Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Ανεβάζουν την ένταση για Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία

Με έντονη στρατιωτική δραστηριότητα, διπλωματικές επαφές, κυρώσεις και εκατέρωθεν απειλές συνεχίζεται η ένταση γύρω από την Ανατολική Ουκρανία, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Το ζήτημα ήταν ψηλά στη ΝΑΤΟική ατζέντα την Τετάρτη κατά την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ να μεταβαίνουν σε Βρυξέλλες και Γερμανία για επαφές με τον γγ του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Παράλληλα συνεχίζεται η έντονη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην Κριμαία, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Ουκρανία πραγματοποιεί επίσης στρατιωτικές ασκήσεις στα ανατολικά και κοντά στην Κριμαία.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για ακύρωση της ανάπτυξης δύο πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία αναμένονταν 13 - 14 Απρίλη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση», καθώς η κατάσταση «είναι πολύ τεταμένη». «Υπάρχουν πολλές στρατιωτικές μονάδες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που έχουν μετατοπιστεί στα σύνορά μας ως μέρος διαφόρων ασκήσεων από τις ΗΠΑ», υπενθύμισε. Να σημειωθεί ότι τα δύο αμερικανικά πλοία βρίσκονταν την Τετάρτη στη Σούδα (βλ. σχετικό θέμα στη σελ. 5).

Στο μεταξύ, την Τετάρτη το βράδυ είχαν τηλεφωνική συνομιλία η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Εκπρόσωπος της καγκελαρίας ανέφερε ότι «συμφώνησαν πως η Ρωσία πρέπει να μειώσει την πρόσφατη ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων, ώστε να αποκλιμακώσει την κατάσταση». Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν ανησυχία για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας και στην κατεχόμενη Κριμαία, και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην εθνική κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Κλιμάκωση με νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Σε ένα ακόμα επεισόδιο της αντιπαράθεσης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με βάση τις καταγγελίες τους για κυβερνοεπιθέσεις, για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, για την υπόθεση δηλητηρίασης του Αλ. Ναβάλνι, για δωροδοκία Αμερικανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν και για εκφοβισμό της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις βάζουν σε «μαύρη λίστα» ρωσικές εταιρείες και περιορίζουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να εκδίδει κρατικό χρέος σε ρούβλια. Σε συντονισμό με ΕΕ, Βρετανία, Αυστραλία και Καναδά επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που συνδέονται με την Κριμαία, ανάμεσά τους μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, απελαύνονται δέκα μέλη της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, καθώς - σύμφωνα με τις ΗΠΑ - ανάμεσά τους υπάρχουν μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Χτες ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό ΥΠΕΞ, ενώ η Ρωσία προετοίμαζε «ανταποδοτική απάντηση».

Οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η Βρετανία χαιρέτισαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που «επιδεικνύει κατ' εξακολούθηση αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, κυρίως με την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Γεωργίας», και με τη μη τήρηση πλήθους διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων για τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διασπορά.

Επιτάχυνση διαδικασιών για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ απαιτεί το Κίεβο

Σήμερα ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι αναμένεται στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν και θα έχουν τηλεδιάσκεψη με την Μέρκελ. Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία και Ρωσία συμμετέχουν στο «Σχήμα της Νορμανδίας» για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του ο Ζελένσκι απαίτησε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ: «Δεν μπορούμε να μείνουμε επ' αόριστον στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», ανέφερε, «έχει έρθει η ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα, να μας προσκαλέσουν να ενταχθούμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Την ίδια ώρα που και με αυτόν τον τρόπο «ρίχνει λάδι στη φωτιά» της κόντρας, το Κίεβο καταγγέλλει τη Ρωσία για «επιθετικότητα». Ετσι, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντ. Κούλεμπα δήλωσε ότι η Ρωσία «απειλεί ανοιχτά την Ουκρανία με πόλεμο και καταστροφή του ουκρανικού κράτους», αναφερόμενος σε δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε ουσιαστικά ανοιχτή σύγκρουση, «πιθανώς με μη αναστρέψιμες συνέπειες για την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας».

«Η κόκκινη γραμμή για την Ουκρανία είναι τα κρατικά της σύνορα. Αν η Ρωσία παραβιάσει την κόκκινη γραμμή, θα υποφέρει», προειδοποίησε ο Κούλεμπα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ΥΠΕΞ Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας, οι οποίοι βρέθηκαν στο Κίεβο.

Τέλος, για αριθμό - ρεκόρ παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία από την αρχή της χρονιάς έκανε λόγο η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ