Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KO ΠΑΣΟΚ
Προσπάθεια αλλαγής του κλίματος
  • Για 4η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, έκανε λόγο ο Κ. Σημίτης, σε μία υποτονική συνεδρίαση
  • Περιέγραψε τη χώρα με μια «εικονική πραγματικότητα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προσπάθεια αλλαγής του εις βάρος της κυβέρνησης κλίματος επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σε μία υποτονική διαδικασία, που θύμιζε περισσότερο υποχρέωση που έπρεπε να βγει επειδή είχε προγραμματιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 20 βουλευτές που μίλησαν περιορίστηκαν σε ανώδυνες παρατηρήσεις ή αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούσαν τις περιφέρειές τους.

Ο Κ. Σημίτης, στην ομιλία του, προσπάθησε να ανυψώσει το ηθικό των βουλευτών, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πάει για την «τέταρτη νίκη του», η οποία είναι «ιστορική αναγκαιότητα για τη χώρα». Το όχημα που θα οδηγήσει στη «νέα νίκη» είναι, κατά τον Κ. Σημίτη, το «νέο όραμα» της «πραγματικής σύγκλισης με τις χώρες της ΕΕ».

Κατά την πάγια συνήθειά του, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του περιέγραψε μια Ελλάδα, η οποία υπάρχει μόνο στο μυαλό του. Ετσι, κατά τον Κ. Σημίτη, «η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων αυξάνεται σταθερά, τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιφέρεια» και οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία «είναι οι υψηλότερες από όλες τις χώρες συνοχής της ΕΕ». Το θαύμα συνεχίστηκε με αναφορά στην ανεργία, η οποία «μειώθηκε κατά 1,5% από το 2000 και στόχος είναι να πετύχουμε στο τέλος του 2002 μονοψήφιο αριθμό ανεργίας». Εξω από το όλο σκηνικό δεν μπορούσε να μείνει η δημόσια Παιδεία, που, κατά τον Κ. Σημίτη, εκσυγχρονίζεται, και η Δημόσια Διοίκηση όπου δημιουργείται ένα «νέο κράτος». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός - προφανώς μόνον ο ίδιος - είδε ότι δεν υπάρχουν πλέον ουρές στο ΙΚΑ, αφού «στις 26 μονάδες υγείας, που έχουν ήδη εγκαταστήσει το ηλεκτρονικό σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού, οι ουρές εξαφανίστηκαν».

Η περιγραφή της «εικονικής πραγματικότητας» συνεχίστηκε με αναφορά στο ΕΣΥ, όπου γίνεται προσπάθεια «για υψηλής ποιότητας δημόσια Υγεία», ενώ η κατακλείδα του ήταν ότι «η Ελλάδα είναι ισχυρή και το ζήτημα είναι πως η ισχυρή Ελλάδα αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις για να γίνει πιο ισχυρή, για να προχωρήσει με σταθερό βήμα μπροστά».

Στην αναφορά του στην εξωτερική πολιτική, επανέλαβε ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την προωθούμενη λύση στο θέμα του Ευρωστρατού και μέχρι στιγμής δε «διαφαίνεται κάποια λύση υπέρβασής της». Για την Κύπρο, είπε ότι θα συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της, παρά τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία, ενώ και για τα δύο επανέλαβε ότι χρειάζεται «προσοχή, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, εγρήγορση και αγώνας».

Στην προσπάθειά του να αντικρούσει τα διάφορα σενάρια περί εξελίξεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αγωνιστεί αρκετά, ώστε να μη φοβάται σενάρια». Εμφανίζοντας το ΠΑΣΟΚ ως περίπου επαναστατική δύναμη, είπε ότι τα διάφορα σενάρια τα διακινούν όλοι αυτοί, που «ποτέ δε συμβιβάστηκαν με την ιδέα ότι το ΠΑΣΟΚ νίκησε το καθεστώς και εγκαθίδρυσε οριστικά τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα»! Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν αξίζει στην Ελλάδα αυτή η αντιπολίτευση», που στηρίζεται «μαζικά από τους νοσταλγούς του παρελθόντος και του καθεστώτος».

Για τις δημοτικές εκλογές, είπε ότι αποτελούν διαδικασία για την ανάδειξη αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι κυβέρνησης και κάλεσε τους βουλευτές να αντιπαρατεθούν με τους αντιπάλους στις τοπικές κοινωνίες.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι Παπαθεμελής, Κρητικός και Σπυριούνης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγαλοδελφίνος Γ. Παπανδρέου παρακολούθησε όλη τη συνεδρίαση, σε αντίθεση με άλλους υπουργούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ