Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Το Φλεβάρη η επικύρωσή της από τη Βουλή
  • Δήλωση του Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής
  • Υποβαθμίζει τις αντιδράσεις των "μεγάλων" της ΕΕ στην πορεία ένταξης της Κύπρου

Πριν το τέλος του Φλεβάρη, θα έρθει για κύρωση στη Βουλή η Συνθήκη του Αμστερνταμ, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή στη σχετική επιτροπή.

Αυτό ανακοίνωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να προηγηθεί δημοψήφισμα για την κύρωση της συνθήκης, με το επιχείρημα ότι η Βουλή εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό και δεν μπορεί να "μην θεωρείται αντιπροσωπευτικό σώμα".

Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις διαδικασίες διεύρυνσης και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προσπάθησε να υποβαθμίσει την κοινή δήλωση Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Ιταλίας, η οποία εξαρτά την ενταξιακή πορεία από την επίλυση του Κυπριακού. Είπε ότι πρόκειται για μια απλή δήλωση, χωρίς συνέπειες μέχρι τώρα, καθώς αυτό που ισχύει είναι ότι επίσημα άρχισε πλέον η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου. "Οι μάχες έχουν αρχίσει και θα διεξάγονται καθόλη τη διάρκεια", είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει τη διεύρυνση, εάν τορπιλιστεί η ένταξη της Κύπρου. Οταν ρωτήθηκε εάν η χώρα μας εξετάζει και το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ ως μέσο πίεσης, είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει σταματήσει τη διαπραγμάτευση για την είσοδο της Κύπρου.

Ο Γ. Παπανδρέου προέβλεψε ότι η πορεία της διεύρυνσης της ΕΕ θα είναι δύσκολη και είπε ότι υπάρχει μία τάση "επανεθνικοποίησης" διάφορων πολιτικών, όπως η Αγροτική Πολιτική, καθώς και ότι έχει εγερθεί θέμα με τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τη συνεισφορά των μεγάλων κρατών σ' αυτόν.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, καθώς, όπως είπε, κανένα κόμμα δεν έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως γίνεται με τη συγκεκριμένη Συνθήκη. Σχολιάζοντας τα περί "επανεθνικοποίησης" της αγροτικής πολιτικής, είπε ότι κάτι τέτοιο καμία σχέση δεν έχει με το δικαίωμα της χώρας μας να καθορίζει η ίδια το τι παράγει, πόσο θα παράγει και τι τιμές θα στηρίζει. Οσον αφορά δε τα τεκταινόμενα περί την Κύπρο, τόνισε ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ ότι η διαδικασία ένταξή της στην ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για την "ντε γιούρε" διχοτόμηση του νησιού.

Υπέρ του δημοψηφίσματος για έγκριση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, τάχθηκε και η βουλευτής του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη, σπεύδοντας, όμως, να πει ότι αυτό πρέπει να συνοδευτεί από μία εκστρατεία ενημέρωσης του ελληνικού λαού για τις ευρωπαϊκές ιδέες, οι οποίες, όπως είπε, δεν περνούν και τις "καλύτερες μέρες" στην πατρίδα μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γ. Παπανδρέου: ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, αλλά στο... μέλλον (1999-02-04 00:00:00.0)
Βήμα για ακόμα πιο αντιδραστική ΕΕ (1999-02-03 00:00:00.0)
Επικύρωση πίσω από τις πλάτες του λαού (1999-01-05 00:00:00.0)
Δημοψήφισμα για καταδίκη Μάαστριχτ - Αμστερνταμ (1997-10-07 00:00:00.0)
Μια "διεύρυνση" που στοιχίζει εξαθλίωση (1997-10-05 00:00:00.0)
Τέρμα η ομοφωνία (1997-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ