Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχείρηση εντυπώσεων

Με συνταγές από το παρελθόν επιχειρεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις της κοινής γνώμης για τα απανωτά κρούσματα διαφθοράς αστυνομικών και τη χαμηλή απόδοση των αστυνομικών υπηρεσιών. Οι... θεαματικές αλλαγές που εξαγγέλθηκαν διά στόματος αρχηγού της Αστυνομίας, λίγες μέρες μετά την απομάκρυνση του Γ. Ρωμαίου από την κυβέρνηση και την ανάθεση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στον Φ. Πετσάλνικο, βρήκαν πλατιά δημοσιότητα και αντιμετωπίστηκαν θετικά, σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ορισμένοι θέλουν να δώσουν την εντύπωση, ότι η "επιχείρηση σκούπα" του αρχηγού της Αστυνομίας στα τμήματα Λεσχών, Ηθών και Οπλων της Ασφάλειας, μπορεί να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα της αστυνομίας, να κατατροπώσει τη διαφθορά και να καταστείλει το έγκλημα.

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι η επιχείρηση αποπροσανατολισμού που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με πρόσχημα την πάταξη της διαφθοράς και τη βελτίωση της απόδοσης των αστυνομικών, θα έχει και συνέχεια. Θα επιχειρήσουν, δηλαδή, με τα γνωστά από το παρελθόν "ξηλώματα" ολόκληρων αστυνομικών υπηρεσιών (μήπως το ίδιο δεν είχε κάνει και ένας άλλος υπουργός Δημόσιας Τάξης πριν από δέκα χρόνια, πάλι με το τμήμα Λεσχών και Ηθών) να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για την εύρυθμη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας και για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον Ελληνα πολίτη. Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι σύντομα θα γελοιοποιηθούν, αφού τα κάθε είδους "ξηλώματα" δεν προσφέρουν την παραμικρή, πραγματική και ουσιαστική αλλαγή.

Λησμονούν όλοι εκείνοι που εμπνεύστηκαν αυτά τα μέτρα εντυπωσιασμού, ότι τα αίτια της διαφθοράς και της εγκληματικότητας είναι βαθύτερα; Λησμονούν ότι μια τέτοια τακτική οδηγεί την ηγεσία της αστυνομίας σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ενέργειες, αφού αύριο μεθαύριο πρέπει να εφαρμόσει το ίδιο πείραμα και σε άλλες υπηρεσίες; Με την ίδια λογική, γιατί κανείς να μην ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στο ξήλωμα ολόκληρης της σημερινής αστυνομίας και στη δημιουργία μιας άλλης; Ισως και με αυξημένες αρμοδιότητες ή με "καθεστώς εκτάκτου ανάγκης", όπως προ ημερών έσπευσε δημοσίως να ισχυριστεί ένας πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης;

Εμείς θα το επαναλάβουμε. Πρώτο αίτιο της σημερινής κατάστασης στα Σώματα Ασφαλείας και της Αστυνομίας, είναι το γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο βρίσκονται και λειτουργούν. Οι εντεινόμενες ανισότητες και αδικίες, ο αυξανόμενος συνεχώς παρασιτισμός, η σήψη και διαφθορά, που συνοδεύουν και χαρακτηρίζουν τη σημερινή ανάπτυξη του καπιταλισμού στη χώρα μας,αποτελούν το πραγματικό θερμοκήπιο όλων των φαινομένων της πολύμορφης κρίσης. Δεύτερο, το γεγονός πως τα Σώματα Ασφαλείας έχουν ουσιαστικά, ως πρώτιστο καθήκον τους την προστασία αυτού ακριβώς του κοινωνικού συστήματος. Ο προσανατολισμός τους ήταν και είναι στραμμένος στην αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος και όσων αγωνίζονται ενάντια στις κυρίαρχες αντιλήψεις και πολιτικές. Από κοντά ακολουθούν μια σειρά άλλοι παράγοντες, όπως ο κολοβός εκδημοκρατισμός του χώρου, ο αναχρονιστικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης, των μέσων και μεθόδων δράσης, η αναξιοκρατία και η ρουσφετοκρατία, που βασιλεύουν στις προσλήψεις και ιδιαίτερα στις προαγωγές και στην ανάδειξη των αξιωματικών.

Οσο, όλ' αυτά δεν αντιμετωπίζονται, δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά η εικόνα και η αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας και ο απλός αστυνομικός θα λοιδορείται απ' όλους εκείνους, που θέλουν να τον εμφανίζουν, ως τον κύριο υπεύθυνο, για τα χάλια της υπηρεσίας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ