ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KO ΠΑΣΟΚ
Προσπάθεια αλλαγής του κλίματος
  • Για 4η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, έκανε λόγο ο Κ. Σημίτης, σε μία υποτονική συνεδρίαση
  • Περιέγραψε τη χώρα με μια «εικονική πραγματικότητα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προσπάθεια αλλαγής του εις βάρος της κυβέρνησης κλίματος επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σε μία υποτονική διαδικασία, που θύμιζε περισσότερο υποχρέωση που έπρεπε να βγει επειδή είχε προγραμματιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 20 βουλευτές που μίλησαν περιορίστηκαν σε ανώδυνες παρατηρήσεις ή αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούσαν τις περιφέρειές τους.

Ο Κ. Σημίτης, στην ομιλία του, προσπάθησε να ανυψώσει το ηθικό των βουλευτών, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πάει για την «τέταρτη νίκη του», η οποία είναι «ιστορική αναγκαιότητα για τη χώρα». Το όχημα που θα οδηγήσει στη «νέα νίκη» είναι, κατά τον Κ. Σημίτη, το «νέο όραμα» της «πραγματικής σύγκλισης με τις χώρες της ΕΕ».

Κατά την πάγια συνήθειά του, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του περιέγραψε μια Ελλάδα, η οποία υπάρχει μόνο στο μυαλό του. Ετσι, κατά τον Κ. Σημίτη, «η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων αυξάνεται σταθερά, τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιφέρεια» και οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία «είναι οι υψηλότερες από όλες τις χώρες συνοχής της ΕΕ». Το θαύμα συνεχίστηκε με αναφορά στην ανεργία, η οποία «μειώθηκε κατά 1,5% από το 2000 και στόχος είναι να πετύχουμε στο τέλος του 2002 μονοψήφιο αριθμό ανεργίας». Εξω από το όλο σκηνικό δεν μπορούσε να μείνει η δημόσια Παιδεία, που, κατά τον Κ. Σημίτη, εκσυγχρονίζεται, και η Δημόσια Διοίκηση όπου δημιουργείται ένα «νέο κράτος». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός - προφανώς μόνον ο ίδιος - είδε ότι δεν υπάρχουν πλέον ουρές στο ΙΚΑ, αφού «στις 26 μονάδες υγείας, που έχουν ήδη εγκαταστήσει το ηλεκτρονικό σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού, οι ουρές εξαφανίστηκαν».

Η περιγραφή της «εικονικής πραγματικότητας» συνεχίστηκε με αναφορά στο ΕΣΥ, όπου γίνεται προσπάθεια «για υψηλής ποιότητας δημόσια Υγεία», ενώ η κατακλείδα του ήταν ότι «η Ελλάδα είναι ισχυρή και το ζήτημα είναι πως η ισχυρή Ελλάδα αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις για να γίνει πιο ισχυρή, για να προχωρήσει με σταθερό βήμα μπροστά».

Στην αναφορά του στην εξωτερική πολιτική, επανέλαβε ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την προωθούμενη λύση στο θέμα του Ευρωστρατού και μέχρι στιγμής δε «διαφαίνεται κάποια λύση υπέρβασής της». Για την Κύπρο, είπε ότι θα συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της, παρά τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία, ενώ και για τα δύο επανέλαβε ότι χρειάζεται «προσοχή, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, εγρήγορση και αγώνας».

Στην προσπάθειά του να αντικρούσει τα διάφορα σενάρια περί εξελίξεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αγωνιστεί αρκετά, ώστε να μη φοβάται σενάρια». Εμφανίζοντας το ΠΑΣΟΚ ως περίπου επαναστατική δύναμη, είπε ότι τα διάφορα σενάρια τα διακινούν όλοι αυτοί, που «ποτέ δε συμβιβάστηκαν με την ιδέα ότι το ΠΑΣΟΚ νίκησε το καθεστώς και εγκαθίδρυσε οριστικά τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα»! Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν αξίζει στην Ελλάδα αυτή η αντιπολίτευση», που στηρίζεται «μαζικά από τους νοσταλγούς του παρελθόντος και του καθεστώτος».

Για τις δημοτικές εκλογές, είπε ότι αποτελούν διαδικασία για την ανάδειξη αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι κυβέρνησης και κάλεσε τους βουλευτές να αντιπαρατεθούν με τους αντιπάλους στις τοπικές κοινωνίες.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι Παπαθεμελής, Κρητικός και Σπυριούνης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγαλοδελφίνος Γ. Παπανδρέου παρακολούθησε όλη τη συνεδρίαση, σε αντίθεση με άλλους υπουργούς.

ΝΔ
«Αντιπολίτευση» όποτε βολεύει

Τη μακροχρόνια απουσία από την κυβέρνηση επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, προκειμένου να διαχωρίσει τις ευθύνες του κόμματός του από τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής. «Ξεχνάει», ωστόσο, ότι η ηγεσία της ΝΔ πρόσφερε απλόχερη στήριξη και συναίνεση σ' αυτήν την πολιτική και συνεχίζει με μεγαλύτερο πάθος και σήμερα. Ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στην πρωθυπουργική ομιλία στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε να πείσει ότι το κόμμα του δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης! «Ο πρωθυπουργός, που επέλεξε να υπηρετήσει τους λίγους, γυρίζοντας την πλάτη στους πολλούς, ο πρωθυπουργός, που στηρίχτηκε και στηρίζεται στα συμφέροντα της διαπλοκής, ματαίως αναζητεί άλλοθι, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για όλα όσα βαρύνουν και χαρακτηρίζουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ο κ. Σημίτης είναι έξι χρόνια πρωθυπουργός. Ο ίδιος και οι υπουργοί του κυβερνούν τον τόπο για είκοσι ολόκληρα χρόνια».

Οι Ελληνες πολίτες, συνέχισε, τους γνωρίζουν πλέον καλά και δεν πιστεύουν πια στις νέες υποσχέσεις του κ. Σημίτη, στο εμπόριο ελπίδας, το οποίο προσπαθεί πλέον να πλασάρει. Και, βέβαια, τα προβλήματα όλα θα λυθούν από μια κυβέρνηση της ΝΔ (με την ίδια πολιτική...). «Οι Ελληνες αξίζουν μια καλύτερη κυβέρνηση. Αξίζουν μια κυβέρνηση ΝΔ», κατέληξε.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας»

Ποιος λόγος σου ξέφυγε, εντιμότατε του «εκσυγχρονιστικού νεοφιλελευθερισμού», από το «φραγμό των δοντιών», όπως έλεγε και ο γερο-Ομηρος; Ποιος λόγος σου ξέφυγε, εκεί στο Κοινοβούλιο, και χολωμένος από τις καταγγελίες-καταπέλτη της Αλέκας Παπαρήγα για την παρουσία καμουφλαρισμένων και ένοπλων αστυνομικών σε δημόσιες εκδηλώσεις, σε πορείες, σε ομιλίες και συζητήσεις σε αίθουσες συνδικάτων και οργανώσεων, μπέρδεψες γι' άλλη μια φορά λέξεις και φράσεις και έννοιες;

Και επιχείρησες -- μέσα στην ταραχή που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις -- τη μεταφορά πεζοδρομιακών στρεβλώσεων σχετικά με το διατεταγμένο ρόλο μυστικών πρακτόρων, όπως γινόταν στο σκοτεινό παρελθόν του χαφιεδισμού και του φακελώματος. Με τον ολοφάνερο κίνδυνο επικίνδυνων εξελίξεων και καθοδηγούμενης ή ανεξέλεγκτης προβοκάτσιας.

Ποιος λόγος σου ξέφυγε από το «έρκος οδόντων» -- από το φραγμό των δοντιών -- για να ξεστομίσεις χολερικούς υπαινιγμούς και στρεβλωτικές προβοκατόρικες παραμορφώσεις των λόγων του πρωτοκαπετάνιου μας, που συγκεντρώνει τη λεβεντιά, την εθνική τιμή και την εθνική υπερηφάνεια και εκφράζει τους παλιούς και τους νέους αγώνες του λαού μας;

Και ξαφνικά ακούστηκε η όψιμη και περίεργη προτροπή για εθνική συσπείρωση, μπροστά σε υπονοούμενη επιδείνωση σε μεγάλα εθνικά θέματα. Λες κι αυτοί που χτυπάνε το καμπανάκι κινδύνου, να μην είναι οι υπόλογοι, για τους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής, για λάθη και υστερήσεις, για τον ενδοτισμό των «διευκολύνσεων» και της συμμόρφωσης προς τις ευρω-ΝΑΤΟικές υποδείξεις...

Και ποια είναι η αξία της έκκλησης αυτής, όταν τα μεγάλα εθνικά μας θέματα μένουν μακριά από την ουσιαστική ενημέρωση του λαού, που καλείται να αντιμετωπίσει το κόστος των μυστικών διαβουλεύσεων και των κακών χειρισμών;

Μήπως, άραγε, η επίκληση εθνικών θεμάτων συνδέεται -- και ως απειλή -- με την κάλπη;


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ