Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο Πρόεδρος Κληρίδης διέψευσε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" ότι είχε συνάντηση με "παράγοντες" από την Αθήνα, με τους οποίους συζήτησε το θέμα των "S-300" και το θέμα των δύο Ισραηλινών κατασκόπων και ότι του διαβιβάστηκε μήνυμα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, καθώς και του υπουργού Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλου. Ο Πρόεδρος Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφτεί την Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει ότι "έχει προ πολλού προσκληθεί να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και να τελέσει αποκαλυπτήρια μνημείων Ελλαδιτών που έπεσαν στην Κύπρο. Με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας του θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σκοπός της οποίας θα είναι, όπως πάντοτε, η ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων", αναφέρει η προεδρική δήλωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει με ιδιαίτερη έμφαση ότι "η συνεχής δημοσίευση πληροφοριών για τους ρωσικούς πυραύλους "S-300", η οποία πολλές φορές είναι και ανακριβής, δεν εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον".

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τοποθετεί την επίσκεψη Κληρίδη στην Αθήνα μεταξύ 25 - 27 του Νοέμβρη.

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου στο PIK

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου,σε αποκλειστικές δηλώσεις στο ΡΙΚ επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνηθεί την ένταξη της Κύπρου, επειδή το Κυπριακό παραμένει άλυτο, τότε το ελληνικό κοινοβούλιο δε θα επικυρώσει τις εντάξεις άλλων χωρών.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφερόταν στη δήλωση των τριών χωρών Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, η οποία υποστηρίχτηκε και από την Ιταλία, είπε ότι αυτή η διαπραγματευτική τακτική δε βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πράξη δείχνει πως η Κύπρος προχωρεί, και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή δυναμική της οποίας η ενταξιακή πορεία έχει προσδώσει στην Κύπρο δίνει μια προοπτική για το Κυπριακό.

Αυτή η δυναμική τόνισε, δε θα πρέπει να σταματήσει, για να μην ακυρωθεί και η όλη προσπάθεια αξιοποίησης αυτής της δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού.

Παρατήρησε ότι και στο μέλλον θα υπάρξουν προσπάθειες για παρεμβολή εμποδίων στην πορεία της Κύπρου και συνέστησε υπομονή και σταθερότητα στις θέσεις μας.

Ερωτηθείς, εάν η δήλωση των τριών χωρών αποτελεί προσπάθεια πίεσης προς την Ελλάδα, για να αποδεχτεί τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, απάντησε ότι είναι πολύ πιθανόν, αν και δεν έχει τεθεί με αυτή την έννοια.

Αν, πρόσθεσε, υπάρξει ως πρόταση, η ελληνική κυβέρνηση θα το σκεφθεί σοβαρά, σε συνεννόηση με την Κυπριακή κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης (2002-05-23 00:00:00.0)
Να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών (2001-07-17 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο Γλ. Κληρίδης (2001-05-03 00:00:00.0)
Ασφυκτική η πίεση από την Αθήνα (2000-09-16 00:00:00.0)
Εντονα ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στο Κυπριακό (2000-09-16 00:00:00.0)
«Ασυντόνιστες» Αθήνα και Λευκωσία (2000-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ