Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και για την ουσία...

Και για την ουσία των όσων επαγγέλλεται σήμερα ο Ν. Κ. αντιγράφουμε από μια απάντησή του στη σχετική συζήτηση της "Εξουσίας":

"Το κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας που έχει να αντιμετωπίσει μια Αριστερά είναι η συγκεκριμένη μορφοποίηση του πολιτικού συστήματος. Στη δυτική Ευρώπη έχουμε σε γενικές γραμμές ένα συναινετικό πολιτικό σύστημα. Στην Ελλάδα έχουμε περάσει περιόδους έντονων συγκρούσεων και η κοινωνία της δεν είναι κοινωνία συναίνεσης αλλά συνενοχής. Η μεταρρύθμιση και τα δικαιώματα της κοινωνίας των πολιτών υποκαθίστανται από άλλες λειτουργίες πελατειακού χαρακτήρα. Για παράδειγμα, η αυθαίρετη δόμηση δε λειτουργεί ούτε με συναίνεση (κοινωνικό κράτος) ούτε με σύγκρουση (διεκδίκηση εργαζομένων), αλλά με παρανομία. Γνωρίζει αυτός που παρανομεί ότι το κράτος κάποια στιγμή θα τον νομιμοποιήσει. Αυτή η κοινωνία συνενοχής είναι, λοιπόν, δύσκολο να μεταρρυθμιστεί. Οι πολιτικοί εξαγγέλλουν μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχουν το μηχανισμό ούτε για να τις εφαρμόσουν ούτε για να κάνουν την κοινωνία να τις αφομοιώσει".

Αυτά, λοιπόν, λέει σήμερα ο Ν. Κοτζιάς. Οσο είδατε εσείς ιδέες και όρους όπως τάξεις, ταξική πάλη, ρήξη, ανατροπή του κοινωνικοπολιτικού συστήματος, όσο είδατε έστω μια ρεαλιστική προσέγγιση του πολιτικού συστήματος και της σύγχρονης πραγματικότητας, όχι αναγκαία μαρξιστική, άλλο τόσο είδαμε κι εμείς. Γι' αυτό λέμε απλά, "ουδέν σχόλιον, τα συμπεράσματα δικά σας"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ