Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγώνας για την απομάκρυνση των στρατηγείων του ΝΑΤΟ

Εντείνονται οι αντιδράσεις μαζικών φορέων, συντονίζεται η κοινή δράση τους, μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε η Επ. Ειρήνης Λάρισας

Την αντίθεση του λαού της Λάρισας στην εγκατάσταση και λειτουργία των στρατηγείων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εξέφρασαν εκπρόσωποι μαζικών κοινωνικών φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας την περασμένη Τρίτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Συνδικάτου Οικοδόμων, των Αντιστασιακών Οργανώσεων, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Γ. Μπαλασούλης,πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης ενός μαζικού, αγωνιστικού, φιλειρηνικού κινήματος, που θα οργανώσει την πάλη για την απομάκρυνση των στρατηγείων του ΝΑΤΟ από την περιοχή και την εξασφάλιση της ειρήνης και εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας μας.

Ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΕΕΔΥΕ υπογράμμισε, επίσης, τις δυσμενείς επιπτώσεις της λειτουργίας των στρατηγείων στην ειρηνική ζωή των κατοίκων, απαντώντας έτσι και στην αναγκαιότητα και στα δήθεν οφέλη που θα προκύψουν για την ευρύτερη περιοχή.

Στην "προπαγάνδα" περί εισροής τεράστιων ποσών στην οικονομία της Λάρισας, με την εγκατάσταση των στρατηγείων και τη διαμονή των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, αντιπαρέβαλε τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκληθούν και αφορούν στην προαγωγή της πορνείας και τη διακίνηση ναρκωτικών, επισημαίνοντας, ταυτόχροναπως η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ελλάδας δεν πουλιέται αντί οιουδήποτε τιμήματος και ανταλλάγματος.

Ο Χρ. Χαλκιάς,δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, στάθηκε στις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την ίδρυση των στρατηγείων, παραχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στους Αμερικανούς και στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ως ενδεικτικό το γεγονός ότι τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ελλάδας αναλαμβάνει ο Αμερικανός διοικητής της Νάπολης.

Επισήμανε δε, ότι πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη, προς το χειρότερο, βεβαίως, η παραχώρηση της πολιτικής και εθνικής άμυνας της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της οικονομικής πολιτικής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη σύσκεψη αναδείχτηκε η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και ενεργοποίησης όλων των μαζικών φορέων - με διάφορες μορφές όπως έκδοση αποφάσεων, υπομνημάτων, κινητοποιήσεις κ. ά. - για την απομάκρυνση των στρατηγείων.

Ολα έτοιμα

Να σημειωθεί ότι ήδη το χερσαίο στρατηγείο της Νότιας - Κεντρικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ (LSC), εγκαθίσταται προσωρινά στο στρατόπεδο "Σχοινά" στον Τύρναβο - όπου σχεδόν καθημερινά φτάνουν αξιωματικοί της Συμμαχίας για επιθεωρήσεις - και η ολοκληρωμένη λειτουργία του αναμένεται, με τη διαμόρφωση του μόνιμου χώρου εγκατάστασης στην ίδια περιοχή, από τον ερχόμενο Απρίλη, όταν θα φτάσουν πάνω από 600 αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Το χερσαίο στρατηγείο είναι διακλαδικό, προορίζεται όμως κυρίως για χερσαίες επιχειρήσεις και διαθέτει μικρούς πυρήνες για αεροναυτικές επιχειρήσεις. Διοικητής θα είναι Ελληνας αξιωματικός και προσωπάρχης Τούρκος.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση και του αεροπορικού στρατηγείου στο Κουτσόχερο της Λάρισας, το οποίο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί, θα λειτουργήσει το 2002. Θα είναι υπόγειο, σε βάθος μέχρι 90 μέτρων κάτω από την επιφάνεια, θα έχει αντιπυρηνική προστασία κι εκεί θα λειτουργήσει το "Κέντρο Συνδυασμένων (Μεικτών) Αεροπορικών επιχειρήσεων" του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ