Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέο διευρυμένο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία από την ΕΕ

Επεκτείνεται σε εταιρείες της Κίνας, της Τουρκίας και της Ινδίας. Ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία για τη Γερμανία!

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας κατά την επίσκεψη σε ναυτική βάση της χώρας του, απ' όπου εξήγγειλε μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας κατά την επίσκεψη σε ναυτική βάση της χώρας του, απ' όπου εξήγγειλε μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προετοιμάζει το ευρωατλαντικό στρατόπεδο την ώρα που εντείνονται οι αντιθέσεις και τα παζάρια για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής Αμυνας.

Το ζήτημα της κοινής ευρωπαϊκής Αμυνας - που απασχολεί εδώ και χρόνια - έχει επανέλθει τις τελευταίες μέρες πιο επιτακτικά, εξαιτίας της καθυστέρησης έγκρισης του στρατιωτικού πακέτου 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία στις ΗΠΑ, των δηλώσεων του Ντ. Τραμπ, αλλά και της επιδείνωσης της κατάστασης στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Πολλά από τα κράτη - μέλη της ΕΕ ζητούν κοινή αμυντική πολιτική, ο καβγάς όμως είναι για το «ποιος θα πληρώσει», ποιος θα «σηκώσει» το μεγαλύτερο βάρος.

Οι χώρες της Βαλτικής επαναφέρουν το πάγιο αίτημα για κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ απέναντι σε μια ενδεχόμενη επιθετική κίνηση της Μόσχας, με δεδομένο ότι η ευρύτερη ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα προβλέπεται μακροχρόνια.

Η Εσθονή πρωθυπουργός, Κ. Κάλας, πρότεινε την έκδοση κοινών ευρωομολόγων αξίας 100 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η Αμυνα του συνόλου της ΕΕ, επαναφέροντας ουσιαστικά την πρόταση του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, για ένα κοινό Αμυντικό Ταμείο που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωομόλογα, η οποία απορρίφθηκε, χωρίς περαιτέρω συζήτηση, από τη Γερμανία.


Copyright 2023 The Associated

Ούτε και τώρα όμως η γερμανική πλευρά δείχνει διάθεση να δεχθεί για δεύτερη φορά (μετά το Ταμείο Ανάκαμψης) αμοιβαίο χρέος για την ευρωπαϊκή Αμυνα. Πάντως, ενώ το Βερολίνο αρνείται να συζητήσει ένα νέο ευρωομόλογο, συνεχίζει να κάνει λόγο για ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και κοινές προμήθειες στρατιωτικού υλικού.

Η ΕΕ στοχεύει τη Ρωσία μέσω ...Κίνας, Τουρκίας, Ινδίας, Β. Κορέας

«Πρέπει να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε την πολεμική μηχανή του Πούτιν», τόνισε χτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τις τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Η ΕΕ ενέκρινε το 13ο πακέτο κυρώσεων «στο πλαίσιο της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», ανέφερε η βελγική προεδρία, κάνοντας λόγο για ένα από τα ευρύτερα πακέτα κυρώσεων, το οποίο θα εγκριθεί εγκαίρως για τη δεύτερη επέτειο έναρξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φλεβάρη.

Με το νέο πακέτο θα προστεθούν στη λίστα σχεδόν 200 οντότητες και φυσικά πρόσωπα, αλλά δεν θα υπάρξουν νέα «τομεακά» μέτρα, ενώ σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν «κόβει την πρόσβαση της Ρωσίας σε drones».

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν την προσθήκη τριών κινεζικών εταιρειών σε έναν κατάλογο επιχειρήσεων με τις οποίες απαγορεύτηκε να συναλλάσσονται οι αντίστοιχες της ΕΕ. Οι εταιρείες - οι πρώτες στην ηπειρωτική Κίνα που στοχοποιήθηκαν από τα μέτρα - κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην παροχή ευαίσθητης στρατιωτικής τεχνολογίας στη Ρωσία.

Συμπεριλήφθηκαν επίσης εταιρείες στην Τουρκία και στην Ινδία, καθώς η ΕΕ στοχεύει όλο και περισσότερο τρίτες χώρες επειδή βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις της.

Ως μέρος του νέου πακέτου, διπλωμάτες είπαν ότι η ΕΕ επέβαλε επίσης δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση βίζας στον υπουργό Αμυνας της Βόρειας Κορέας, Kανγκ Σουν Ναμ, για την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων στη Μόσχα.

Η ΕΕ μέχρι στιγμής έχει θέσει περίπου 2.000 αξιωματούχους και οντότητες στη μαύρη λίστα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε έξι πρόσωπα, επικεφαλής στη σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική όπου πέθανε την περασμένη βδομάδα ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλ. Ναβάλνι. «Σημαντικές κυρώσεις» για τον θάνατο Ναβάλνι προανήγγειλε και ο Λευκός Οίκος.

Οι κυρώσεις «πλήττουν σκληρά το ρωσικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, προκαλώντας σοβαρές καθυστερήσεις και αύξηση του κόστους», σημείωσαν «Δυτικοί» αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι «οι δυνατότητες εγχώριας παραγωγής πολεμοφοδίων της Ρωσίας είναι προσωρινά αναποτελεσματικές για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πολέμου».

Για τη Γερμανία, πάντως, το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW).

Κυρίως το υψηλό ενεργειακό κόστος μείωσε την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022 και κατά αντίστοιχο ποσοστό το 2023 μέχρι σήμερα. Αυτό είναι μόνο το «άμεσο οικονομικό κόστος», καθώς προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση από τις «κλιμακούμενες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές συγκρούσεις, ειδικά με την Κίνα», οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα τις εξαγωγικές εταιρείες. Οι «απώλειες για το 2022 ανήλθαν σε 100 δισ. ευρώ και στα 140 δισ. για το 2023», σημειώνει το Ινστιτούτο.

Σύνοδος Κορυφής του G7 και σύνοδος των ΥΠΕΞ του G20

Οι ηγέτες του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς) θα συνεδριάσουν μέσω βιντεοσύνδεσης το Σάββατο, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή και του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι.

Η Σύνοδος Κορυφής, η πρώτη αφότου ανέλαβε την προεδρία η Ιταλία, συγκαλείται «με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», αναφέρει η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Ιταλικές διπλωματικές πηγές είπαν ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, με ειδική αναφορά στις διόδους χρηματοδότησης της Ρωσίας και εξαγωγής ενεργειακών της πόρων. Παράλληλα, αναμένεται να σταλεί «σαφές μήνυμα», το οποίο θα διαψεύδει το «μύθευμα» ότι «η Δύση κουράστηκε να στηρίζει την Ουκρανία».

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ του G20 στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ετήσια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών τους υπό την προεδρία της Βραζιλίας. Η διήμερη συνάντηση ξεκίνησε χτες με μια επισκόπηση της παγκόσμιας κατάστασης και των συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Γάζα.

Οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Αντ. Μπλίνκεν και Σ. Λαβρόφ, θα βρεθούν μαζί για πρώτη φορά από τότε που μίλησαν εν συντομία πρόσωπο με πρόσωπο στην περσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Νέο Δελχί.

«Ούτε το Κίεβο ούτε η Δύση δείχνουν πολιτική βούληση να διευθετήσουν τη σύγκρουση. Επομένως θα συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της», για «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση», είπε ο Λαβρόφ στη βραζιλιάνικη εφημερίδα «O Globo», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψει σε «ουδέτερο καθεστώς» και «να αποδεχτεί τις νέες εδαφικές πραγματικότητες».

Ο Πούτιν διέψευσε την ανάπτυξη πυρηνικών στο Διάστημα

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε κατά της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο Διάστημα και ο υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Μόσχα σχεδιάζει κάτι τέτοιο, με φόντο αναφορές στις ΗΠΑ για ενδεχόμενες ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες στο Διάστημα.

Ο Σόιγκου είπε ότι οι αμερικανικοί ισχυρισμοί για τις προθέσεις της Ρωσίας έχουν ως στόχο να τρομάξουν τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές ώστε να εγκρίνουν περισσότερες δαπάνες για να αντιμετωπιστεί η Ρωσία.

Ο Πούτιν είπε ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας στο Διάστημα δεν διαφέρουν από εκείνες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για τη στρατηγική σταθερότητα και σε επαφές μέσω των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών. «Αλλά αν θέλουν να επιτύχουν μονομερή πλεονεκτήματα, αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολίασε χτες και τις συμφωνίες ασφαλείας που έχει υπογράψει το Κίεβο με τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, λέγοντας πως δεν προβλέπουν καμία «εγγύηση ασφαλείας».

Την περασμένη βδομάδα ο Β. Ζελένσκι υπέγραψε σε Παρίσι και Βερολίνο «συμφωνίες ασφαλείας». «Στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, το Βερολίνο πρόκειται να παράσχει στο Κίεβο 7 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια, καθώς και 6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Το Παρίσι θα διαθέσει 3 δισ. ευρώ φέτος», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα.

«Οι Ουκρανοί αποκαλούν αυτές τις συμφωνίες "εγγυήσεις ασφαλείας", αν και δεν αναφέρονται εγγυήσεις σε κανένα από τα τρία έγγραφα», υπογράμμισε η ίδια.

Σουηδία: Βασική απειλή ασφαλείας η Ρωσία

Στο μεταξύ, η Σουηδία, της οποίας η ένταξη στο ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα από το ουγγρικό Κοινοβούλιο και να προχωρήσει η διαδικασία, θεωρεί τη Ρωσία τη «βασική εξωτερική απειλή» για την ασφάλειά της.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Σουηδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, «ξένες δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν βίαιους εξτρεμιστές και άλλους τύπους οργανώσεων και άτομα ως πληρεξούσιους για να διεξαγάγουν απειλητικές για την ασφάλεια δραστηριότητες», ανέφερε η Σάρλοτ φον Εσεν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας.

«Πάνω από όλα η Ρωσία, αλλά και η Κίνα και το Ιράν συνεχίζουν να αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη Σουηδία και εργάζονται - σε ένα βαθμό επίσης συνεργάζονται - για να αλλάξουν το τρέχον σύστημα ασφαλείας», είπε.

«Πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με τη σοβαρή κατάσταση ασφαλείας», συμπλήρωσε, καθώς τον περασμένο Αύγουστο, η υπηρεσία αύξησε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε 4 από 3 (5βαθμη κλίμακα), μετά από πολλά περιστατικά κατά των μουσουλμάνων με κάψιμο κορανίου κ.ά.

Ο επικεφαλής επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Ασφαλείας είπε ότι καθώς αυξανόμενος αριθμός Ρώσων κατασκόπων εκδιώκονταν από τη «Δύση», η Μόσχα αλλάζει τακτική και «χρησιμοποιεί πιο καιροσκοπικές μεθόδους».

Οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας της Εσθονίας (ISS) ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει από τον Δεκέμβρη 10 άτομα ως ύποπτα πως ενήργησαν «για λογαριασμό μιας ρωσικής ειδικής υπηρεσίας», η οποία «συντόνισε μια υβριδική επιχείρηση κατά της ασφάλειας της Δημοκρατίας της Εσθονίας». Κατηγορούνται ότι «συγκέντρωσαν πληροφορίες για την προετοιμασία επιθέσεων».

«Εδώ και χρόνια, οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες προσπαθούν με πολλούς τρόπους να δημιουργούν εντάσεις στην Εσθονία», υπογραμμίζει η ISS.

Στη Ρωσία, τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε στον κατάλογο των ξένων και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, των οποίων η δραστηριότητα χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητη, τον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό «Radio Free Europe/Radio Liberty». Στο μητρώο υπάρχουν 142 οργανώσεις που «συνιστούν απειλή για τα θεμέλια της συνταγματικής τάξης, της ασφάλειας και της αμυντικής ικανότητας της χώρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟ και ΕΕ προετοιμάζουν κοινά «αμυντικά προγράμματα» με το Κίεβο(2023-12-02 00:00:00.0)
Η Ρωσία ετοιμάζει στρατό για το Ντονμπάς - Μπαράζ κυρώσεων και ενίσχυση στρατευμάτων από τη Δύση(2022-02-23 00:00:00.0)
Αλληλοκατηγορίες, απειλές και το «δάχτυλο στη σκανδάλη»(2021-12-03 00:00:00.0)
Ανεβαίνει η ένταση γύρω από Ανατολική Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα(2021-05-04 00:00:00.0)
Ανεβάζουν την ένταση για Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία(2021-04-16 00:00:00.0)
Συνεχίζει τις «εκκλήσεις» για «τιμωρία» της Ρωσίας(2019-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ