Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η Αθήνα δε θέλει τους πυραύλους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί ούτε την εγκατάσταση και την ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων "S-300" στην Κύπρο αλλά ούτε και την έλευσή τους στο νησί.

Το σαφές αυτό μήνυμα έστειλε, σύμφωνα με το κρατικό Ραδιοφωνικό Ιδρυμα της Κύπρου, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στο μήνυμά του υποστηρίζει ότι υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή, των κλιμακούμενων τουρκικών απειλών, των έντονων αντιδράσεων της Ουάσιγκτον, της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και των επίμονων υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ελληνική κυβέρνηση με τη συγκατάθεση του υπουργού Εξωτερικών Θεόδ. Πάγκαλου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τζοχατζόπουλου, εισηγείται προς την κυπριακή κυβέρνηση να αποφύγει εγκατάσταση των "S-300" στην Κύπρο ή και την έλευσή τους στο νησί. Η θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθεί διεξοδικά στις συνομιλίες που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Κ. Σημίτη την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήναπαρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του στο Λονδίνο το βράδυ της Κυριακής είπε ότι το κριτήριό του για τους πυραύλους ήταν πάντοτε ότι αυτοί χρειάζονται για την άμυνα της Κύπρου. Και πρόσθεσε: "Και αυτό το κριτήριο θα αλλάξει μόνο εάν η τουρκική πλευρά πει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μείωση δυνάμεων και εξοπλισμών. Εφόσον οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι αυτοί που είναι σήμερα, το κριτήριο ότι χρειάζονται για μένα εξακολουθεί να παραμένει".

Εγκυροι πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία εκτιμούν ότι στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την ερχόμενη Παρασκευή, η προσοχή θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση δικαιολογίας για τη μη έλευση των πυραύλων στην Κύπρο. Μια δικαιολογία που να αποτρέπει την επίρριψη οποιωνδήποτε ευθυνών είτε στη Λευκωσία είτε στην Αθήνα. Υπό τις περιστάσεις αυτές, εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι, η πιθανότερη απόφαση που θα ληφθεί στη σύσκεψη της Αθήνας θα είναι μια νέα αναβολή της έλευσης των πυραύλων στην Κύπρο για μερικούς ακόμη μήνες. Φυσικά, στη σύσκεψη θα συζητηθεί και η θέση της επίσημης Αθήνας για μεταφορά των πυραύλων στην Ανατολική Κρήτη. Για την υλοποίηση αυτού του ενδεχομένου απαιτείται η έγκριση της Ρωσίας, η οποία εξέθεσε, μέσω του εδώ πρέσβη της, την αντίθεσή της για μεταφορά των πυραύλων εκτός της Κύπρου. Ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Μόσχας στη Λευκωσία Μουράτοφ, κατέστησε σαφές ότι το συμβόλαιο αγοράς των πυραύλων προβλέπει ρητά την έλευσή τους μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ