Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Αύριο η μέρα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους φυλακισμένους

Αλληλεγγύη στους 4.500 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατουμένους, μεταξύ των οποίων είναι και 155 παιδιά, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) με αφορμή την αυριανή Μέρα των Παλαιστινίων Φυλακισμένων στις φυλακές του Ισραήλ.

Η ΕΕΔΔΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι σε καιρό πανδημίας το Ισραήλ στερεί τα μέτρα προστασίας της υγείας των φυλακισμένων Παλαιστινίων, ενώ συγκλονίζει η συστηματική παραβίαση διεθνών συμφωνιών για τα δικαιώματα των παιδιών. Από το 2000, τονίζει, «το Ισραήλ συνέλαβε και φυλάκισε περίπου 12.000 παιδιά της Παλαιστίνης, ακόμα και 6χρονα, που κρατήθηκαν στους ίδιους χώρους με ενήλικες κρατούμενους, ενώ κάθε χρόνο φέρνει μπροστά στα ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια 500 - 700 παιδιά. Τα παιδιά αυτά συλλαμβάνονται βίαια, κακοποιούνται, ανακρίνονται για βδομάδες, εκφοβίζονται, κρατούνται στην απομόνωση, εκβιάζονται για να υπογράψουν έγγραφα στην εβραϊκή γλώσσα, την οποία δεν γνωρίζουν, δεν τους επιτρέπεται να δουν τους γονείς τους, οι οποίοι ορισμένες φορές χάνουν τα ίχνη τους κατά τη μεταφορά τους από φυλακή σε φυλακή».

Η οργάνωση καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, όπως και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που «συνεχίζει να υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με ένα κράτος που συστηματικά παραβιάζει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα του λαού της Παλαιστίνης».

Σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 καλεί τα μέλη και τους φίλους του, που δοκίμασαν στο πετσί τους φυλακές, βασανιστήρια και εξορίες, να καταγγείλουν τις παράνομες φυλακίσεις και τους βασανισμούς Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, να συνεχίσουν πιο ενεργά την έκφραση της πολύμορφης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Με αφορμή τη μέρα αλληλεγγύης, η πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα διοργανώνει αύριο στις 7.30 μ.μ. διαδικτυακή εκδήλωση για την κατάσταση και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Η εκδήλωση θα γίνει μέσω Zoom και θα προβληθεί από το λογαριασμό της πρεσβείας στο Facebook.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ