπλασιασμού των διμερών εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030 και την «πιο συστηματοποιημένη επαφή και διασύνδεση» ανάμεσα σε ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις.

Στις κοινές τους δηλώσεις, αργότερα ο Μητσοτάκης τόνισε ότι οι δύο πλευρές σημειώνουν «σημαντική πρόοδο προς την εμβάθυνση αυτής της στρατηγικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς: Στην ασφάλεια και την άμυνα, στις επενδύσεις και στο εμπόριο, στην επιστήμη και την τεχνολογία, στον κυβερνοχώρο, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στη γεωργία».

Θύμισε ότι πέρυσι οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν μνημόνια κατανόησης σε τομείς όπως η γεωργία και η άμυνα, προσθέτοντας ότι πλέον επεξεργάζονται «συμφωνία για τη μετανάστευση και την κινητικότητα» στην «κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε θέματα όπως η νόμιμη μετανάστευση», προσφέροντας «τη δυνατότητα σε νέους Ινδούς να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα», στη λογική του ανοιγοκλεισίματος της «κάνουλας» του πάμφθηνου εργατικού δυναμικού με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ο Μητσοτάκης εστίασε, εξάλλου, στις «προοπτικές ενίσχυσης της σύνδεσής μας» με τον IMEC. «Η Ελλάδα - αρκεί να ρίξετε μια ματιά στον χάρτη για να το συνειδητοποιήσετε - είναι η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη και, μέσω του IMEC, βλέπουμε τη συμμετοχή μας ως μια πολύ σημαντική πτυχή αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης», επέμεινε ο Μητσοτάκης να πουλά την θέση της χώρας ως κόμβο.

Καθώς, ωστόσο μπίζνες και εμπλοκή πάνε μαζί, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος «προϋπόθεση είναι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η σταθερότητα είναι απαραίτητη συνθήκη...». Θυμίζουμε, στην επίσκεψη Μόντι τον Αύγουστο στην Αθήνα και ενόψει της έλευσης τότε του Ινδού πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης διαβεβαιώνε ότι «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς», ενώ σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ εξετάστηκε ήδη από τότε «η δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας - Ισραήλ», ως άλλη μια στρατιωτική ομπρέλα για τον Διάδρομο IMEC. Σε αυτό το φόντο αποφασίστηκε και η συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «ASPIDES», που απλώνει επιπλέον πολεμικά μέσα του ευρωατλαντικού άξονα από το Σουέζ έως τις παρυφές του Ινδικού Ωκεανού κόντρα στη διείσδυση και δράση στην περιοχή του Ιράν, της Κίνας και άλλων, αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Από την πλευρά του, ο Μόντι τόνισε χτες ότι «υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και οι δυο χώρες κάνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό», μιλώντας για «νέες ευκαιρίες για συνεργασία» στους τομείς της Αμυνας, της κινητικότητας και της μετανάστευσης.

Αργότερα το απόγευμα ο Μητσοτάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση του «Raisina Dialogue 2024», το κυριότερο ετήσιο φόρουμ της Ινδίας σε θέματα γεωπολιτικής και γεωοικονομίας. Επανέλαβε εκεί ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος μεταξύ Ανατολής και Δύσης και του διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης. Παρέπεμψε στον ρόλο που μπορούν να παίξουν το λιμάνι του Πειραιά και οι Ελληνες εφοπλιστές, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως το φυσικό κατώφλι της Ινδίας στην Ευρώπη.

Σήμερα πηγαίνει στη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το Ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Σημειωτέον, στην Ινδία βρίσκεται και πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη, καθώς έχουν προγραμματιστεί επιχειρηματικά φόρουμ και συναντήσεις μεταξύ των περίπου 70 ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αποστολή και αντίστοιχων ινδικών επιχειρήσεων. Οι κλάδοι αιχμής που εκπροσωπούνται στην αποστολή είναι: Ενέργεια, ναυτιλία, φαρμακοβιομηχανία, τεχνολογία, βιομηχανικός εξοπλισμός, τρόφιμα και ποτά, τουρισμός, αγορά ακινήτων, κατασκευές και οπτικοακουστική βιομηχανία.

Ενδεικτικά και για τα όσα δρομολογούνται στις σχέσεις των δύο χωρών, τα όσα έλεγε ο Φραγκογιάννης την Τρίτη, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων, «India - Europe Business & Sustainability Conclave», λέγοντας πως «η ανακοίνωση του G20 για τον εμπορικό διάδρομο που θα συνδέει Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ινδία, μέσω ναυτιλιακών λιμένων και σιδηροδρομικών διαδρομών, την οποία ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε "επένδυση που αλλάζει το παιχνίδι", παρουσιάζει εξαιρετικές ευκαιρίες συνεργασίας». Εξ ου και επιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης να υποστηρίξει «πλήρως» το σχέδιο IMEC, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη, με τα ελληνικά λιμάνια να λειτουργούν ως κόμβος του IMEC».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ