Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης
  • Συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής
  • Επιφυλακτική η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό

Τα χαμόγελα των κ. κ. Σημίτη και Κληρίδη δεν μπορούν να κρύψουν το φόβο που τους διέπει για την όχι και τόσο ευοίωνη εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος

Eurokinissi

Τα χαμόγελα των κ. κ. Σημίτη και Κληρίδη δεν μπορούν να κρύψουν το φόβο που τους διέπει για την όχι και τόσο ευοίωνη εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος
Σε μια κρίσιμη φάση για την πορεία του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέπτεται από χτες την Αθήνα για συζητήσεις και επαφές με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει σκέψεις για το ενδεχόμενο να μην καταλήξουν πουθενά οι συνομιλίες, αλλά αυτές οι σκέψεις, είπε, δεν είναι προς δημοσιοποίηση, όπως δεν είναι προς δημοσιοποίηση και τα μέτρα που λαμβάνονται για το κάθε θέμα. Ο καλός ο νοικοκύρης, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αυτός που φοβάται το χειρότερο και λαμβάνει μέτρα έστω και αν αυτό φαίνεται απομακρυσμένο.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Ελληνας πρωθυπουργός στις χτεσινές τους συζητήσεις συναποφάσισαν, όπως είπαν, τα επόμενα βήματά τους.

Οι στιγμές αναφορικά με το Κυπριακό χαρακτηρίζονται κρίσιμες, καθώς πλησιάζει η στιγμή που θα γίνει η αποτίμηση των επιλογών που οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία υιοθέτησαν την τελευταία πενταετία. Με άλλα λόγια, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πλησιάζει η στιγμή κατά την οποία θα αποδειχτεί αν η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ θα έχει ευτυχή κατάληξη, όπως επίσης και αν αυτή η πορεία βοηθήσει στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γλ. Κληρίδη, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι παρά την καλή θέληση και τη διαλλακτικότητα με την οποία διαπραγματεύεται η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει προσκολλημένη στις αδιάλλακτες θέσεις της για τη δημιουργία δύο κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την αποτίμηση των συνομιλιών από τον ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι τα τέλη του Ιούνη, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίζονται επ' άπειρον οι συζητήσεις.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι δεδομένη και δεν εξαρτάται από την επίλυση ή όχι του πολιτικού προβλήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου εξαιτίας του πολιτικού προβλήματος, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα μπλοκάρει τη διαδικασία διεύρυνσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, λέγοντας ότι η Αθήνα τού αποδίδει ιδιαίτερη σημασία καθώς συνεχίζονται η κατοχή στη Βόρεια Κύπρο και οι τουρκικές απειλές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Κληρίδης στις δηλώσεις του υπογράμμισε τη στενή συνεργασία που έχει με την Αθήνα και τη διαρκή αλληλοενημέρωση και ευχαρίστησε για την ελληνική βοήθεια και συμπαράσταση.

Ελληνες διπλωμάτες, συνοψίζοντας την κατάσταση γύρω από το Κυπριακό μετά τις χτεσινές επαφές του πρωθυπουργού με τον Γλ. Κληρίδη, σημείωναν την επιφυλακτική διάθεση της ελληνικής πλευράς αναφορικά με τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό. Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν, όπως και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, ότι δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μετακίνηση της τουρκικής πλευράς από την πάγια επιδίωξή της να αναγνωριστεί το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Με αυτά ως δεδομένα, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμιζαν πως Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται και πάλι ενώπιον κρίσιμων επιλογών, οι οποίες αναμένεται ότι θα χαρακτηρίσουν τις εξελίξεις τους προσεχείς μήνες.

Με Στεφανόπουλο και Κακλαμάνη

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, νωρίτερα χτες το μεσημέρι έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, και στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επανέλαβε τη θέση ότι «η Βουλή των Ελλήνων δεν μπορεί να κυρώσει οποιαδήποτε συνθήκη διευρύνσεως της ΕΕ αν δεν περιλαμβάνεται στις υπό ένταξη χώρες η Κυπριακή Δημοκρατία».

Στο μεταξύ, το μεσημέρι, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Γιαννάκη Ομήρου, πρόεδρο του ΚΙΣΣΟΣ. Στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την κρισιμότητα των στιγμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αθήνα ο Γλ. Κληρίδης (2001-05-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-12-10 00:00:00.0)
ΣΠ (1998-11-24 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης (1998-11-12 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η "γενναιόδωρη" πρόταση (1998-03-11 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν συναλλαγή Κληρίδη - Αγγλοαμερικανών (1998-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ