Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Αμερικανικές πιέσεις για συμφωνία με το Ισραήλ

Τις γνωστές πιέσεις για συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού και για οικονομικές - πολιτικές «μεταρρυθμίσεις», που θα διευκολύνουν τη χορήγηση δανείων από το ΔΝΤ και άλλους δανειστές, άσκησε χτες σε συνάντηση που είχε στη Βηρυτό με τον Λιβανέζο Πρόεδρο, Μ. Αούν, ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντ. Χέιλ.

Ο Χέιλ ανανέωσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον ρόλο μεσολάβησης που παίζουν στις άτυπες διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Λιβάνου, που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβρη στη μεθόριο των δύο χωρών, θυμίζοντας τα πιθανά οφέλη αμφοτέρων από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που μπορεί να βρεθούν στις θαλάσσιες ζώνες τους. Επανέλαβε δε «πυρά» σε βάρος της «Χεζμπολάχ» και του Ιράν, λέγοντας πως «υπονομεύουν το κράτος».

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος απαίτησε τον άμεσο τερματισμό όλων των υποθαλάσσιων ερευνών στα βόρεια θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ, τονίζοντας πως ο Λίβανος «διατηρεί το δικαίωμα να διαμορφώσει τη στάση του ανάλογα με τα συμφέροντά του και με τον πλέον κατάλληλο τρόπο υπό το διεθνές δίκαιο». Κάλεσε δε «διεθνείς ειδικούς» να χαράξουν τη γραμμή στα διαφιλονικούμενα θαλάσσια ύδατα των δύο χωρών. Ζήτησε από το Ισραήλ να μη διενεργήσει περαιτέρω δραστηριότητες και να μην αρχίσει καμία έρευνα στο οικόπεδο «Καρίς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ