Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Στην τελική ευθεία το ξεπούλημα των ΕΛΤΑ

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην παραχώρηση των δικτύων του οργανισμού στους ιδιώτες, εξέφρασε χθες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικού νομοσχεδίου

"Εμείς υποστηρίζουμε ότι για λόγους εθνικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, ασφαλείας κλπ., τα ΕΛΤΑ πρέπει να παραμείνουν 100% στα χέρια του δημοσίου. Το κράτος να είναι ο μοναδικός μέτοχος με ουσιαστικό διαχειριστή τους ίδιους τους εργαζόμενους και τυπικό τον εκάστοτε υπουργό. Να εξυγιανθεί σύμφωνα με τις προτάσεις των εργαζομένων για να λειτουργήσει καλύτερα και να σταματήσει αυτή η φοβερή δημοκοπία σε βάρος των δημόσιων επιχειρήσεων".Τη θέση αυτή του ΚΚΕ, διατύπωσε χθες ο βουλευτής του Κόμματος Μήτσος Κωστόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών για τα ΕΛΤΑ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πορεία των ΕΛΤΑ όπου εταιρίες "αετονύχηδων" με στόχο το εύκολο χρήμα αναπτύχθηκαν σε βάρος των δικτύων του οργανισμού, τονίζοντας πως "το νομοσχέδιο αυτό λοιπόν έρχεται να αποκαταστήσει τα πράγματα, να νομιμοποιήσει την παρανομία, να εναρμονιστεί και τυπικά με την 97/67 οδηγία. Πρόκειται δηλαδή για μια μεθόδευση νομικής συγκάλυψης και μορφοποίησης του συγκεκριμένου μπάχαλου. Ο στρατηγικός στόχος του νομοσχεδίου βρίσκεται μέσα στη γενικότερη αντίληψη της κυβέρνησης και όσων ψήφισαν τις συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ και με λίγες κουβέντες συνοψίζεται στα εξής: "Δώστε τα όλα στους ιδιώτες, διαλύστε τις δημόσιες και κοινωνικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, δώστε τα φιλέτα στους αετονύχηδες ιδιώτες, κρατήστε τον κατιμά για σήμερα στο δημόσιο και μετά βλέπουμε"".

Παράλληλα σημείωσε ότι τα δίκτυα των ΕΛΤΑ έχουν φτιαχτεί με τα χρήματα του ελληνικού λαού αφού κανείς ιδιώτης δε θα δημιουργούσε ποτέ τέτοιο έργο σχολιάζοντας πως "τώρα έρχονται κερδοσκόποι με τη βούλα των διάφορων συνθηκών και οδηγιών, βάζουν το χέρι στα δίκτυα και αποσβαίνουν κεφάλαια που ποτέ δεν έβαλαν".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μήτσος Κωστόπουλος στην επιχείρηση κατάργησης της μονιμότητας του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με αφορμή τις διατάξεις του νομοσχεδίου που μετατρέπει τον χαρακτήρα της επιχείρησης λέγοντας πως "αυτές τις μέρες γίνονται ενέργειες ώστε να πέσει στα μαλακά αυτή η απαράδεκτη απόφαση του ΣτΕ. Μπορεί, λένε, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καλύπτονται, θα έχουν τη σχετική μονιμότητα, όσοι σήμερα εργάζονται σε τέτοιες επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα που έγιναν ανώνυμες εταιρίες αλλά για τους άλλους που θα προσλαμβάνονται στο μέλλον, το καθεστώς της σχετικής μονιμότητας παίρνει τέλος. Μια τέτοια ρύθμιση αν έρθει, θα λέγαμε ότι είναι μπαμπέσικη. Θα επιχειρεί να καθησυχάσει αυτούς που τώρα έχουν εργασία και στην ουσία να τους μεταβάλει σε ανθρωπάκια που κοιτάνε μόνο το τομάρι τους και θα πετάει κόκαλο στους άλλους απ' έξω που αναζητούν και δε βρίσκουν εργασία επομένως ψάχνουν σκοινί για να πιαστούν, να πιαστούν όπως - όπως γιατί τους πιέζουν οι ανάγκες". Παράλληλα αναφερόμενος στη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος τόνισε πως "εάν το συνδικαλιστικό κίνημα έστω με τις δυσκολίες που έχει σήμερα, έλεγε "δεν υπάρχουν γέφυρες προς τα πίσω", τότε το ΣτΕ δε θα έβγαζε τέτοιες αποφάσεις και η κυβέρνηση δε θα έφερνε τέτοια νομοσχέδια και αν τα έφερνε και τα ψήφιζε με τις κάλπικες πλειοψηφίες της, θα ακυρώνονταν στην πράξη".

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης,υποστήριξε πως με το εν λόγω νομοθέτημα διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός και τα ΕΛΤΑ αποκτούν ευελιξία, προκειμένου να ελίσσονται στην αγορά, διατηρώντας τον κοινωφελή τους χαρακτήρα. Μάλιστα κατηγόρησε το ΚΚΕ, ότι αντιτίθεται στην... πρόοδο αυτή εξαιτίας των θέσεών του για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, τονίστηκε πως με το νομοσχέδιο αυτό δεν επιλύονται προβλήματα του οργανισμού ούτε ενισχύεται οικονομικά. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επί της αρχής ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ